Jump to content

The Hidden Blade (2004)


Кева
 Share

Recommended Posts

the-hidden-blade-tartan-usa.jpg

 

The Hidden Blade / Скритото острие

 

IMDB

По мотиви от романа The Hidden Blade на Shuhei Fujisawa

Режисьор : Yoji Yamada  
Сценаристи : Yoji Yamada и Yoshitaka Asama
Държава : Япония
Година :2004
Жанр : драма / романс
Продължителност : 132 минути

Субтитри: Български, Английски


Участват :
Masatosh Nagase - Munezô Katagiri
Takako Matsи - Kiе
Hidetaka Yoshioka - Samon Shimada
Yukiyoshi Ozawa - Yaichirô Hazama
Tomoko Tabata  - Shino Katagiri
Chieko Baishô - Mrs. Katagiri
Kunie Tanaka - Kanbê Katagiri

 

Резюме:

 Това е вторият филм на Ямада вдъхновен от романите на Shuhei Fujisawa. През 2002 излиза The Twilight Samurai , а през 2006 е филмиран и Love and Honor.
Спокойно можем да причислим The Hidden Blade към романтичните филми. Въпреки че романтиката е оставена на заден план в сюжета на филма именно тя е основната нишка на действието. Munezô Katagiri е от загубила високия си ранг фамилия, подкрепящ модернизацията на Япония, но неспособен да се адаптира в новите времена. Неговото щастие и тъга са пряко свързани с младата прислужница Kie , но единственото, което може да направи за нея е да я обича тайно и от разстояние, безучастно да се тревожи , неспособността да й помогне го угнетява....... настъпва момент в който Kie я грози реална опасност – кое ще надделее : предразсъдъците и кастовите ограничения или любовта ?
 
Kenji Nakanishi през 2010 превръща във филм още един от романите на Fujisawa - Hana no Ato , който е своеобразно продължение на трилогията.
Лично мнение : Малко муден, не особено силен филм. Не съжалявам, че го гледах, но със сигурност няма да го повторя.
 

 
Свали с :subs::  :click:

 

Свали с английски субтитри :click:

Link to comment
Share on other sites

Класика!

Мъже на честта, жени на предаността... Цъфналите вишни. Всичко е толкова по японски красиво тука, че ти пълни душата.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Радвам се, че се намериха хора , който да похвалят филма след моята анти реклама :D . Сами за себе си всеки един от четирите филма е приличен, но като едно свързано тяло са много по- силни. Трилогия с различни герой, който не се познават и нямат нищо общо, не се засичат никъде в сюжета, но са обединени от духа на променливото време, неспособността си да се адаптират в него. Това, че изпълват понятия като чест и достойнство ( не заради някакъв морален кодекс насаден в мисълта, а като инстинкт - вродено им е) е най-силно обединяващата нишка. Не се адаптират , не защото им липсва гъвкавост и сила, а може би защото няма да успеят да се адаптират в която и да е епоха. Именно, това което носят в духа си води човечеството напред през вековете, но то никога няма да има място в посредствения ни свят

 

 

В The Twilight Samurai и тук за един и същи ли учител Тода става на въпрос :rolleyes: ? Ако е така то във всяка от историите се съдържа елемент от следващата и изобщо разказите не са били подбирани на случаен принцип. Хем си знам, че при японците случайности няма ( безумно педантични и в детайлите) хем силно се изненадах. Най-глупавото е , че връзката още от самото начало я усетих, но не й обърнах внимание :lol2: В моя защита ще кажа, че ги почнах от зад напред (благодарение на новата ми система) и чак като правих резюмето си дадох сметка, че Hana no Ato е по мотивите от разказ на Fujisawa и, че ги гледам от най-новия към най-стария и изобщо, че са свързани.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...