kcekce Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 Това не е точно скулптура, но изяществото и детайлността на творбите са поразителни. Японски художник, известен в интернет с псевдонима Mister Riu изрязва от хартия невероятни картини: 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vivivan Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Това 'творчество' е така нареченото Papercuting (paper cuting). Все повече набира популярност, а е и много красиво Но пък и сложно - гледала съм клипчета как работят тези хора - всичко трябва да е толкова прецизно и точно (трябва ти ръка на хирург ), а отнема и време. Аз като знам колко нерви ми отиват да изрежа едно просто цвете със скалпел, а пък за тях не знам Четох че за 'прародител' на този вид изкуство се смята древното китайско изкуство ,Дзиенджъ - изрязване на декоративни силуети в хартия с ножица или нож с разнообразни мотиви от областта на културата, религията и бита на азиатската държава. “Дзиенджъ” са онези червени хартиени фигури, които се използват както за ежедневна украса на жилищата, така и за специални поводи. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kcekce Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 Това изкуство е твъъъърде източно и древно, за да приема да го наричам с английски думички Китайското повече му приляга. Като малка имах една книжка-албум с китайски изрязани картинки, та и двете със сестра ми се зорихме да ги копираме с бръснарски ножчета върху паус Даже още ми е останала една рибка. Спомням си каква брутална играчка е, пък ако сбъркаш и се отплеснеш с 3 милиметра - край, "дантелата" е отишла и почваш отначало. Тоя Риу е нечовек просто 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speedy86 Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Японското название е kiri-e. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukio Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Японците го наричат кири-е. Миналата година направихме от радиото статия за една японка, която гостуваше в Пловдив и показваше свои картини кири-е. Бяха уникални. Имаше такиви с митологични сюжети и свързани с приказки - като Алиса, например. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maira Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Огледалната инсталация Wink by KAZ Shirane... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maira Posted March 15, 2017 Share Posted March 15, 2017 Малко корейски дизайн... хм 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kcekce Posted April 11, 2017 Author Share Posted April 11, 2017 Чие Хитоцуяма и нейните скулптури от стари вестници и хартия: 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maira Posted October 7, 2017 Share Posted October 7, 2017 Haruki Nakamura - динамични хартиени скулптури 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kcekce Posted December 28, 2019 Author Share Posted December 28, 2019 Още един невероятен творец - тайванеца Тун Мин Чи (Tung Ming Chin). Рядко в живота си съм виждала толкова изразителни скулпутри, направени от дърво. Скулпторът не само е изразил идеите си, но и е откроил душата на дървото в тях тооолкова хармонично... Вижте сами. "Раждане на нов герой" "Вътрешен смут" "Нов самотник" Автопортрет "Дишане" "Конфликт в главата" "Промени в гората" "Празен" "Кожена концепция - персонаж" 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts