Jump to content

Суджеби (Супа от юфка и зеленчуци)


Recommended Posts

Sujebi  е корейската традиционна супа, състояща се от тестените люспи, грубо разкъсани на ръка и различни зеленчуци (картофи, лук, моркови, тиквички). Тази супа обикновено се прави със сушени аншоа  и водорасли. Тестото за юфката се приготвя предварително и се прибавя най - накрая.

В миналото  sujebi се е готвело сравнително рядко и по време на специални поводи като честването на първия рожден ден на бебето . Но в днешно време, тя се счита за храна на обикновен гражданин за своята простота на съставките, както и с минималните разходи. Името на това ястие варира според регионите в Корея и според различните варианти на съдържание - може да се прибавят морски дарове като миди и / или скариди. Вариант е и  да се прибави кимчи и яйце - Кimchi sujebi.

 

1-Sujebi.jpg

 

Рецептата съм я взела от тук (има снимки и видео). Има я и тук, където са дадени и примерни хранителни стойности.

 

Необходими продукти:

За юфката:

2 чаши  брашно
½ чаена лъжичка сол

1 супена лъжица растително масло

¾ чаша вода

За супата:
12 сушени аншоа

Сухи водорасли (около 10 на 10 см. от всяка страна)
1 стрък зелен лук
, нарязан

2 средни картофи, обелени и нарязани на средно големи парчета
1 глава лук, нарязана
3 скилидки чесън, смлени
1 супена лъжица сос от риба
1 супена лъжица соев сос
1-2 супени лъжици сусамово масло
 вода

 

Начин на приготвяне:

Юфката:
Смесете брашното , ¾ чаша вода, сол и растително масло в голяма купа. Замесете на ръка в продължение на 10-15 минути, докато тестото стане по-меко и се свързва здраво. Оформете го като топка, покрийте с найлон и го сложете  в хладилник за около 30 минути.

 

В голяма тенджера се слагат около 10 чаши вода. Слагат се сушените аншоа и водораслите и се варят около 20 мин. на силен огън. Изваждат се водораслите и аншоата и добавяме картофи, лук, чесън. Варим още 10 - 15 мин. Нарязваме водораслите на по - големи парчета и ги връщаме обратно в тенджерата, като добавяме рибеният и соевият сос. Време е за прибавяне на юфката! Тестото се хваща в лявата ръка и с дясната се "изкъсват" парчета - по - големички и колкото се може по - тънки. Друг метод, който лично аз съм правила е да разточа тестото и да го разрежа на на "безформени" парчета. Парчетата тесто се слагат в тенджерата заедно със нарязаният зелен лук  и се оставя да ври още няколко минутки (около 5 мин.  - докато  тестото изплува отгоре).

Sujebi_cook_1.jpg

 

П.П. Доколкото разбрах от рецептите за тази супа сушената аншоа, после не се връща в тенджерата, тя се използва само за аромат. Лично аз не съм слагала аншоа и  не мога да кажа дали е голяма разликата ако супата е сготвена със и без нея. За водораслите - тогава имах пакет с нарязани и ги сложих тях - разликата ще бъде само във външния вид на готовата супа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам чувството ,че техният основен бульон е от сушена аншоа и водорасли , които после се вадят .... няколко рецепти гледам не само за супи , но и за основни като Ddeokbokki например и там основата е такава ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

vivian, много благодаря за темата. А дали това е прословутата супа с водорасли, която правят за подарък, когато някой има рожден ден?  :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Deninda, супата която се яде  на рождения ден в Корея се нарича miyeok-guk.

Корейците ядат miyeok-guk на рождени дни, както и за редовно хранене. Тя се препоръчва и като най - добрата  следродилна храната  заради невероятните ползи за здравето. Също така е и много успокояваща за стомаха. Супата е източник на калций, йод, фибри, омега мазнини, витамин B1 и B3, а е и с ниско съдържание на калории. Хората вярват, че неговите ползи за здравето са безкрайни: регулиране на метаболизма, за пречистване на кръвта, облекчение на запек , детоксикация, има и анти-канцерогенно свойство и т.н. По тази причина, корейските жени ядат Miyeokguk  след раждането. Според писанията  тази традиция е започнала през династията Gorye. А корейците ядат това за рождени дни, един вид в чест  на майките, за тяхната упорита работа в раждането и отглеждането на децата им.

 

По принцип варените водорасли нещо не ми се нравят много (колкото и да се опитвах да ги ям не ми се получава :D ), ама ще взема да я направя  тази супа, да я видим колко е полезна :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора. :) И  аз вчера се разрових, но не бях сигурна. :896767:  Много често я "срещам" във филмите и сериалите, струва ми се много симпатична традиция и все се чудех от какво точно и как я правят. Аз също бих я пробвала, но и аз не знам дали ще ми хареса. Тук, в Пловдив освен водораслите за суши други не съм засичала, но може и да има. А всъщност дали с тях би станала супата? Май не, ако правилно съм разбрала рецептата от линк-а, точният вид май е miyeok . Ще следя по магазините. :D 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност "miyeok" е корейското название на японските водорасли wakame (уакаме). Така че, ако си решила да правиш тази супа трябва да търсиш японски кафяви водорасли уакаме :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...