Jump to content

Насоки при екскурзия до Корея


Recommended Posts

Заради нарастващия интерес към екскурзия до Корея ще напиша няколко неща, които е добре да знаете, ако решите сами да се организирате и да пътувате до тази страна.

Корея е изключително благосклонна към туристите и има много улеснения за английско говорящите. (Една вметка: Ако случайно владеете китайски или японски, нещата са още по-лесни за ориентация, тъй като напливът от туристи от тези страни е най-голям процент и съответно има много указания на тези езици, а и има доста хора, които владеят тези езици.) Всички туристически кътчета имат английски указатели или брошури, а служителите ако не знаят добре английски, поне могат да ви упътят с няколко английски думи.

ВИЗА:
За посещение с цел туризъм в Корея не е нужна виза, ако престоят ви няма да надвишава 3 месеца.

ЗАСТРАХОВКА:
Ако искате да се подсигурите, добре е да сключите застраховка пътуване. Цените варират от рода на 1-2 евро на ден.

САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ:
1.Във всяко туристическо бюро можете да проверите за наличието и цените на билетите до Южна Корея. Сред по-евтините авиокомпании са Aeroflot, Lufthansa, Turkish Airlines, а понякога има изключително добри оферти от реномирани компании като Qatar Airlines и Emirates с цени от рода на 700 евро.
2. Освен полети директно от България, може да обмислите възможността да пътувате от турското летище Ататюрк, тъй като цените падат с около 100 евро надолу.

До там може да се придвижите с автобус (примерно на фирма ХАС(Хас Туризъм), които ние ползвахме).
ХАС(Хас Туризъм), никак не са зле и са на супер цена - билет отиване и връщане е 76лв.Пътуват всеки ден в 22:00 ч. по линията София-Истанбул, като линията в обратната посока е в същият час от автогарата Есенглер.Пристигането е около 6:00 am. сутринта. Автобусът тругва от автогара Сердика - намира се на площадчето точно пред Централна ЖП гара. Автобусите им са хубави - Мерцедес, с удобни седалки и всичко нужно за дълъг път - сервират вода, кафе, чай, закуски. Приемат и резервации
http://hasturizmbg.com/

Другото предложение за пътуване е с МETRO. Билет в двете посоки е 95лв. Тръгва от Централна автогара.
По-голяма фирма, с повече автобуси и съответно с доста по-голямо разнообразие на часове за тръгване.
http://www.metroturizm.com.tr/



След като пристигнете на автогарата в Истанбул, хващате метрото (има спирка под гарата) и слизате на последната метростанция, която е всъщност летището. В случая трябва единствено да предвидите да си носите малко турски лири, за да купите жетони за метрото.

Пристигане в Сеул
Още в самолета ще ви предоставят митнически и имигрански бланки, които трябва да попълните.
Указания за начина на попълване тук.

ТРАНСПОРТ (от летище ИНЧОН до СЕУЛ и в СЕУЛ)
Летището е разположено в град Инчон, който е нещо като предградие на Сеул. От там до центъра на столица се стига с автобус за малко повече от час, ако има задръствания, може и повече.
Най-лесно и комфортно става с т.нар. Limousine Bus. На сайта на летището можете да проверите за съответния номер автобус, който да ви откара най-близо до мястото, където ще спите. Цената на билета е 14 000 вона. Точна информация можете да получите и ако попитате на гише информация на самото летище.
По-евтино придвижване - с метро. За целта можете да си закупите единичен билет или да се снабдите с карта T-money или Сеул Плюс. Плаща се еднократно 2500 или 3000 вона като цена за самата карта, след което на специални машини, разположени в метрото, я зареждаш с опрелена сума и пътуваш по автобусите и метрото. С тях може да се плаща и по локерите на гарите в Сеул.
Неизползваните пари минус 500 вона можеш да си ги получиш обратно (без таксата за самата карта) На съществуващите автомати можеш да си чекваш картата колко пари й остават и да си вкарваш пари.
При ползването на машините за влизане в метрото също ти показват колко ти взимат и колко ти остават.
Минималната цена за едно придвижване в метрото е 900 вона с карта или 1000 вона с еднократен билет. В зависимост от разстоянието могат да ти удържат и допълнителна сума на излизане от метрото, когато се чекираш.

