Jump to content

Recommended Posts

Племенникът ми е на 5. Има си гадже на име Софи и се целуват по бузката. Т.е. - не изпадайте в излишна параноя ;)

Моят - на 8, а на 5 си имаше гадже в детската градина, тя си го беше избрала защото много сладко разказвал приказки, но после гаджето му се върна при бившия си, 'щото май баща му имаше мерцедес (или нещо такова). Та не е въпроса детето да се подготви за реалността, въпроса е родителят да е готов за детето си ;) Колкото до тия филмчета - kcekce е права, най-много като отиде на някоя хижа да поиска да постъпи като героинята от сериала (къде романтично, къде глупаво), а всички останали да ... да правят каквото се прави по хижи от тийнове :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Огромни благодарности за всички ваши съвети и препоръки :).

 

Аз не си представям какво толкова неподходящо за 10-годишно момиче има в повечето азиатски сериали. В 60 % кулминацията е целувка с опулени очи и ужасените писъци "Не, не може да спим в една стая!!!" :28558:

 

И аз не си представях, докато не се опитах да гледам с нея и през нейните очи... Но се опитай да обясниш на любознателно дете защо на някой му тече кръв от носа (което впрочем не се и случва по нашите ширини)  и пр. радости 

Гледай сега, не е проблем, че би могла да види нещо си, дето може да го види на всяка вестникарска будка, на някоя реклама с Азис, при включване на Планета  или на още 1000 места. 

Проблемът е, че сериалът/нещото е препоръчано и одобрено от мама. И то трябва да е ок по всички параметри - интересно, живо, положително, вдъхновяващо и не подценяващо жените ...  и без излишно анатомично съсредоточаване... поне на 10 години. На 12 друго. 

На 10 години светът е преобладаващо бял и розов, и в това няма нищо лошо. Той, разбира се, не може да остане такъв дълго и в това също няма нищо лошо.

Но когато с нея си даваме примери и говориме за хубавите и лошите неща, все още тези примери следва да са много хубави и много лоши, поне според мен. Тъй или инак на 12 и 13  ще отричаме всичко, а на 15 ще оцветяваме в сиво, няма да се избяга от това. Може би наистина сте прави, че е рано за нея. 

Аз затова разказах за Бакалейките понеже в онзи момент, ми се видяха светъл лъч на другарско и чистосърдечно поведение сред морето безнадеждни Дисни-простачета и Картун-изродчета. Иначе съм далече от мисълта да нарека азиатските сериали "неподходящи" изобщо.. или да се притеснявам за висотата на моралната чистота на децата изобщо... или пък да пиша тема за възпитанието на децата :), в крайна сметка всеки си решава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във всички случаи ако ще зарибяваш детето за нещо, по което не се е зарибило само, по-добре наблегни на книгите, а не на сериалите в свободен достъп в интернет. Иначе рискуваш да възпиташ емоционално недозряло и физически недоразвито същество с прецакано зрение, което да си прекарва дните 24/7 в гледане на лесносмилаеми продукции. Хората и без чужда намеса се пристрастяват към подобни глупости рано или късно, няма нужда друг да им помага:)

 

Впрочем 10 години е и чудесна възраст да започне да спортува или да се учи да свири на музикален инструмент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за книгите. Това изгражда много! Но жената все пак пита за сериалите, те се възприемат много по-лесно... Все пак, ако успееш да насочиш детето към книгите от сега верятно ще ги обича до живот, ще изгради не само начин на мислене, но ще му даде и грамотност, която липсва у връсниците му. А ако толкова е въпроса в азиатското не знам дали ще намериш такава книга преведена на БГ, която да е подходяща. Може да опиташ, кой знае :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съветите ви :). Никога не ми беше хрумвало да и предложа да чете книги... наистина... То и у нас книги няма, само 4 телевизора с мазни екрани и възглавници по пода... Учебниците ги ползваме за хартия за печене... Ще и дам да си дрънка и с 2 тенджери с дървени лъжици, да усъвършенства ритмиката...

 

Знаех си аз, че бг-мамма ряпа да яде...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@maira, какво пък толкова се запени? Отворен форум, мнения много, като питаш - хората си споделяме мнението, това че са засягаш ме кара да се замисля 'що ли. Пък и бг-мама вероятно още си е там, където беше и последно... предполагам ;)

 

btw, още не разбирам хората, които предпочитат филм по книга пред самата книга. Еле, от както турските сериали започнаха да ги правят по книги само доближиха главната гиздава героиня и нейните копнежи до публиката, нежелаеща да се занимава с такова педер*стко занимание като четенето :D (Все се сещам за "Идиокрация" като опре темата до тук - който го е гледал се сеща.)


(keva, и на мен ми долипсваха палчетата)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sumimaseeen..

