Jump to content

Суджеби (Супа от юфка и зеленчуци)


vivivan
 Share

Recommended Posts

Sujebi  е корейската традиционна супа, състояща се от тестените люспи, грубо разкъсани на ръка и различни зеленчуци (картофи, лук, моркови, тиквички). Тази супа обикновено се прави със сушени аншоа  и водорасли. Тестото за юфката се приготвя предварително и се прибавя най - накрая.

В миналото  sujebi се е готвело сравнително рядко и по време на специални поводи като честването на първия рожден ден на бебето . Но в днешно време, тя се счита за храна на обикновен гражданин за своята простота на съставките, както и с минималните разходи. Името на това ястие варира според регионите в Корея и според различните варианти на съдържание - може да се прибавят морски дарове като миди и / или скариди. Вариант е и  да се прибави кимчи и яйце - Кimchi sujebi.

 

1-Sujebi.jpg

 

Рецептата съм я взела от тук (има снимки и видео). Има я и тук, където са дадени и примерни хранителни стойности.

 

Необходими продукти:

За юфката:

2 чаши  брашно
½ чаена лъжичка сол

1 супена лъжица растително масло

¾ чаша вода

За супата:
12 сушени аншоа

Сухи водорасли (около 10 на 10 см. от всяка страна)
1 стрък зелен лук
, нарязан

2 средни картофи, обелени и нарязани на средно големи парчета
1 глава лук, нарязана
3 скилидки чесън, смлени
1 супена лъжица сос от риба
1 супена лъжица соев сос
1-2 супени лъжици сусамово масло
 вода

 

Начин на приготвяне:

Юфката:
Смесете брашното , ¾ чаша вода, сол и растително масло в голяма купа. Замесете на ръка в продължение на 10-15 минути, докато тестото стане по-меко и се свързва здраво. Оформете го като топка, покрийте с найлон и го сложете  в хладилник за около 30 минути.

 

В голяма тенджера се слагат около 10 чаши вода. Слагат се сушените аншоа и водораслите и се варят около 20 мин. на силен огън. Изваждат се водораслите и аншоата и добавяме картофи, лук, чесън. Варим още 10 - 15 мин. Нарязваме водораслите на по - големи парчета и ги връщаме обратно в тенджерата, като добавяме рибеният и соевият сос. Време е за прибавяне на юфката! Тестото се хваща в лявата ръка и с дясната се "изкъсват" парчета - по - големички и колкото се може по - тънки. Друг метод, който лично аз съм правила е да разточа тестото и да го разрежа на на "безформени" парчета. Парчетата тесто се слагат в тенджерата заедно със нарязаният зелен лук  и се оставя да ври още няколко минутки (около 5 мин.  - докато  тестото изплува отгоре).

Sujebi_cook_1.jpg

 

П.П. Доколкото разбрах от рецептите за тази супа сушената аншоа, после не се връща в тенджерата, тя се използва само за аромат. Лично аз не съм слагала аншоа и  не мога да кажа дали е голяма разликата ако супата е сготвена със и без нея. За водораслите - тогава имах пакет с нарязани и ги сложих тях - разликата ще бъде само във външния вид на готовата супа.

Edited by vivivan
Link to comment
Share on other sites

Имам чувството ,че техният основен бульон е от сушена аншоа и водорасли , които после се вадят .... няколко рецепти гледам не само за супи , но и за основни като Ddeokbokki например и там основата е такава ...

Link to comment
Share on other sites

vivian, много благодаря за темата. А дали това е прословутата супа с водорасли, която правят за подарък, когато някой има рожден ден?  :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Deninda, супата която се яде  на рождения ден в Корея се нарича miyeok-guk.

Корейците ядат miyeok-guk на рождени дни, както и за редовно хранене. Тя се препоръчва и като най - добрата  следродилна храната  заради невероятните ползи за здравето. Също така е и много успокояваща за стомаха. Супата е източник на калций, йод, фибри, омега мазнини, витамин B1 и B3, а е и с ниско съдържание на калории. Хората вярват, че неговите ползи за здравето са безкрайни: регулиране на метаболизма, за пречистване на кръвта, облекчение на запек , детоксикация, има и анти-канцерогенно свойство и т.н. По тази причина, корейските жени ядат Miyeokguk  след раждането. Според писанията  тази традиция е започнала през династията Gorye. А корейците ядат това за рождени дни, един вид в чест  на майките, за тяхната упорита работа в раждането и отглеждането на децата им.

 

По принцип варените водорасли нещо не ми се нравят много (колкото и да се опитвах да ги ям не ми се получава :D ), ама ще взема да я направя  тази супа, да я видим колко е полезна :)

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за отговора. :) И  аз вчера се разрових, но не бях сигурна. :896767:  Много често я "срещам" във филмите и сериалите, струва ми се много симпатична традиция и все се чудех от какво точно и как я правят. Аз също бих я пробвала, но и аз не знам дали ще ми хареса. Тук, в Пловдив освен водораслите за суши други не съм засичала, но може и да има. А всъщност дали с тях би станала супата? Май не, ако правилно съм разбрала рецептата от линк-а, точният вид май е miyeok . Ще следя по магазините. :D 

Link to comment
Share on other sites

Всъщност "miyeok" е корейското название на японските водорасли wakame (уакаме). Така че, ако си решила да правиш тази супа трябва да търсиш японски кафяви водорасли уакаме :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...