Jump to content

Recommended Posts

Тъй като ще врънкам за съвети и помощ в една, хм, деликатна област ще започна с кратко лирическо отклонение.

Зарибих се с източните дорами лятото на 2013, като и преди съм гледала азиатски продукции, но не съм ги отделяла като специални. Принципно обичам да се зарибявам, но не винаги мога да си го позволя :).

Първият сериал който изгледах лятото бяха Бакалейките, гледах с дъщеря ми, която е на 10. В интерес на истината първо гледахме филма и после и издирих сериала, но все тая. Аз като родител, с радост и надежда установих, че в продукцията имаше много сериозен светъл пример за подражание в дамската група, където героинята беше пристрастена към ученето и красивите постъпки и отказа да се загаджи преди да завърши в Хамерика. Дъщеря ми беше много впечатлена, реши да учи японски (и верно писа йероглифи по някое време) и също сериозно да се зафени с азиатските продукции. Още повече, че обича да рисува, а в тях има какво да се научи и за това. 

Обаче нъцки. 

Аз като мързелив родител, след петото и изгледване на Бакалейките се запретнах да намеря някакви ученически заглавия - що годе съвременнии и равностойни по хубост. Тъй де, да отметна поне част от възпитанието... Обаче предвид възрастта й, задачата се оказа много трудна. Единствен среден успех - Шугърлес... Въпреки различните пробойни в съдържанието си, Бакалейките се оказаха рядък сериал, в който са изключени по-закачливите кадри - във всевъзможните ученически дорами все ще се пробута я странна реакция, мооо смешно, идиотска реплика или кадър, я откровенна и дълбоко травмираща семейна история. Най-зловещия ми провал беше Switch girl, който започна обещаващо с мръсната стая на героинята, която трябваше да ми служи за лошия пример и да акцентира върху нуждата от подреждане  у дома и как всички да помагат на мама и пр... Погледах аз 15 минути и доволно викнах дъщеричката ... но не би... от средата на първата серия девойката започна да се вълнува единствено кога, какво и как може да прави с главния герой, да не говорим какви диалози водеше с майка си... (които в друга една ситуация биха ми били много забавни) та набързо се наложи да симулирам спиране на тока и пр неизправности. Много залагах на Асуко Марч, но въпреки добре ограничените "закачливи" кадри в него, сюжета пък се оказа не достатъчно вдъхновяващ. Аз си представях амбицирана и уверена мацка, която в края ще конструира самолети и роботи, а то някакво свито девойче се изживява като талисмана на отбора и се загаджва... Ндаа, не е този примера за вкъщи....

Та имам следните 2 въпроса:

1. Имате ли предложения за възпитателно филмче за 10 годишно момиче? Нецензурните елементи не трябва да присъстват, и женските образи не трябва да са кукли или подметки. Акцентът трябва да пада върху труда, (само)усъвършенстването и красотата на усещането да изпълняваш мечтите си

2. Сещате ли се начин да разпознавам съдържанието и нивото на пикантерия в даден сериал, без да изглеждам Х броя серии? Има ли знак, класация или нещо подходящо? Някаква подбрана, известна на знаещите, отбелязка - актьори, агенции, часови пояси или нещо друго? Честно казано ученическите яко ми втръснаха :).

 

................

Дата на последно обновяване на списъка: 10.2.2017

 

 

Непълен списък на сериали подходящи за детска аудитория - до 12 години:

1. Гимназия Бакалея / Private Bakaleya High School (2012)

2. Без подсладител / Sugarless (2012)

3. Yankee-kun to Megane-chan (2010)

4. Yokai Ningen Bem (2011), Yokai Ningen Bem (2012), въпреки че във филма има повечко кадри на насилие, не е по-зле от Хари Потър... за сметка на това е поучително.

5. Queen of the Classroom / Jyoou no Kyoushitsu 2005 - особено добро за 5-6-7клас.

6. Yorozu Uranaidokokoro Onmyoya e Yokoso (2013)

7. Tumbling (2010) 

8. Seirei no Moribito | Moribito: Guardian of the Spirit (2016)

 

 

 

 

Непълен списък на анимета подходящи за детска аудитория - до 12 години:

1. Assassination classroom (2015) с малко скръц... все още си няма тема...

2. Akatsuki no Yona (2014)

3. Noragami (2014)

4. Maoyuu Maou Yuusha (2013) 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе, да ти кажа, аз корейски сериал със сериозно нецензурно съдържание не съм гледал. Чак останах с впечатление, че аудиторията им в Корея е до 14 години макс, след като и възрастни двойки не си позволяваха да говорят за секс и дори не се целуваха, без да се изчервят като зрели домати.
Но на малко дете никога не бих позволил да се доближи до корейски сериал - без значение какъв, защото ще получи травми за цял живот и има вероятност да заприлича на корейче, а корейците са луди хора. :D Трябваше да си приложа двугодишна строга антисериална диета, за да ги откажа окончателно. Сега дори през ум не ми минава да гледам отново корейски сериал. :28558:

Едит: японски/корейски сериали - все са един дол дренки. :896767:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе, да ти кажа, аз корейски сериал със сериозно нецензурно съдържание не съм гледал. Чак останах с впечатление, че аудиторията им в Корея е до 14 години макс, след като и възрастни двойки не си позволяваха да говорят за секс и дори не се целуваха, без да се изчервят като зрели домати.