Такситата също са вариант за придвижване - има 1300 вона първоначална такса за първите 2 км, и за всеки 200 м по 100 вона. Използвайте сивите таксита, а не черни, на които пише Lux, защото са по-скъпи, бакшиши не се оставят никъде, навсякъде връщат точно.

Разписанието на междуградските автобуси можете да проверите тук онлайн. http://www.kobus.co.kr/web/eng/02_service/service01_1.jsp
През 2012 г. се предлагат и безплатни автобуси за чужденци между Сеул-Пусан и Сеул-Чонджу. Повече информация за това - тук.

Вътрешни полети
Три са компаниите, от чиито сайтове можете да резервирате и платите предварително с кредитна карта:
KOREAN AIR
ASIANA AIRLINES
JEJUAIR - за пътуване до о-в Чеджу
Удобен транспорт е, особено до Чеджу.

Примерни цени от 2010 г.

Сеул - Кьонджу - 4 часа път с автобус на цена 27 600 вона
Кьонджу - Пусан - 1 час път с автобус на цена 4 000 вона
Пусан- Чеджу със самолет - 55 000 вона
Чеджу - Сеул със самолет - между 62 000 до 78 000 вона в зависимост от времето.



ВАЛУТА

Корейският вон се разменя за около 1.27-1.30 лв за 1000 вона. Общо взето тръгне ли нагоре долара, и воновете се оскъпяват, и обратното. В София специално на много малко места може да купите вонове, но едно от чейнджбюрата, което ние ползвахме, е това на пазара на Славейков, срещу църквата.
Иначе евро или долари можете да носите по ваш избор, които да обмените в банките в Корея. Имайте предвид, че в Корея няма чейндж бюра. Обменът се извършва в банковите клонове, като ви дават да попълните бланка, в която има и указания на английски. По-големите банки имат и отделни гишета, които обаче задължително ви искат номера на международния паспорт. Едно нещо не трябва да забравяте - работното време на банките е от 8 до 17 следобяд, затова ако се окажете без вонове след това време, няма да има къде да обмените.
На летището, след митническата проверка, също има бюра на банки за обмяна на валута.

СПАНЕ

Резервация по интернет можете да направите във всеки по-голям хотел в Сеул. За по-икономичните препоръчвам да обърнете внимание на хостелите, които са изключително разпространени.

southkoreamap.jpg

SEOUL
Вече изпробвани хостели:
http://www.namsanguesthouse.com/ind_e.htm - стаите са малки, спи се на земята на душеци, но е чисто и удобно.
http://www.grapegardenhouse.com/bbs/zboard.php?id=rate - сромни условия с обща баня на етаж, но се намира в един от най-живите квартали на Сеул - Хонде. Ако не сте претенциозни, накрая ще ви липсва.
Неизпробвани: http://www.travelersa.com/index.htm
Можете да проверите за други варианти в сайтове като tripadviser и hostelworld.

BUSAN
Избробван хостел:
http://www.indybusan.com/
Неизпробван:
http://www.zenbackpackers.com/locations.htm

GEOUNGJU
Изпробвани хостели:
http://www.kjstay.com/eng.htm - Къщата е много приятна, в традиционен стил, спи се на футони, цените са добри и домакините са много услужливи. Има си съвременна баня и кухня, което си е плюс.
http://nahbiguesthouse.com/ - много удобно и комфортно място.

JEJU-DO
Изпробвани хостели:
http://www.travellerspoint.com/accommodation/12732-Jeju-Hiking-Inn/ - прилича по-скоро на хотел, стаите са малки, но има всичко необходимо. Намира се в гр. Сонгуипо.

