Jump to content

The Hidden Blade (2004)


Кева

Recommended Posts

the-hidden-blade-tartan-usa.jpg

 

The Hidden Blade / Скритото острие

 

IMDB

По мотиви от романа The Hidden Blade на Shuhei Fujisawa

Режисьор : Yoji Yamada  
Сценаристи : Yoji Yamada и Yoshitaka Asama
Държава : Япония
Година :2004
Жанр : драма / романс
Продължителност : 132 минути

Субтитри: Български, Английски


Участват :
Masatoshi Nagase - Munezô Katagiri
Takako Matsи - Kiе
Hidetaka Yoshioka - Samon Shimada
Yukiyoshi Ozawa - Yaichirô Hazama
Tomoko Tabata  - Shino Katagiri
Chieko Baishô - Mrs. Katagiri
Kunie Tanaka - Kanbê Katagiri

 

Резюме:

 Това е вторият филм на Ямада вдъхновен от романите на Shuhei Fujisawa. През 2002 излиза The Twilight Samurai , а през 2006 е филмиран и Love and Honor.
Спокойно можем да причислим The Hidden Blade към романтичните филми. Въпреки че романтиката е оставена на заден план в сюжета на филма именно тя е основната нишка на действието. Munezô Katagiri е от загубила високия си ранг фамилия, подкрепящ модернизацията на Япония, но неспособен да се адаптира в новите времена. Неговото щастие и тъга са пряко свързани с младата прислужница Kie , но единственото, което може да направи за нея е да я обича тайно и от разстояние, безучастно да се тревожи , неспособността да й помогне го угнетява....... настъпва момент в който Kie я грози реална опасност – кое ще надделее : предразсъдъците и кастовите ограничения или любовта ?
 
Kenji Nakanishi през 2010 превръща във филм още един от романите на Fujisawa - Hana no Ato , който е своеобразно продължение на трилогията.
Лично мнение : Малко муден, не особено силен филм. Не съжалявам, че го гледах, но със сигурност няма да го повторя.
 

 
Свали с :subs::  :click:

 

Свали с английски субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Класика!

Мъже на честта, жени на предаността... Цъфналите вишни. Всичко е толкова по японски красиво тука, че ти пълни душата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че се намериха хора , който да похвалят филма след моята анти реклама :D . Сами за себе си всеки един от четирите филма е приличен, но като едно свързано тяло са много по- силни. Трилогия с различни герой, който не се познават и нямат нищо общо, не се засичат никъде в сюжета, но са обединени от духа на променливото време, неспособността си да се адаптират в него. Това, че изпълват понятия като чест и достойнство ( не заради някакъв морален кодекс насаден в мисълта, а като инстинкт - вродено им е) е най-силно обединяващата нишка. Не се адаптират , не защото им липсва гъвкавост и сила, а може би защото няма да успеят да се адаптират в която и да е епоха. Именно, това което носят в духа си води човечеството напред през вековете, но то никога няма да има място в посредствения ни свят

 

 

В The Twilight Samurai и тук за един и същи ли учител Тода става на въпрос :rolleyes: ? Ако е така то във всяка от историите се съдържа елемент от следващата и изобщо разказите не са били подбирани на случаен принцип. Хем си знам, че при японците случайности няма ( безумно педантични и в детайлите) хем силно се изненадах. Най-глупавото е , че връзката още от самото начало я усетих, но не й обърнах внимание :lol2: В моя защита ще кажа, че ги почнах от зад напред (благодарение на новата ми система) и чак като правих резюмето си дадох сметка, че Hana no Ato е по мотивите от разказ на Fujisawa и, че ги гледам от най-новия към най-стария и изобщо, че са свързани.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...