Jump to content

Recommended Posts

Снощи го гледах за втори път. И съм още по-впечатлена. Първият път беше с някакво предубеждение, голям зор докато се наканя изобщо.. Така и не наблегнах на детайлите, а точно там е силата на този филм.

Голяма грешка, че гледах И Джун Ги първо в "Илджиме" и "Кучето и вълка". После е доста трудно да можеш да го възприемеш в тази му роля. Признавам, че е наистина най-силната му, най-трудната и най-въздействащата. Заслужава си всичките награди нашето момче. Както и партньора му..

Помня, че предния път, ми беше най-мъчно за Гонг Гил. Бедничкия.. Толкова нежен е тъжен персонаж. Вярно, че ми беше странен Джун в тази роля, но от самото начало бях привлечена и съчуствах на героя му. Играта с марионетките и изкуството му да разказва истории, не може да не се впечатлиш и възхитиш.

После този интересен крал. Плаках за него и страдах, най-вече за съдбата му. Толкова богат, но все пак нещастен. Изглеждаше като беззащитно дете. Доста умен и интересен - как знаеше всичко за министрите си, и как ги подреждаше на място. И на мен ми заприлича, сега като се сетя, на лудия крал в Хонг Гил Донг, но актьора не е същият.

Този път обърнах внимание и на главния клоун. Прекрасен образ. Особено хв края, когато се призна за виновен и го ослепиха. Също когато разказваше историята за пръстена, и когато скачаше на въжето.. Не мога да намеря точните думи.. А финала.. Накара ме да си задам толкова много въпроси.. Какво е щастието всъщност? И любовта? И струва ли си въобще да живеем, ако не се чувстваме обичани? Как бихме отговорили, ако ни попитат като какви искаме да се преродим? Мога с чиста съвест да заявя, че обожавам историческите филми. Всички тези красиви костюми, цветове, цялата тази поезия, а също и хумора.. Чувствам се все едно съм живяла някога там. Толкова близки са ми.

Специални благодарности за превода!

Жалко, че не мога да видя филма на голям екран. Мечтая си!

Крал, перфектен! И нека някой ми каже после, че не си поет по душа..

Всъщност като познаваш преводача, започваш по друг начин да гледаш на филма или сериала. Такъв къртовски труд влагате..

И толкова много чувства влагате в думите.. Ако е само един сух превод, то нямасмисъл, защото ще се загуби и удовоствието от гледането.

Думите са много важни. Както и музиката. Какво да кажа за музиката в този филм?!.. Наистина подбрана и много красива. Както и в трите исторически драми, които съм гледала. Изтеглих си я и си я слушам, най-вече когато ми е тъжно.

Хубава вечер и поздрави!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С такова умиление изгледах този филм, че чак не можех да повярвам , че моето момче се справи блестящо в ролята си, бих казала доста сложна за който и да е артист.

Силната сатира, която май само един клоун може да си позволи, не бих могла да усетя без чудесния превод.

Благодарности!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май аз наистина съм "глупаче"! И досега си мисля ,че Frozen flowerи въздейства повече от тоя клоунски филм.Като почнах да го гледам първия път стигнах до разсмиването на краля и маската на Гонг Гил която се смъкнал И понеже трябваше да тръгвам скоро за работа скочих на финала - поне да видя какво се случва. Точно когато Гонг гил се качи на въжето при ослепения клоун. Оттам - до края все правех сравнение с Шекспир-""пиесата като в Хамлет", "целият свят е сцена и ние сме актьори",малко "Крал Лир"и още някои неща. Дори дълго време- докато не ме заинтригува И Джун Ги в друг филм - не бях разбрала, че не е същият артист от "Замразеното цвете" :unsure:

След тая еуфория с влизането на Junki в казармата и всякаккви там идолизации на тоя образ - маската му от филма, все пак се навих да гледам вече целият филм. Но повече мислих, отколкото се вълнувах, докато гледах - не ме учуди нищо, освен, това че ..ярко си спомням от първия път очите на Гонг Гил, пълни със сълзи , кагато искаше да се прероди отново в клоун, репликите на Другия клоун по тоя повод, и сцената,когато играеха на слепи в гората преди да тръгнат до Сеул. А да ! Не мога да пропусна, че се изкефих на акробатическите номера на "пазара". Вярно е, че филмът заслужава да е култов, но това го казвам без вълнение, а по скоро като преценка.

И сега, като съм видяла всичко с И Джун Ги - включително десетки клипове и новини за него, мисля ,че тая роля е различна от всички други негови неща- в нея има страдалческо смирение и желание едновременно да закриля и обожава първо краля ,а после другия клоун и това примесено с еднагорчива в крайна сметка амбиция към по-благоестроен живот и фаворизъм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този филм наистина си струваше.Предвид че ужасно мразя такъв тип завършек дигам две ръце за филма ,стахотен е.Има какво да те заинтригува ,да те разплаче и да те накара да се замислиш

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубав филм! Изгледах го доста отдавна. И Джун Ги се справи страхотно, не мога да го отрека, въпреки че не ми е чак най-големия любимец.

Все пак е добре, че го изгледах преди A Frozen Flower, защото при сравнение губи с малко.

Благодаря за превода - много трудна задача - справили сте се страхотно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И ако това не е добър филм...

Страхотна актьорска игра - главния клоун изпъкна. Но не може да се отрече, че и Джун Ги и краля се справиха добре с ролите си. Наистина, успяват да те въведат в обстановката на филма и да те накарат да почувстваш силните вълнения и емоции.

Ии.. адски субтитри, благодаря :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По всичко личи,че филмът е не само за краля и за клоуна, а за корейската (и българската) публика, която лудва по хомоеротиката.