Неизпробвани:
http://www.travellerspoint.com/accommodation/25222-Yeha-Guesthouse/
http://www.travellerspoint.com/accommodation/25324-Tae-Gong-Gak-Inn--Guesthouse/ - близо до доста от атракциите на острова.Намира се в гр. Сонгуипо.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

СЕУЛ

- Changdok Palace
- Yeouido-dong и Bamseom са островите на р. Хан. На втория е сниман Castaway on the moon
- Namdaemu market
- Seoul Grand park+zoo
- Dongdaemun hystory and culture park+market
- Royal Palace
- Insadong and Itaewon
- Namsan Mt
- World cup park
- Olympic park
- Cheonggyecheon - мостовете край реката
- Bukchon Hankok village
- Namsangol Hankok village
- Yongsan and Gangbyeon Techno market
- National museum Yongsan
- Namsan Public lybrary
- Seoul Tower - обсерватория и музей на мечетата
- Gyeongbokgung Palace
- Deoksugung Palace
- Seoul Grand Park
- National folk museum
- Patriot Ahn Jung geun Memorial Hall
- COEX Mall
- Лунапарковете Everland+ LOTTE World

Дворците в Сеул, които си заслужава да посетите:
- Gyeongbok Palace
-Changdeok Palace / Biwon Garden
- Changgyeong Palace
- Deoksu Palace
- Unhyeon Palace

Храмовете:
Jongmyo Srine
Bongeun-sa
Jogye-sa
Hwagye-sa
Bungwoon-sa temple
Cheonggwonsa Srine

Крепостта Хвасон, която е в гр. Suwon, в покрайнините на Сеул

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО: Сайтът на туристическата организация http://english.visitkorea.or.kr/enu/index.kto е задължителен за посещение, защото можете да откриете различни промоции за чужденци, които предлагат.
Сред забележителностите в Сеул има и такива със свободен вход като например Историческия музей. Билетите за историческите места са от порядъка на 1000, 3000 уона, а тези за музея на мечетата са по 8000. Музеят се намира в кулата Намсан и ако се вземе комбиниран билет, може да се посетят мечките +обсерваторията за 12 000 уона. Подобен мечешки музей има и на о.Чеджу.
Храна на ден може да се ограничи до 5-10 долара някъде, посещение в дискотеката е 10 долара например.
Квартали за купон са Итеуон и Кангам, но там е малко по-опасно вечер и ставали повече кражби, защото имало повече чужденци.
Dongdaemun, Dongdaemun Stadium, Hondae са яки квартали, Мьонгдонг е шопинг центърът на Сеул.

КЬОНГДЖУ

Места за посещение:
Езерото Анапджи
Tumuli Park
Hwangryong-sa
Кyerim Woods
Seogbinggo
Cheonmachong – “Heavenly Horse Tomb
Golgul-sa –
Bunhwang-sa
Bomun Resort – източно от Кьонгджу - SILLA MILLENIUM PARK - http://www.smpark.co.kr/eng/
Пулгукса и Соккурам
Секс музея
Начинът за придвижване е с автобус, тук не могат да се ползват картите T-money. Не ползвайте такситата, които чакат до Bus terminal или Train station, за да отидете до Bulkuksa Temple & Grotto.

JEJU

Ако случайно решите да пътувате с автобус до Чеджу, знайте, че е много дълъг. Пътуваш до Пусан 9 часа плюс още 3 часа с ферибот и цената е почти същата като на самолетния билет.
Летището на Чеджу е в самия гр. Чуджу, който е в северната част. По-малкото градче Согуипо, е в южната, където всъщност бяхме отседнали.
Чечжу голям около 77 км. Едноименният град е най-голям на острова. Seogwipo е по-малкото градче, но е по-близо до повече от атракциите. И стадионът от Олимпиадата от 2002г. също е в близост.
До Согуипо пътува Bus #600 (big red and white color bus with a number 600) - на всеки 15 мин.
Спирката е вляво от летището. Билети се купуват в автобуса - 5.000 won. Пътува 1час и 20 мин, защото се минава по магистрала, която обикаля по крайбрежието на острова.
Друг автобус от летището до Согвипо - 시외버스 (shiwae bus, or outside city bus), отнема около 45 мин.

