Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

 

13244541004_5e8314413f_b.jpg

 

Mozu (2014)

Страна: Япония

Също така известен като: Shrike's Shouting Night

По новелата на: Ousaka Go - "Mozu no Sakebu Yoru" & "Maboroshi no Tsubasa" 

Телевизионен рейтинг: 11%

Период на излъчване: 10 април 2014 – 12 юни 2014 г.

Време на излъчване: Четвъртък 21:00

Формат: Renzoku

Жанр: Драма, Съспенс

Канал: TBS

Епизоди: 10

Режисьор: Hasumi Eiichiro

Субтитри: Английски

                  

Участват:
Nishijima Hidetoshi - Kuraki Naotake 
Kagawa Teruyuki - Osugi Ryota 
Maki Yoko - Akeboshi Misa 
Namase Katsuhisa - Muroi Gen 
Yoshida Kotaro - Nakagawa Jin 
Ito Atsushi - Narumiya Keisuke 
Arimura Kasumi - Nakajima Ami 
Ikematsu Sosuke - Shingai Kazuhiko 
Okunuki Kaoru - Kurusu Toshitada 
Toda Masahiro - Wakamatsu Tadahisa 
Tsurumi Shingo - Murase Tatsuomi 
Sometani Shota - Minami Takayuki 
Taguchi Hiromasa - Akai Nobuteru 
Tanaka Yoji - Kakei Shunzo 
Horiuchi Keiko - Osugi Keiko 
Sugisaki Hana - Osugi Megumi 
Otozuki Kei - Akehoshi Kaori 
Abe Tsuyoshi - Muranishi Satoru 
Sagawa Tetsuro - Morihara Kengo 
Shinagawa Toru - Terakado Mamoru 
Hasegawa Hiroki - Higashi Kazuo 
Ishida Yuriko - Kuraki Chihiro 
Kohinata Fumiyo - Tsuki Shunsuke

 

Резюме: Кураки Наотаке е един от най-добрите служители в Министерството на обществената безопасност. Акебоши Миса е първокласна следователка в същия отдел, докато Осуги Рьота е способен детектив. Тримата заедно разследват мистериозен бомбен инцидент в Шинджуку, при който Наотаке губи жена си...

 

 

Линк към Сезон 2 :click:

Линк към филма :click:

 

Свали с български субтитри :subs: :click: :click:

Онлайн с български субтитри :subs: :click:

Свали с английски субтитри :click:

Свали с руски субтитри :click:

Онлайн с руски превод :click:

Редактирано от bealonenomore
Добавени линкове към теми на актьори.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко, което написах в темата на Нишиджима за този сериал е абсолютно вярно!

Дорамата пожъна голям успех тази пролет, след което веднага се решиха на продължение (само 5 епизода, но го имаше). Изключително вълнуваща поредица, задължителна за гледане! Освен чудесният сценарий и актьорска игра, лентата може да се похвали с удивителна цветова феерия, запомнящи се светлини, невероятни звукови ефекти, използване на различни ъгли на снимане от страна на камерата. Перфектно заснети кадри! Страхотни ефекти!

 

Чели ли сте кратката история на Урсула Ле Гуин - Онези, които напускат Омелас (The Ones Who Walk Away from Omelas, 1973)? Тя разказва за град на щастието, на име Омелас - утопично място, без бедност, което приличало на идеалния свят. Но дори там имало светлина, която не можела да се достигне. Далеч от красотата на града, в тъмно и влажно мазе, било заключено едно дете. Всички знаели за него, но никой не идвал да го спаси. Мизерното страдание на молкото дете било условието да бъдат щастливи останалите жители на Омелас. Това била цената за поддържането на тяхната утопия. 

Централната идея на Мозу е взета именно от този разказ. Омелас е представен като проекция на съвременния свят.
В началните кадри на дорамата, зрителите стават свидетели на бомбен инцидент, чиято същност се разследва през целия филм. Той поражда множество въпроси, на които героите търсят отговори. Защо загиват именно тези хора, които са се намирали на мястото на взрива? Асоциираме тези мъртви с детето от Омелас. Те са пожертвани в името на на щестието за останалите хора. Това е парадоксът на живота и съвременното общество. Виждали сме го десетки пъти и продължаваме да го наблюдаваме безучастно, страхливо, с ужас. Но кой смъртен има силата да избира жертвите и спасените? Кой създава умишлено подобен парадокс в нашата реалност? Ако всеки живот е ценен, струва ли си да се жертва под какъвто и да е предлог? Каква е абсолютната истина, която героят на Нишиджима търси през цялото време? Съществува ли тя, или е само химера?
 
Името
Мозу означава сврачка - малка, хищна птица, подобна на врабче, която се храни с дребни гущери, насекоми и птички (заглавието може да се преведе и като "Хищник"). Шокиращото тук е начинът, по който се справя с жертвите си - окачва ги на остри бодли и започва да ги разкъсва или ги оставя да гният, за да ги изяде по-късно. Обяснението е дадено още в началото на поредицата. Учудвам се, колко интересни исторически и ботанически факти може да научи човек от една крими/съспенс дорама!
 
Дорамата е съвместна продукция между TBS и WOWOW - още едно доказателство за силен филм. Нещата, които WOWOW създава, винаги са нетрадиционни и изненадващо добри. Друг голям плюс е, че заглавието е адаптация по новела на Го Осака (доколкото разбрах, има общо 5 негови романа от тази поредица - сезоните обхващат 2 от тях), което не се среща много често в телевизията.
Актьорският състав - безупречно подбран! Любопитно е, че тук не се откроява един единствен герой като главен. Дори образа на Нишиджима не смятам за изцяло такъв (въпреки добрият фенсървис, който му направиха в еп.3), нито тези на Йоко Маки или Теруюки Кагава. По-скоро бих извела на преден план изпълнението на Соске Икемацу. Персонажът, който изигра, е съвсем нов за него и съм сигурна, че това е повратната му роля като актьор. Изразително, силно присъствие на екрана. Всяка дума, всеки жест бяха премерени и предадени съвършено. Комплексният, дуалистичен характер на импулсивен убиец , който изгубва паметта си след инцидента и се опитва да осъзнае и обясни собствените си действия, се оказаха най-интересната идея през първата половина на Мозу. Изненадващият обрат, който последва, доведе до шокиращи разкрития и естествена развръзка.

Не ми се понрави това, което сценаристите направиха с героя на Соске на самия финал. Той беше толкова добър през цялото време. Искаше ми се за него да измислят достоен завършек. Все пак, оставиха вратичка в продължението.

 

И още добри думи за поддържащия каст, който също се представи на високо ниво. Отлични злодеи в лицата на Хироки Хасегава и Котаро Йошида. Прекрасна и отново убедителна Касуми Аримура. Ацуши Ито, Хана Сугисаки и Юрико Ишида. Прибавям и името на Шота Сометани, който се появи само в 2 сцени, които обаче се оказаха важни за развитието на сюжета.
В музикалното оформление няма оп/ед. Не се чуват гласове на изпълнители, за да се усеща лентата още по-осезаемо и да въздейства дълбоко, на подсъзнателно ниво.
cbc0d934fef9657d.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 7 ноември е премиерата на филма Мозу. Знам, че обикновено филмовите продължения не са толкова добри, колкото оригиналните, серийни продукции. Този път обещават нови, интересни попълнения в каста: Исея, Китано и Тори Мацузака определено могат да се впишат в обстановката на Мозу.

П.П. Много ми се иска това заглавие да бъде закупено у нас!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...