Очевидно единствената причина да се запенвам в никакъв случай не е оспамването на тема със следните въпроси:

 

1. Имате ли предложения за възпитателно филмче за 10 годишно момиче? Нецензурните елементи не трябва да присъстват, и женските образи не трябва да са кукли или подметки. Акцентът трябва да пада върху труда, (само)усъвършенстването и красотата на усещането да изпълняваш мечтите си

2. Сещате ли се начин да разпознавам съдържанието и нивото на пикантерия в даден сериал, без да изглеждам Х броя серии? Има ли знак, класация или нещо подходящо? Някаква подбрана, известна на знаещите, отбелязка - актьори, агенции, часови пояси или нещо друго? 

 

Вероятно си позволявам да реагирам иронично само поради дълбоката си социална непригодност, лошо домашно възпитание и (тук очите ми се зачервяват и самотна сълза се спуска по бузата ми) желание да занимавам форума със себе си, всички да ме обичат и да получа следващата титла за брой участия...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво, ето тогава по темата - всеки един корейски сериал със светнала цифричка "15" ти върши работа. И хич не гледай, че не е 10 - те ония там си мислят, че хората трябва да са девствени до пенсия.

 

Не се ядосвай толкова, просто ти предложих малко занимавки, които са ме развили мен като личност, когато съм била малка;) Не мога да знам как живеете вкъщи и дали сте с "4 мазни телевизора" или не :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво, ето тогава по темата - всеки един корейски сериал със светнала цифричка "15" ти върши работа. И хич не гледай, че не е 10 - те ония там си мислят, че хората трябва да са девствени до пенсия.

 

Не се ядосвай толкова, просто ти предложих малко занимавки, които са ме развили мен като личност, когато съм била малка ;) Не мога да знам как живеете вкъщи и дали сте с "4 мазни телевизора" или не :28558:

 

Абе, зависи. I Need Romance не го препоръчвам за деца :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато бях на 10, бях луд по "Приказките на Братя Грим". Даваха ги по Нова всяка сутрин. Едва след години разбрах, че всъщност те са били японско аниме, а не някаква американска измислица. Та мисълта ми беше, че хем ме обогатиха откъм знания, хем ми бяха достатъчно интересни, и, докато ги гледах, родителите ми си почиваха от пакостите ми. Бях голяма беля. :D

Виж повечето от днешните деца вероятно не знаят кои са Братя Грим, не са чували за Шарл Перо и гледат откровено вулгарните и затъпяващи анимации по Картуун Нетуорк и Супер 7. За щастие, в детските ми години нямах достъп до кабелна или сателитна телевизия, а Интернет ми прокараха чак в 6-ти клас. Затова си убивах времето с книги и енциклопедиите на Ларус, а вечерно време ходех да играя футбол с момчетата от големите класове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Даааа, това с енциклопедиите беше хита вкъщи. То нямаше как да мине РД или имен ден без да се примрънкам за такъв подарък. Бях събрал купчина такива. Сега племенника не му и хрумва да поиска да ги чете, а детето е прилично любознателно. Обаче виж, големия мазен телевизор - трудно е да го откачиш от там... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sierra, синопсисите са за това - ако героите са на по близо 30, нормално е да се споменат поне по допирателната някакви по-интимни отношения. Ако пък са ученици или студенти първи курс - шансът е нищожно малък. А "Нобута" наистина е супер за деца (може би пропуснах да я препоръчам).

 

И малко офтопик към Ragnos и head_up:

 

Като бях малка имаше "Рубин" телевизор при баба и дядо, но при нашите имаше някакво изживяло дните си недоразумение, на което със сестра ми гледахме "Мечето Ръкспин" на плуващ екран:) Изобщо не ни пречеше, че изображението се местеше нагоре-надолу, просто ни кефеше тъпата мечка:) Приказките на братя Грим ги помня също, и аз не знаех, че са японски, когато ги пускаха по телевизията. Друг канал при липсата на кабелна беше френският, имам смътни спомени как следях по него разните му "Марион Първата" и "Мишел Ваян". И още ме държи - разбирам минимум 50 % от лафовете на френски, без да съм го учила никога през живота си:)

Цялата ми фамилия е съставена от книгомани и като деца сме чели като луди, а всичко на Жул Верн, Марк Твен, Астрид Линдгрен и разни "момичешки" класики като "Джейн Еър" и "Брулени хълмове" съм ги чела по 10 пъти, още преди да навърша 13. Баща ми като зарибен по фантастиката зареждаше къщата със Зелазни, Бюджолд, Азимов, Ле Гуин и т.н. Със сигурност книгите са ми дали много повече от екранизираните продукции. Най-малкото стимулират въображението, вместо да ти предлагат нещо готово-визуализирано за консумация.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми да гледат филми на Дисни е малките сополанковци, там песни се пеят и всички са щастливи и лошите го отнасят винаги! Даже Малката русалка дето си е чиста трагедия свърши положително. Чудил съм се дали ако бяха направили тяхна версия на Кибритопродавачката кво щяха да измъдрят, че да отърве момиченцето кожата...