Park Southerland
Jeju Gimnyeong Maze Park
Музей на илюзиите
Музей на мечетата
Yongmeori Cliff
Водопадът Чонгбанг
остров Сесон
водопада Чонджийон

ПУСАН
плажът Хеунде
Рибният пазар
Busan Museum (free) 
Busan Aquarium (18 000 won)
Gwangalli Beach (free)
Beomeosa Temple
Eulsukdo Island (free)

КОНЦЕРТИ
Ако искате да посетите някой концерт в Корея, можете да проверите в този сайт http://english.gmarket.co.kr/challenge/neo_category/category_small_s.asp?gdsc_cd=300010629

КОМУНИКАЦИЯ

В повечето големи кафенета и ресторанти има безплатен безжичен интернет и ако имате smart телефон или компютър, можете да ги ползвате без проблеми.
Ако искате да имате в себе си мобилен телефон за връзка, можете да си наемете такъв от летището Инчон. Срещу номер на кредитна карта ви дават да ползвате по избор модел телефон, който после при отпътуване връщате отново на летището.
С ваучер, който може да разпечатате оттук http://english.visitkoreayear.com/english/benefit/benefit_06_01_01_25.asp , излиза по 1500 вона на ден плюс разговорите, без ваучер - 3000 вона.

Ако имате телефон с 3G функция, ще работи, но зависи от българския оператор дали можете да звъните. Това трябва да проверите на място в България предварително.


ВРЕМЕТО

Проверявате го на този сайт http://www.weather.com/weather/tenday/KSXX0037?locid=KSXX0037&from=search_10day

ПОДАРЪЦИ
Мускалчета с розова вода, традиционни български кукли и предмети, сирене, кашкавал, ракия.

СЪВЕТИ ОТ ПРЕПАТИЛИ:

1. В самолета би трябвало да ви дадат одеало, санитарни принадлежности, малка възглавничка, чехли. Можете да си купите надуваеми възглавнички за спане, че иначе много се кривиш, ако трябва да спиш на седалката.
2. Не носете излишен багаж. Отивате на екскурзия, а не на модно ревю. Вземете удобни дрехи, но не прекалявайте.
3. С оглед на това, че обикаляте и разглеждате, вземете удобни обувки поне два чифта. Считайте, че след еднодневно обикаляне из Сеул, краката ви са като палачинки накрая и е добре да имате резервни обувки за следващия ден, ако се появят мазоли.
4. Препоръчвам да не носите блузи с гол корем или дълбоко деколте, защото ще ви зяпат като извънземни и не е приятно усещането. В това отношение корейците са малко консервативни, особено в провинцията. Късите панталонки са ок, стига да не са прекалено къси. Клиновете в Корея се носят само ако задните части са покрити от блуза или панталонки.
5. Помолете за визитка с адреса на хотела на корейски, в случай че се загубите да може да я покажете на шофьора на таксито (ако той пък не знае английски), ако видите полицаи - те също са отзивчиви и ще ви помогнат
6. Помнете винаги отправната точка, от която сте тръгнали - станция на метро, авт. спирка, имат си имена.
В Корея по принцип не се краде, но Сеул е голям град, така че не отслабвайте бдителността за пари, паспорти и ценности.
7.Можете да се храните и в някой голям супермаркет - може да си купите плодове, мляко, закуски, има и food corner с готвена храна и снимки. Оттам може да си набавите и тоалетни принадлежности, макар че много трудно се купува по-малко или една единствена бройка, там всичко е по много. Магазините са E-mart, Lotte, Home plus, Tesco. Има и верига магазинчета из града като Family mart, Seven Eleven - там има стоки от първа необходимост в малки разфасовки, както и за ядене, и работят денонощно.
8. Озъртайте се за полезните бюра Tourist information, откъдето можете да се снабдите с карти на английски или да попитате за информация.
9. Може да смените пари на първо време на Инчон, около 100 евро трябва да ви стигнат, за автобус, за храна и освежаване на първо време и ще останат.
10. Запишете си телефоните на бълг. посолство в СЕУЛ, както и домашните телефони в България, защото от стрес и вълнение може да си забравиш дори името.
11. Продават се International calling card в малките магазинчета или питайте на летището на информация, ще ви излезе по-евтино да се обаждате през тях, за около 10000 вона (около 13-14 долара) ще имате доста минути.
12. Може да потърсите E-mart, Lotte, Home plus - това са вериги магазини, където може да си напазарувате всичко - храна, дрехи, има food corner - там има готвена храна на прилични цени, направо може да се живее там. В магазини и на пазари, където няма етикети с цени, по-добре не питайте, ще си го получите като за чужденци.
13. В ресторантите се плащането става на излизане. До изхода обикновено е мястото на касата и с листчето, което ще ви остави сервитьора, на излизане си плащате сметката.



