Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

ЗаглавиеSidonia no Kishi, Knights of Sidonia

СтранаЯпония

Година: от 11.04.2014 г. до 01.07.2015 г.

ТипТВ

Жанрекшън, трилър, научна фантастика

ПродукцияPolygon Pictures

Инфотук, тук, тук

 

Резюме: Дълбокия космос, в далечно бъдеще.

Десет века след пълното унищожение на Слънчевата система самотният колониален кораб „Сидония” все още странства из Млечния път в търсене на нов дом за човешката раса. Но дори след хилядолетие мистериозната извънземна раса Гауна продължава да представлява реална заплаха.
Историята ни среща с Нагате, който е прекарал целия си живот в недрата на кораба - далеч от всякакви хора и техните проблеми. Ала решението му да сложи край на изгнанието си, ще подложи на изпитание не само способността му да се адаптира към непознатата и враждебна среда, но уменията му за предстоящата война с Гауна.

 

 

 

:essub:

 

Свали първи сезон с БГ субтитри: тук и тук

 

 


 

uJQGX8u.png

 

HAT82eU.png

 
✥   Тип: ТВ
✥   Епизоди: 12
✥   Година: 2015
✥   Жанр: научна фантастика, екшън, трилър
✥   Времетраене: 25 минути на епизод
✥   В ролите: Аки Тойосаки, Ая Судзаки, Рьота Осака и др.
 
✥   Резюме: 3394 година. Родната галактика на човека отдавна е унищожена от извънземата раса Гауна.
Нагате Таникадзе е един от стотиците хиляди жители на спасителния кораб "Сидония", изпратен в дълбокия космос, за да съхрани човечеството. 
Но в дълговековната битка срещу Гауна се оказва все по-трудно да пазиш дори човешкото в себе си. Жестоки и мрачни тайни се крият из дебрите на енигматичната "Сидония". Но в ковчега на човечеството истината губи своя смисъл и оцеляването е на всяка цена. Дори това, което оцелее от нас, вече да не се нарича човек.

 

 

 

:essub:


BfqbW0j.pngСамо субтитри

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

През пролетния сезон излезнаха поне 20 заглавия с перфектна анимация и пробити като стари корита сюжети. Усещам, че това тук ще е нещо различно. Не съм чел мангата, но пък аз манги, така или иначе, не чета. Предпочитам си книгите. Както и да е. Мисълта ми е, че това заглавие има потенциал да задмине всички други тъпотии, излезли не само през този сезон, но и през последните няколко.

Сетингът е отличен. Мрачна атмосферна, която не е прекалено тягосна за гледане, и от време на време бива разчупвана от много тънък, ненатрапен хумор. Начинът, по-който е нарисуван интериора на астероидната колония е на ниво висш пилотаж. Нямам предвид самото му анимиране, а по-скоро комплексността на архитектурата с всичките тунели, тръби, коридори и арки, навяващи усещане за клаустрофобия в един момент, а в следващия - за простор.
Историята, подобно на матрьошка, се разгръща поетапно, без да те оставя с чувството, че трябва да изгледаш епизода поне още веднъж, за да му хванеш всички спатии. Зрителят получава само трохички от бекграунда и миналото на героите, които е свободен да интерпретира по хиляди начини, докато празнотите не започнат да се запълват с напрeдването на историята. 
Имам големи очаквания за това заглавие. Ще се следи задължително. thumb.gif 

П.П. Видях един аниматорски гаф, който ми напомни за застрелването на агент Смит от Тринити в първата Матрица. Нашият ясно го тупнаха в дясната скула, а той получи насинено око. icon_lol.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами хареса ми. Поначало не съм какъв знае фен на Нихей(няколко пъти започвах и Blame! и Biomega, но не е за мен :mellow: ) и Сидонията се оказа най-лесна за четене. Както уточних харесвам жанра и историята ми харесва.

Наистина много коментари оплюват арта конкретно на персонажите. Мен не ме издразни чак толкова (и по лош съм виждала-първи сезон на Kingdom например-дроп още на първи епизод <_< ), това че са с еднакви лица вероятно е търсен ефект, но косите наистина са дразнещи, но не е болка за умиране. Категорично ще го следя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  Аз пък обожавам Blame. Сядайки да гледам Knights of Sidonia нямах никаква представа, че е по манга на Нихей, но още от първите 2 минутки на епизода ми стана ясно. :) 

Колко години съм се надявал на анимиране на Blame, просто не е истина вече, но уви нищо. Все пак сега усетих, как би изглеждал. :)

  Най-сетне един приличен сайнен се задава. Определно ми хареса първи епизод. Лично на мен да се потопя в "светът на Нихей" с тези тунели, тръби, коридори (както каза Рагнос) си ми е напълно достатъчно. Не очаквам някакъв гениален сюжет. 