Но на малко дете никога не бих позволил да се доближи до корейски сериал - без значение какъв, защото ще получи травми за цял живот и има вероятност да заприлича на корейче, а корейците са луди хора. :D Трябваше да си приложа двугодишна строга антисериална диета, за да ги откажа окончателно. Сега дори през ум не ми минава да гледам отново корейски сериал. :28558:

 

Едит: японски/корейски сериали - все са един дол дренки. :282:

Хахахаха значи сме обречени , хахахахах ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Анимета казваш... едно аниме с човекоядци още си го спомням от далечно ученическо лято, та съм предпазлива да не говорим фуфу  там пък на какво друго съм попадала :)))). 

Но корейски сериали със сигурност не бих и дала да гледа, поне от скромния ми опит в обичайните такива, там женските образи са пълни патици, несръчковци и откачалки, или злонравни кокошки, стават мама да се хили, но не и детето да се възпитава. 

То ако до там се опре, по-добре да си стои на отровата на Дисни ченъл, поне реакцията ми е отработена....

Впрочем, може би има тийн корейски продукции? Би било хубаво... Спомням си 1-2 много сладки френски, канадски и австралийски филмчета, от когато съм била малка, но те са безнадеждно остарели за нея, не може да се асоциира ...

Аз знам, че задачата е трудна, понеже и възрастта е такава :) Не е за Барби, но не е и за масовата училищна дорама... Така че съм ужасно благодарна на всяка информация :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Корейския "Dream High!". Японския "Gokuzen"... Анимацията "Monnonoke". 

Чудно ми е Рагнос какво е изгледал, че така да се разочарова. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аниметата са добра идея по принцип, особено тези на студио Гибли, при които липсва съдържание за възрастни. "Пиано в гората" също остави трайни спомени в мен. Другото, което ми е любимо е поредицата Шинсенгуми, но пък там има малко повече кръв.

От японските филми Cheers From Heaven наподобява филмите на Дисни като сюжет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех ако щеш ми вярвай, но от както прочетох темата ти доста разсъждавам върху въпроса ( късмет е, че само за съм си в своята глава ) и от къде ли не го въртя въпроса. Като дете раснало самичко през 90-те години с видео ( и две пиратски видеотеки на близо, в който на всичкото отгоре работеха приятели на брат ми ,та ми даваха всичко, а после бате оправяше сметката), кабелна и липса на родителски контрол какво и как да гледам, с две думи през очите ми минаха твърде много неща, който не бяха „уж“ за деца. Така в периода 7-10 мина един украински или руски ще излъжа филм, който така ми е повлиял на психиката, че и до ден днешен смятам, че доживотен затвор с всички извращения в затвора са им малко на педофилите. Почти нищо не помня от самия филм за Чикатилов, две сцени и онова мрачно усещане дето остави, една брутална британска драма и Адаптация са все неща, който е редно да бъдат спестени на едно дете, от друга страна малкото детски минали тогава през очите ми са били благодарение на брат ми. До ден днешен твърдя, че Железния човек си беше малтретиране и възползване, че съм по-малка и слаба и беше редно да ми се спести :28558: ( брат ми горкичкия от време на време се замисляше, че прескачам някакви етапи и е длъжен да ги запълва). Слава богу тия пристъпи бяха редки, през повечето време си бях на тест, а после се примири, че до голяма степен се припокриваме. За романтичните филми, брат ми се оказа по-малко критичен и далеч по-харесващ ги, според него аз имам усет за романтика като на пън. Напоследък се разминаваме ( с моята японска мания) едва го накарах да гледа Юки и с половин уста заяви, че му е харесал......припомних си моето кино детство и честно казано радвам се, че родителите ми бяха все на работа, та да не ми се казва кое може и кое не може да гледам. Обаче улавям се, че при племенниците ми тоя либерален дух изобщо не съм склона да го спазвам.  Да разчитам на умението им да отсяват ми се струва несериозно, не знам как възприемат оклността или това което гледат. Дори за част от готините японски детски ( ех фенщина) не бих ги показала все още на големия. Може би само доктор Дулитъл с Шун ( защото е далеч по-добра версия на Опасния залив) и учи на любов към природа и животни, а да и че истинската грижа е подплатена с отговорност. Гокусен, който учи на приятелство и добродушие и изпъстрен с неуважителни хлапета, а и те не са пример за това как трябва да се държиш в училище. Новобранците ( същата работа) много поучително и все пак не дотам. И двойкарите са хора ( даже по-забавната част) , не върви като назидание : ученолюбие, старание, успех. Анимето дето гледах заради филма Kimi ni todoke, е близо до това което търсиш но там  на момичето й липсва гръбнак. Вярно намира донякъде сили в себе си , но благодарение на околните. Това като послание не ми допада, ако трябва да учим на нещо децата е именно това че ключът към всичко е в самите нас и не заради външен стимул трябва да се действа, да не чакаш да те спасяват и да се грижат за теб...... иначе си е сладко детско, а пък и момичето е отличничка, учи, старае се, добричка е и носи щипка специалност. Не знам дали дъщеря ти е способна да се зазяпа във филм, който  не е предназначен за детска аудитория - защото филмите на японците са пълни със жизнеутвърждаващи послания без да захаросват излишно.

