Jump to content
kcekce

Omohide Poro Poro (Only Yesterday) (1991)

Recommended Posts

Omohide_poro_poro_TKCA30331.jpg

 

Режисьор: Исао Такахата

Продуцент: Тошио Сузуки

Сценарист: Исао Такахата

 

Студио Ghibli

 

Ролите озвучават:

* Мики Имаи

* Тоширо Янагиба

* Йоко Хонна

 

27-годишната Таеко си взима почивка от работата си в Токио и заминава на село при роднините на девера й, за да им помогне в брането на шафранка. Още по пътя натам започват да я обземат живи спомени за преживяванията, радостите и терзанията й от нейното детство, когато е била на 10 години. В провинцията тя се запознава с местния фермер Тошио, докато 10-годишното й "аз" все така остава с нея...

 

Филмът е създаден по едноименната манга на Хотару Окамото и Юко Тоне.

 

ЛИНК за гледане онлайн с японско аудио и английски субтитри.

ЛИНК за торент с бг-субс.

 

* Лично мнение - малко игрални "житейски" филми могат да се сравнят с този. Сценарият и режисурата са в перфектна хармония, подплатена (естествено!) от безупречната работа на художниците и актьорите ("гласовете"). Особено впечатление ми направиха мимиките на Тошио - жив актьор да беше, нямаше да изглежда толкова жив и истински! Посланието на филма и усещането, с което оставаш след гледането... усмивка, осмисляне, зареждане с енергия и красота.

 

Прекрасен филм.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Как съм пропуснала това наистина прекрасно аниме на Гибли!

Исао Такахата ми е по-въздействащ от Хияо Миязаки. Да е жив и здрав. Вече на 80 години.

Разчувства ме силно с универсалните си послания и етно музика.. Най-вече българската такава... Особено ми хареса  финалната песен от Джо Хисаиши с невероятен лиричен текст. Так не се бях радвала на песен откакто гледах "Маковият хълм"...

Визията не е особено подробна, пищна и цветна, но дори и с този минимализъм успява да те въвлече в света си. Съвършено измислени сцени и картини. Паузите... И на мен ми направиха силно  впечатление мимиките на хлапето. Чудно как с две -три чертички за очи  и уста успяха да предадат такава палитра от толкова много чувства. За малко да се разрева с него, когато се мръщеше за лачената чанта! :28558:  Но и не е само те, не само те... Трудно е да се опише и "декомпозира" красивото. Трудно е да се обясни кои компоненти го правят такова, но то просто е. 10/10

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Уютно и мило филмче. И малката, и голямата Таеко ги почувствах близки,  разпознах се в някои постъпки и мисли от детския период. Много се смях на сцената с чантата. От пусти детски инат и аз колко семейни екскурзийки, гостувания съм пропуснала, и колко вечери съм си лягала гладна, ехее... :28558:

 

Визията ми се видя очарователна и някак си прилягаше на историята. И аз съм възхитена от изобразяването на мимиките на хлапето. 

 

Прекрасна история. Радвам, че бях в подходящо настроение за такъв тип филм, иначе нямаше да ме докосне толкова и да го оценя. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма какво да добавя, всичко сте написали, прекрасен филм, много близо до мен, много много докосващ, чист и близо до сърцето и до това, което е в главата ми.

А финалната песен направо ми спря дъха, все едно цял живот съм я слушала, а всъщност я чувах за първи път. Не знам дали някой по-добре е възпявал любовта. Този път я чух, не само я усетих.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...