CG определено е кофти, някои женски персонажи са дразнещи, но това ще е още едно от заглавията, което смятам да догледам. 

Изключително силен се оказа този аниме полусезон, не очаквах. 

 

ПП. За първи път, като че ли виждам поочукани мехи и костюми  в аниме....или по скоро ме впечатли това, че са обърнали внимание на такива дребни нещица. По принцип в такива меха-анимета, всичко е спретнато и новичко, дори след галактическа битка.  :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И втори епизод много ми хареса. Особено ми допада монтажа на някои сцени. Гледайки космическата битка в началото, нямаше как да не се сетя за любимите си моменти от Battlestar Galactica. Дори започнах да свиквам на грозното CG и вече не ме дразни особено. Експлозията на ледения астероид, след като го гръмнаха с голямата батарея, ми напълни душата.

Иначе историята за момента е доста изтъркана - извънземните гауна, които са унищожили голяма част от човечеството, но никой не ги е виждал от 100 години; не се знае откъде идват и защо нападат, комуникацията с тях е невъзможна и са адски трудни за убиване. Къде ли съм го гледал това? icon_biggrin.gif Само сетингът е различен.

Напред към следващия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-смекчен ми се стори CG-а в сравнение с първия епизод.  Явно повечето пари са отишли в  пилотния еп за зарибявка на зрители.  :896767: 

НА мен не ми допадна втория епизод. Някакъв хаос е тоя сюжет. Толкова много приказки, а не се каза нищо значително, пък и никакво развитие не видях от пък история, освен че се "събудиха" тези "същества". За аниме в 12 епизода вкараха прекалено много въпроси, герои и (най-вече) излишни сцени, като тая в която му разбиха носа на момъка в съблекалнята. То  и в мангата я има де (дори хронологично трябваше да е в първи епизод), но кому е нужна?!

Сценките в космоса са страхотни (макар, е изобщо не ме кефят space battles и всякакви подобни нещица), но се надявам сюжетът много-много да не клони натам. Скучно ще ми е. Лошото е че в този втори еп почти нищо не видях от почерка на Ниххей. Бекграунда ми се губеше изцяло. 

 

Не исках да повдигам темата, че ще стане дълго и широко (предчувствам), но се усеща мириса на Attack on Titan на моменти. :896767:  Не говоря за сюжет (макар, че ако се позамисля има допирни неща), а като режисьорски решения и позициониране на сцените. Явно популярността му си дава отпечатък.

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Attack on Titan до 10-15 години ще бъде обявен за класика, колкото и да не се нрави това на някои хора, и тепърва ще виждаме още много опити за повторение. Може би най-пресният пример за това е Black Bullet - доста неуспешен, бих казал. Но както споменаха в един друг форум, мангата на Сидония се сериализира отпреди тази на титаните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност ще стане класика, спор няма. Даже не мисля, че ще му трябват и 10 години. Но те аниме класиките са бол. Всяка година се намира по някое заслужаващо да се нареди до тях. Малко е размита тая работа за мен. Има шедьоври, за които никой не се сеща вече (Angel egg, като прост пример), докато други далеч по-слаби неща, все още се помнят по една или друга причина ( Code geass, Soul Eater...NAruto). Твърдо обаче смятам, че Титаните ще се запомнят, като най-добрата работа на Араки до момента, редом с Death Note.

 

Black Bullet го дропнах на 10-тата минута, далеч ми е от нещо оригинално и струващо си гледането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста приятен трети епизод. Все повече се убеждавам, че това ще се окаже заглавието на пролетния сезон. Естествено, дотук историята се развива по напълно предсказуем и праволинеен начин, но пак ми харесва. Струва ми се, че смекчиха и CG-то и анимацията ми изглежда значително по-приятна. ОП и ЕД след няколко слушания ми влязоха под кожата. Отлично подчертават атмосферата. Превюто на следващия епизод ме остави със сериозни очаквания за другия петък. Ако съм прав, в пети ще е кулминацията.