Обаче съм сигурна за едно, без нови ученически, че японците май вървят към разрешаване на проблема с необвързаните като подтикват младеща към разврат :28558: . Не във филм за възрастни, а в детско бях свидетел на най-много сексуални намеци и колко целувки. Ямада и вещиците си е цял нова курс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде не се прави. Превел си страхотния корейски "Chuno" и японския " Liar Game"! Най-малко. Трябва да прекъснеш диетата. :28558: Ще вземеш много да отслабнеш на постни манджички.

Като за ученици, другото, което според мен е много хубаво е "Hanazakari No KImitachi е".

Има какво да се научи за спортния дух.

hanazakarinokimitachi3.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен на 10 и е рано да започва с източните сериали. Няма подходящи за тази възрастова категория или поне аз не съм гледала  :) Аз моята я зарибих в подходящия момент бе 14-15 годишна. Разбира се с BBF и чак след това тя сама "откри" изтока. Вече почти не гледа, но пък слуша много музика. Освен това е прилагала и диетата на шефа. Вече сама знае как да избира :up:  

На 10 години колкото и бързо да чете субтитри, няма да следи толкова добре действието. Според ме трябва да започне с аниме. На подходящата възраст е. Ако прояви интерес, за в бъдеще тя сама ще се справи с избора.

И нещо много вярно по темата  :28558:

7dek.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да си кажа и аз мнението :), за мен всичко японско е възпитателно (е, винаги има изключения от правилото). Гледала съм малко японски сериали, но бих ти препоръчала http://www.easternspirit.org/forum/index.php?showtopic=237 , http://www.easternspirit.org/forum/index.php?showtopic=7587 , http://www.easternspirit.org/forum/index.php?showtopic=945 , http://www.easternspirit.org/forum/index.php?showtopic=1643

Мисля, че се вписват в изискванията ти, ако не сте ги гледали вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласна с Дането. Мъничко е детето чак за сериали и филми, по-скоро добре подбрани анимета. Там не мога да помогна, че не ги закачам, но поразпитай някой от активните в раздела потребители, ще измислят как да те насочат.

От друга страна не знам дали е добра идея чак толкова да филтрираш всичко - тя така или иначе ще научи нещата, по-добре да е от теб, отколкото от някое отракано другарче. Във всеки случай НЕ й пускай още Hana kimi. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

М малко сложно какво да пуснеш на тази възраст ето няколко предложения... :28558:  1, 2, 3, 4, 5, 6?, хм и за това се чудя..,туй от мен. А за аниметата там има доста избор, прегледай и си харесай нещо, поне има тематики за всяка възраст... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, тези на Миязаки са много подходящи мисля - Моят съсед Тоторо, Поньо...

За Нобута съм също ЗА.

Не знам класическата музика как ще й се стори - японския Nodame no Cantabile е свеж и също показва до какво води упоритата работа над това, което харесваш.

 

Тя няма ли вече някакви предпочитания?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От японските всичко, което е в Shoujo (момиче) жанра ще ти върши работа. Обикновено жени са авторки на подобни заглавия, та са доста по-невинни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не си представям какво толкова неподходящо за 10-годишно момиче има в повечето азиатски сериали. В 60 % кулминацията е целувка с опулени очи и ужасените писъци "Не, не може да спим в една стая!!!" :28558: С подобни творби не само няма да развратиш детето, ами направо ще го оставиш крайно неподготвено за българската реалност:) Иначе за аниметата съм с две ръце за, както и за екранизациите по такива.

 

Племенникът ми е на 5. Има си гадже на име Софи и се целуват по бузката. Т.е. - не изпадайте в излишна параноя;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...