Интересно явление: женствените и чувствени мъже получават по-голяма популярност от мускулестите и доминантните. Интересно дали мъжката част от публиката преосмисля скрито и своето отношение към Конг Гил...

 

Въпреки,че отвреме на време,филмът губеше скорост и енергия, беше компенсирано със завлладяваща актьорска игра. Особено много ми допаднаха алегориите и метафорите в клоунската игра.

 

Ако сте фенове на филма,а не на Конг Гил, препоръчвам ви и Blood over Blades на същия режисьор Lee Joon Ik.

 

Mного авангарден и иноваторски подход при исторически филм. Браво на дебютиращия режисьор!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-невероятния и мой личен фаворит сред корейските филми! Страхотна игра и оставя едно особено чувство, което не може да изчезне...Напълно заслужена му е славата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филм, който те оставя без думи.

Чувствам се пометена в река от цветове и чувства. Прекрасна игра, режисура, сценарий...

Интересно, че най-красивите женски качества - всеотдайност, нежност и сила са представени единствено от героя на Джун Ги. Присъствието на женския пол се ограничаваше до четири негативни персонажа. Казвам го само като любопитна за мен констатация и предполагам, че заради естеството на филма е така.

Който го е пропуснал поради някаква причина, нека отдели време за този пир за сетивата. И гледайте със сърцето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо, да кажа - адмирации за превода :yes::subs: Абсолютен кеф е да се гледа филма с тези субтитри, защото задачата да се представи цялата символика и метафорите по начин, които да запази оригиналната идея и да хване скрития смисъл без да се губи и грам от метриката на стиховете и силата на подбраните изразни средства, е изключително трудна. По-добре не виждам как е можело да стане.

Второ, филмът наистина си заслужава големия успех. Но не трябва да се гледа между другото, защото има много какво да се види в детайла, за да се разбере къде му е силата. В моята лична класация обаче "А frozen flower" е по-любимия филм, просто повече ми въздейства емоционално и беше по-динамичен. Не натрапвам моето мнение, а горещо препоръчвам и двата филма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, заслужава си всички награди и отличия този филм! Адмирации за актьорите и режисьора.

Случайно попаднах на песента Fate, много въздействаща и галеща слуха. Оказа се от оста на този филм, та така реших да видя за какво става дума тук.

Изкуство и спектакъл, една палитра от цветове, костюми, циркови номера и диалози в стихотворна форма, осмиващи човешките пороци и грехове. Доста се посмях

макар, да падаха глави, преносно и буквално, след всяко представление. Филма го започнах, без да съм чела предварително коментарите и да си кажа право

почти до края не се усетих какво се случва в душата на стария клоун. Какви са истинските му чувства към Гонг Гил. Просветна ми след саможертвата му

втория път. После Чанг Сънг като човек, който е свободен, но няма какво да губи вече и търси смъртта, предизвика краля осмивайки го на всеуслушание.

Финалната сцена с признанието, последния им спектакъл, на който паднаха маските ме оставиха безмълвна. Май трябва да го изгледам още веднъж.

 

Огромно благодаря към преводача, удоволствие беше да се гледа и чете. :bow:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен пък не ми хареса особено, тъй като поначало не харесвам исторически филми и сериали. Гледах, защото се води едва ли не класика, но никога не бих го повторила, беше ми скучен и монотонен. А Джун Ки не направи кой знае какво, доста по-добра игра показаха партньорът му и кралят. Разбира се, това е лично мнение, не търся спорове - Джун Ки СТРАШНО много ми хареса в Кучето и Вълка. Просто Кралят и Клоунът не е моят филм ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Кралят и Клоунът" е първият корейски филм, който гледах преди няколко години. След финалните надписи доста време гледах празния екран с въпроса "Ама...какво се случи!" От тогава съм го гледала няколко пъти и въпреки че знам какво става, винаги оставам без дъх. Много любим филм. Изпипан, като сюжет, като костюми, представленията в кралския двор са невероятни. Феерия от цветове и майсторска игра. Двамата главни герои давам като пример за любима екранна двойка. А саундтрака все още е във всички плейлисти.

Един от най-любимите ми филми.

Благодаря за превода!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми хареса филма! Явно този крал много пали въображението. 

 

Все още има активен торент в Замунда. Малко трудно тръгна да се сваля. Ако не искате да го сваляте го има онлайн във вбокса. Сложете си го в списъка.Заслужава си!

 

Филмът е много добре режисиран. Младото момче не придаваше допълнителна женственост на персонажа си и това много ми допадна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филм, засягащ бедността, богатството, властта, любовта, верността и редица други ценности чрез спектакъла на обикновени клоуни! Браво на сценариста - да покажеш всичко това по такъв начин...изкуство! Поредният филм за не - малоумници. Кралят, изключително добре подбран актьор. Останалите главни няма смисъл от хвалби - присъединявам се към по - горе изказаните мнения. :up:Но като се позамисля, изводите ясни - тръгнеш ли да гониш богатство, всъщност градиш своето нещастие...Някой няма ли да направи филм по обратния ред :bee:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено кара зрителят да се пита кой е кралят и кой - клоунът! Дадената титла ли ни прави да бъдем "някой" или това, което правим, даваме на хората и оставяме след себе си с делата си?!?!.....

Добър филм и определно заслужил наградите си. Много добра актьорска игра. Гледах го от любопитство заради Lee Joon Gi, но определно впечатлението ми  от главният "клоун" беше по-голямо. Тези недоизказани емоции се четяха във всеки поглед. Кралят също беше много убедителен и безпогрешен в образа си, а относно самото усмиване .... знаем, че във всяка шега или майтап има малка или голяма доза истина..... и това е винаги така...

Харесвам филми и сериали свързани с изкуство и този определено ще го гледам пак. Изключително добре направен, увлекателен, точен и ясен за всеки зрител. :) 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...