БЛОГЪТ на препатилите smile.gifhttp://www.easternspirit.org/hikorea/

ФРАЗИ НА КОРЕЙСКИ - http://english.visitkorea.or.kr/enu/AK/AK_EN_1_5_13_1.jsp

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотна тема! Браво! Изключително спретнато и полезно.

Ако някога тръгна на посещение без да съм знаел за тази тема със сигурност многократно ще се видя в чудо! За повечето неща дори не бих се сетил...

Тааа Евалта Параб! (:

 

п.п. Btw една простичка карта(скрийншот) само с имената на градовете би била много полезна тук. ;)

п.п.п. Вие за колко дни сте били там? Като гледам доста места сте успяли да обиколите. (:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Parab, поздравления за темата. Описала си всичко страхотно! Толкова много подробности, за които дори не бих се сетила да попитам :) Каквито и дреболии да ти хрумнат, добавяй и тях.

Вие сами ли си организирахте пътуването? Имахте ли познати там, които да ви съдействат?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко инфо и от мен:

 

Сеул

 

Основна карта на Сеул - разположение на отделните квартали:

 

Map_Seoul_districts_de.png

 

Същата карта, но вече с някои от забележителностите и линиите за метрото (включително спирките):

 

seoulmapenglish.jpg

 

"Карта" на линиите на метрото (може да ви се стори много объркващо, но всъщност ориентирането е много лесно... поне за мен беше ;)):

Seoul-Subway-Map-3.gif

 

Пакет с карти на отделните квартали в Сеул:

ТУК

 

Пусан

 

Карта на Пусан и информация за разни забележителности (на английски)

ТУК

 

Кьонджу

 

Карта на Кьонджу:

 

gyeongjumapenglish.jpg

 

Чеджу

 

Карта на о-в Чеджу с отбелязани забележителности

jejumapenglish.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ВАЛУТА

Имайте предвид, че в Корея няма чейндж бюра.

 

Всъщност има, дори си обменихме пари с Митко. По-принцип имаше обявени курсове само за йени и долари, но като попитахме аджошито... веднага погледна в интернет и ни каза и курс за евро. Това се наложи, защото банката, която чакахме да отвори... така и не отвори. Не помня причината обаче - или беше събота, или беше празник някакъв :) Самото чейндж бюро беше някаква невзрачна будка на улицата, не като нашите тук ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много полезна информация. Аз да попитам за храната- къде може да се похапне и къде по-скоро не? И ако знаете някои прилични сауна и караоке, може ли да ги споделите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно храната, зависи от това къде сте отседнали. Можете да се доверите на инстиктите обикновено - ако има много хора, пробвайте. :) В централната част на Сеул повечето ресторанти имат меню, извадено пред входа, на което може да видиш като асортимент и цени. В Мьонгдонг, Итеоуон и Хонгде е така. Що се отнася до това колко е вкусно, строго индивидуално е. Ако обичате люто, една голяма част от кухнята им е точно такава и ще ви хареса. Ако не обичате, има и вкусни нелютиви неща. В Мьонгдонг има много добър ресторант за прочутата им каша (juk) http://www.bonjuk.co.kr/

 

Туристическия справочник за 2011 г. е тук http://english.visitkorea.or.kr/e_book/ecatalog.jsp?Dir=70&catimage= ,

 

Караоке заведенията са разположени по път и над път :), има голям избор. Тук например е много приятно и хубаво http://www.skysu.com/sk_store/?sub=store4 , намира се в Хонгде. Голяма стая за час е 15 хил. вона, малка (за неповече от 3-4 души) е 10 хил. Сервират безплатно сладолед, колкото си искаш.