 

 

П.П. Дебилче, превела си идеално резюмето. Вариантът ти за Ноевия ковчег е съвсем точен. Освен това ми хареса как си нарекла роботите Гардес от Guardians. Доста оригинално хрумване. Ще те цаним за отбора преводачи. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От трите сигурни, които ще следя от пролетния сезон рицарите са на първо място. Много  ми хареса битката във втори епизод(особено часта със взрива на метеорита) и напомнянето от трети, че "рицарските" турнири нямат нищо общо с истинската битка. Арта на персонажите вече дори не го забелязвам. Абе, сайнен, а те последните години са много кът

 

П.С. Благодаря, само дето заслугата и съответно похвалата за Гардес вероятно трябва да отидат при човека написал/превел резюмето на английски. Единственото, което аз направих е да го оставя така просто защото не харесах българските варианти :P .  

П.П.С. Нищо чудно, че работите на Нихей са все научна фантастика и са свързани с мутации-ми той е от Фукушима човека :dunno:  :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мненията ми от анимес (бая противоречиви, между другото):

 

"Анимацията наистина е хубава, проблемът е в дървените движения! По едно време се зачудих дали не ми лагва телефонът, което не се беше случвало... никога, докато гледам аниме... И накрая влизам в темата, и изглежда проблемът не е бил в мен icon_mad.gif

Иначе сюжетът наистина изглежда добре. Ама май само така изглежда. Героите са мега еднакви, което ме дразни супермного и другото което е - поне да бяха интересни. Ама не са. К'во си имаме - 20-значки, главен герой ретард, травестит (трети пол, you say)... Не звучи обнадеждаващо. icon_lol.gif

При нормални условия бих го продължил, заради шансът да се развие добре. Обаче понеже този сезон гледам повече неща от обикновено, не мога да си позволя този "лукс".


Дроп. Оценка: 4/10"

 

"Абе... Реших се все пак да го продължа. Анимацията е грозна, но като й свикнеш започва да ти харесва. Героите започнах ле-е-еко да ги разпознавам. И все пак, има доста добри заложени идеи, затова ще го следя. Има някои прилики със СнК.

п.с В МАЛ пише, че ще е 12 епизода... Наистина ли ще е толкова? Няма да успее да си развие потенциала за толкова
"

 

"Страхотен 4-ти епизод! Вдигнах оценката за анимето с една единица icon_smile.gif"

 

"Епизод 5 - също беше интересен. Но това аниме ми оставя доста въпроси (главно защото не съм от най-бързо схващащите :д

- Защо не потърсиха Таниказе и Хошиджиро по-рано? Показаха, че мечката има по-главна роля... Обаче отначалото се чудя... Защо е мечка? icon_lol.gif В смисъл, мечка с метална ръка? Не ми се струва нормално icon_lol.gif

И някои други, но не мога да се сетя в момента.
"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как може никой да не е коменитарл втори сезон толкова време, след като е приключил? Няма надежда за този раздел... Айде, сефтето ще е от мен.

 

Отличен финал на сезона. Последните 3 епизода на ниво анимация, интрига, монтаж на кадрите и цялостно оформление - 10/10. Просто когато това аниме наблегне на битките с гауна и мрачните тайни на Сидония, мога само звезди да му свалям. Цялата тийн романтика и триъгълници обаче са пълен булшит и сриват цялостното ми мнение за анимето. Но пак съм много по-доволен от 2-ри сезон, отколкото бях от първи. Първи започна много силно, но явно опукаха бюджета в началото и от средата до края ни разтягаха основно ром. локуми.

 

П.П. Надявам се да има трети сезон и още в първи епизод да убият всички водещи и второстепенни женоря около Нагате, той да получи някаква мощна емоционална травма и да стане Ориджин Терминатор Генисис кат Бат Арни. Демек стреля повече, приказва по-малко и от време на време се зъби. :28558: Кидинг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сори, но ми е трудно да коментирам, защото следя и мангата. Колкото и да внимавам все изтървам по някой спойл, а понякога и по повечко, защото сравнението просто е неизбежно. Това не е единственото подобно заглавие за съжаление и в другите подобни се разписвам по един два пъти най-много.Единственото, което мога да кажа е, че адаптацията поне за мен е перфектна и това е едно от малкото добри сайнен заглавия, а това, че е сай-фай е допълнителен плюс :) . С удоволствие бих гледала и трети сезон ако има такъв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   Избяга ми нейде първи сезон. Първите няколко епизода се ядваха, набиваше се на очи работата на Нихей, но след това историята тръгна някакси по течението. Все по-трудно ставаше гледането и честно казано си отдъхнах, след финала на сезона, радвайки се че няма още. Което е жалко, защото такъв тип заглавия харесвам.

  Не съм се занимавал с втория сезон, но ако е по-добър, бих го погледнал. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...