Иначе темата е безмислена, първо всеки сам решава какво да гледа и какво не дори и десетгодишните. Ограниченията е ясно, кога и как влизат в действие като естествено, че няма да пуснеш на детенцето да гледа как връстниците му от примерно "Децата на царевицата" кормят като каракуди възрастните. Второ азиатските сериали и като цяло тв драмите са трудно асимилируеми за подрастващите. Единственият жанр, който се вписва идеално са токусацутата и пак там въпроса е до лични предпочитания. В момента даже се хванах да гледам един от камен райдърите и там некви тийнове денсят и се превръщат в супергерои-плодове! Кво повече? Даже почти идеално ако имате бюджет да захранвате наследника с плода репрезентиращ любимеца му от екрана. Щеше да е напълно идеално ако се превръщаха в нещо зеленчуково като броколи, моркови, домати и т.н. ама нейсе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От практиката ми свързана с тази изключително любопитна късно началноучилищна  и ранна прогимназиална възраст съм забелязала, че се вълнуват от всичко /рисуване, кукли, прически, гримове......../ и най-вече се наблюдава траен интерес към другия пол. Имах няколко приятелчета момичета на същата възраст, които ми помагаха в организирането на детски празници, та когато бяха на 10 си бяха спретнали няколко фенклуба и въздишаха по 6-то класници. Във всеки фенклуб по 5-6 момиченца, които харесват едно момче. Фенклубовете си съперничат и се карат помежду си, кой е по-по-най-секси.И питам ги аз, девойки какво им харесвате на тези сополанковци, а те с искрено ВЪЗМУЩЕНИЕ ми казваха - не говори така, та те са толкова секси и толкова прекрасни.

Правим си ние репетициите и се появяват "секси момчетата", леле, настъпва шумолене, хилене, тичане от стая в стая, траскане на врати, косите се отвързват, отнякъде се появяват червило и гланц, устните заблестяват, някои успяват да си сложат даже спирала и руж. Става невъзможно да си проведеш репетицията и остава само да чакаш момчетата да си тръгнат.  После се сетих, я да привлека и тях, че да стане по интересно и да повиша интереса към дейността, която извършвахме. Така и стана, момчетата приеха с радост, момичетата с възторг. На 1 юни, момичетата бяха водещи и участнички на празника. Бяха облечени с нови рокли обаче раменете им голи, а времето прохладно и тогава "сескси момчетата", които също участваха в тържеството, си съблякоха якетата и ги дадоха на две от момичетата. Това беше като истински романтичен филм. После тези деца пораснаха, сега две от тях пишат тук във форума и си говорим за азиатското кино.

   Аз се отплеснах както винаги. Та какво да гледат тези симпатични мушмороци, които не искат вече да са деца, но и не са тийн. Аз лично препоръчвам анимета, но мисля, че "Синьо лято" е супер подходящо за тази възраст, Приказките на братя Грим, Васко да Гама от село Рупча, Баровки, Един янки в двора на крал Артур има и други, като се сетя ще ги споделя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

но мисля, че "Синьо лято" е супер подходящо за тази възраст, Приказките на братя Грим, Васко да Гама от село Рупча, Баровки, Един янки в двора на крал Артур има и други, като се сетя ще ги споделя.

Няма начин. Според моите наблюдения върху две деца едното прехвърлило възрастта тийн и едното малко преди нея едва ли ще се харесат стари филми. Дори на мен ми е трудно понякога да гледам старо кино :slap:  Все пак живеем в света на технологиите, а децата вървят с времето си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за помощта и разбирането :) @sonihrisi наистина звучеше като романтичен филм :).

 

Ще изпробвам някои неща от препоръките ви и като имаме резултат ще пиша :). Ще направя и списък към началния пост на темата в случай, че някой има деца на тази възраст и се интересува за подходящи заглавия - сериали или анимета. 

 

И аз мисля, че е трудно за децата да избягат от общата ни визуална или езикова култура и да гледат с интерес по-стари филми или да четат витиевати старомодни текстове, поне докато са по-малки... С книгите в това отношение имам няколко еднакво изненадващи провали и победи, но и много зависи от човечето :). От опит глава не боли :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За старите филми/ сериали не съм съвсем съгласна. Сестра ми навърши преди няколко дни 11, но лятото, когато скъсваха лентата на Синьо лято по ТВ-то, тя го гледаше. Дори мисля, че го изгледа целия 2 или 3 пъти, не съм съвсем сигурна. Мисля, че всичко е до това как ще бъде представен филма/ сериала на детето и разбира се от характера му.

 

За азиатските сериали тя е гледала БОФ (корейската), ИРИС (отбрани моменти, мисля, че няма пълен изгледан епизод) и сега гледа Палава целувка (май, че така се казваше). :)Според мен в тези сериали няма нищо кой знае какво провокативно, само някакви първолашки целувки. Като ги сравня с латино-американските и турските боклуци, които дават сега по ТВ-то, предпочитам да гледа азиатско. И, майра, ако се притесняваш толкова много за дъщеря си, не я пускай да припарва до ТВ-канали като ТЛС, бТВ Лейди и т.н. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така. А и като се сетя за Революция Z, където оная мадама си вдигаше краката до немай къде, се радвам, че гледа нещо друго. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...