За сауна вече нищо не мога да кажа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Поздравления за темата - чудесна е и много полезна за пътуващите. Надявам се някой ден и аз да имам възможност да отида до Корея.

 

За тези, които ще пътуват по-скоро - по работа или за забавление, публикувам адреса на колекция от снимки на местата, които задължително трябва да се видят, при посещението ви в Сеул.

Надявам се да е полезна за някого :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодарности за цялата информация! Дано имам възможноста да се възползвам и да отида на екскурзия до тази прекрасна страна!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да допълня и аз с по някой линк богатото инфо на parab..

Най-полезният сайт, в който има всичко за тези, които искат да пътуват за Корея и който непрекъснато се обновява, вече и на няколко езика:

http://www.visitkorea.or.kr/intro.html

Безплатните автобуси за чужденци са наистина удобство и можете да се регистирате за тях спокойноЩе ги намерите пак на същият сайт, има и намаление за пътуване с влак, от което не можахме се възползваме, също и купони за разни други намаления.

Интересувайте се предварително какви фестивали има по места. Така ще имаге късмета да видите някоя звезда на живо, кой знае?!;)http://english.visitkoreayear.com/english/infor/infor_01_08_01.asp

Eто и сайта за предстоящите летни намаления в Сеул - http://seoulsale.com/en/30_etc/ss.jsp

Също и сайт, от който спокойно можете да си купите билети за концерт или мюзикъл с кредитна карта: http://ticket.interpark.com/Global/Index.asp?Kind=01003.

Ще потърся после линковете за хостелите, в които спахме, но гледам, че и във VisitKorea има хостели на сносни цени и на хубави места.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля те, потърси и пиши за хостели. Ние ще пътуваме началото на септември и в най-скоро време трябва да си резервираме места за спане. Помощта ти ще е безценна :) А понеже ми е наистина спешно и важно, ако искаш пиши лично съобщение или се свържи директно с мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eто координатите на нашите хостели, съответно в

Сеул - http://www.jkhouse.co.kr/,

Бусан - http://www.хостелы.рф/%D1%85%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BB/Zen-Backpackers/41894

и Кьонгджу - http://www.хостелы.рф/%D1%85%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BB/Hanjin-Hostel/28799

И трите бяха на много хубави места, но пък доста трудни за намиране;) И освен това не очаквайте нещо кой знае какво!! Проблеми никакви с домакините, така че все пак ги препоръчвам..

Искам да насоча вниманието на бъдещите туристи към инфото за транспортните карти, също за придвижването от Аерогара Инчеон до Сеул.

Ще благодаря пак предварително на Parab и другите живущи там, ако също дадат някои актуални допълнителни насоки, или ако греша да ме коригират, защото това е наистина важно за спестяване на малко средства. Аз все пак и от гледната точка на икономист разсъждавам, а също и на препатила - къде от глупост, къде от заплес;).

Автобуса от аерогарата до Сеул, доколкото си спомням, струваше 10 000W, което си е доста повечко, мисля накъде двойно, отколкото ако се хване влакче от аерогарата и после се качите на съответната линия до съответното местонахождение. Мен лично така ме посъветва шефче на хостела по обратният път, когато ми се наложи да ходя инцидентно до аерогарата последната вечер, преди да отпътуваме от Сеул за Бусан. Тогава ползвах вече T money карта. В метрото има надписи на латиница, така че едва ли ще се объркате, като знаете на коя спирка трябва да слезете.

Ето малко линкове:

http://www.airport.kr/iiacms/pageWork.iia?_scode=C1203020000

http://www.visitkorea.or.kr/ena/GK/GK_EN_2_2_2_3.jsp

http://www.exploringkorea.com/t-money-korea/

http://www.koreapass.or.kr/koreapass/en/koreapass.html - http://english.visitkorea.or.kr/enu/HD/event/enu_20120522/req.jsp

 

В Бусан е удобно билетчето за всички линии за един ден, ако сте си направили предварителна програма къде да отидете. В противен случай, хващайте някое от туристическите автобусчета. Мисля, че имаше и някаква нощна разходка, която също е една прекрасна възможност да се насладите на красотата на Бусан през вечерта. Със сигурност ще си струва!!

От Бусан до Кьонгджу е евтино с автобус и автобусите вървят редовно. Но оттам нататък...

Забележителностите в Кьонгджу са доста разпръснати, а там придвижването е почти само с автобус, така че по-икономично може да ви излезе ползването на туристическите автобусчета. Евентуално за втори ден, ако искате на първия да се настаните веднага и ако сте пристигнали по-късно от 10 часа. След пристигането и настаняването, можете да си отделите няколко часа за атракциите на Shilla Millennium Park и някоя забележителност, която я няма включена в туристическите обиколки. Има информационен център, още като слезете на автогарата.

 

Не ви съветвам да оставяте багаж на аерогарата в Сеул за съхранение, защото си е също доста скъпа услуга (потърсете алтернатива!)! Също и да взимате телефон под наем, ако не е толкова наложащо, пак от моят горчив опит.

Ако си носите лаптоп или смартфон, това не е толкова необходимо, защото има интернет навсякъде и можете да се свържете дори с корейските си приятели по интернет.

Относно разплащанията...

Вземете си повечко пари в брой /обменете си в корейска валута в България, но си вземете и евро за всеки случай/, също задължително и кредитна или дебитна карта VISA, ако имате такава.

Да знаете, че VISA и в Корея прави чудеса, а моя милост пак в последствие разбра, че на някои места, като Lotte Duty Free примерно ви се прави отстъпка, ако плащате с VISA. Май го виждам и на сайта им.

Освен това почти навсякъде може да се плаща с карта. Само в хостелите не може (поне в нашите), на уличните капанчета за храна и пазарите, също и за билетчета за пътуване ви трябват задължително пари в брой, а и май за зареждане на T-money картата ми искаха само в брой, което много ме озадачи?!

Гледам, че има и някои актуализации за съдържателите на карти, защото по време на нашето пребиваване си беше доста трудничко да изтеглиш пари от карта, а и доста соленичко.

Попадна ми тези дни някакво подобрение относно тази опция, но не съм го запаметила. Така че търсете задължително също инфо за обмена на валута и тегленето на кеш от корейските банкомати!!

 

И не на последно място съветвам, да посетите първо КТО - буквално още като стъпите в Сеул - http://kto.visitkorea.or.kr/eng/overview/howto.kto !

Не само, защото ще можете да си направите безплатни снимки с ханбок и с макетите в цял ръст на красивите лица на организацията, но и за да получите ценна информация, брошури и карти - също безплатно. Сувенирите са скъпички, но пък доста разнообразни, все пак не бързайте с покупките!! КТО празнува 50 годишнина, може пък и някое подаръче да получите, знам ли;)))

Ако сте фенове на корейските сериали и на к-pop - а, потърсете местонахождението на сградите на телевизиите KBS, MBC, SBS, M! Countdown, както и на офисите на SM Entertainment, JYP Entertainment, YG Entertainment.

Аз лично това го пропуснах и сега малко съжалявам!!

Едно полезно фенско видео - ТУК.

Още един линк за някои места, където са снимани сериали - http://asiaenglish.visitkorea.or.kr/ena/HA/HA_EN_7_1.jsp

Ами това е от мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за подробната информация. Страшно ме радва факта, че има хора като теб, готови да споделят опит и помогнат на другите така сърдечно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички препатили и бъдещи пътешественици!

 

Аз планирам пътуване до Корея другата седмица от 21-ви Септември до 7-ми Октомври. Има ли желаещи да се срещнем някъде там? Аз лично много бих искал да отида на Халю Дрийм Концерта на 21-ви, така че ако има и други желаещи, предлагам да обединим сили и единици:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...