Jump to content

Насоки при екскурзия до Корея


Recommended Posts

Може да ти излезе както 10 лв, така и 50 :D

 

Местната храна е сравнително евтина - ролце кимбап в супермаркета или от някоя аджумма на пазара вървеше към 1 000-1 200 вона, което е към лев и петдесет, да речем. Засичали сме и бенто/тоширак за по 5 000 и беше много добро. Порция скара излиза към 10-15 000 вона, зависи от вида месо и заведението. Има много японски ресторантчета, с една идея по-скъпи, но с по-приемлива за българския вкус храна, но пак цените са поносими. Вече пица, паста и прочие маджи са от 20 000 нагоре. Освен това техните кавър-версии на европейска храна често са доста... как да кажа... нетрадиционни. :D Разбира се, има и нормални места с нормална храна, но те са вече доста по-скъпи. (В българския ресторант цените също са височки - от 15-20 000 нагоре. 
Но ако идеш, в оня в Итеуон търси Стефчо :D )

 

За супермаркетите - пак зависи какво търсиш. Продукти има много, техните са си окей като цени, но забрави да срещнеш познати неща. Йогурта им няма нищо общо с киселото мляко, ако и да се казва "Булгарис" (и е сладък всичкия), хлябът им е предимно сладък, а две кила ябълки гледахме на цени към 10 000 вона (13 лева!). Дори техните ябълко-круши са доста скъпички, към 7-8 лева килото. (Съвет от препатили: носете си по бучка-две сирене и лютеничка за зор-заман ;) )

Разбира се, има и супермаркети, в които се намират много прилични неща на поносими цени, но трябва някой от учащите там да се изкаже по въпроса, защото ние много не обикаляхме точно по супермаркети. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз да добавя нещо към мнението на Спийди. Ако искате да не харчите много за храна, има начини да минете тънко. Първо, за закуска вървят всички кифлички и печени изделия от две-три много разпространени бейкърита, които можете да намерите почти навсякъде - средна цена на изделие е към 2000.

За обяд най-евтиното е както каза Спийди - кимбап или студените сандвичи, които се продават във всеки квартален супермаркет. Излизат между 2 и 3500 вона. Третият вариант е да ядете рамьон, който май е още по-евтин. Виждали сте по сериалите как си го правят в самия супермаркет.

За вечеря може да комбинирате нещо от горните или да не ядете ;). Или пък някой плод, но тънкото при плодовете е, че са скъпи в големите мартове, докато ако си намерите пазар, откъдето да ги купувате, ще ви излязат почти наполовина по-евтини. В магазин от рода на нашата Била - 4-5 ябълки са наистина 10 хил вона, но на пазара са по 5 хил.

От големите мартове може да си пазарите шунка, хляб, филаделфия и сирене на слайсове, от което също да си правите сандвичи. Продават и готови замразени храни пак там - спагети например за 4500 вона. Обаче големите мартове не са под път и на път, а само на по-централните места. Та ако ходите до там, може просто да се заредите веднъж и да не стъпвате повече, стига да имате хладилник в стаята, където ще отседнете.

Плодови кисели млека, плодови прясни млека, обикновено прясно мляко, дори вече пуснаха и кисело без захар, но е твърде рядко. 

 

В заведенията нормално оставяте от 6-7 хил вона нагоре на човек. 

Макдоналдс БикМак е малко над 6 хил вона като ориентир.

Курсът на вона към лева в момента не знам какъв е точно, но преди беше 1000 вона за 1.30 лв. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мин. цена за билет - май 1300 вона или някъде там. В автобусите има апарати за самотаксуване до шофьора, ако си с карта. Ако плащаш в брой, пускаш паричките в кутия пак до шофьора. Пак на първата врата има надпис за цената на пътуването. Билети не издават. Качваш се само от първата врата.

В метрото билетчето се плаща на пропътувано разстояние и когато си го вземаш (от автомати в станциите) заявяваш предварително до къде ще пътуваш. Ние ползвахме карти T-money, които се зареждат с каквато сума решиш както от автомати в метрото, така и в някои супермаркети и магазини. Важат за цялата страна - автобуси и метро. Отделен плюс е, че с тях може и да се пазарува на места. В метрото те таксува веднъж на влизане и веднъж на излизане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-удобният вариант е т.нар T-money карта, която се зарежда с пари и се ползва за плащане из целия градски транспорт, в таксита също, както и в супермаркети и други магазини. Продават се във всеки малък супермаркет, но не мога да кажа колко е първоначалната стойност, някаква сума от 3500 ми се върти в главата...

Цената на едно пътуване в градския транспорт зависи от разстояние, като започва от 1050, когато е с карта и 1150 за билет (но това май важи само за метрото) В метрото, който е най-удобния и най-разбираемият начин за обикаляне из Сеул, има специални машини, където можеш да си зареждаш T-money картата или да си издадеш билет. Автоматите имат и меню на английски.

За района на Сеул предполагам, че цената на по-дълго пътуване по метрото варира до 2000 вона в едната посока, но това е наистина за далече - тоест пътуване над 1 час. В централните райони рядко излиза повече от 1230-1350 в едната посока.

За ориентир изключително удобно е да ползвате онлайн картата на метрото, където има график, цени, колко време отнема и всичко необходимо. Има и мобилни приложения със същата цел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте компанията, аз скоро заминавам и като един добросъвестен счетоводител, живот и здраве когато се върна ще дам пълен разчет кое колко излиза. Засега стискайте палци всичко да е наред, тъй като ще пътувам сама... да се надяваме, че опитът ми от това, че работя в туристическа агенция и всички ваши напътствия споделени тук и в лични срещи с мен ще ми помогнат максимално. Планирам това пътуване от средата на ноември, но винаги има нещо изненадващо при такива начинания. Надявам се изненадите при мен да са хубави. До скоро!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добавям още 2 хостела от които сме доволни. Препоръчвам ги.

В Сеул: Soo Guesthouse - разкошно хостелче, много приятно, уютно и украсено. Намира се на Мьондонг и е хубава локация.

В Кьонгджу: Sarangbang Guesthouse - в традиционен стил, спи се на пода, но има всички модерни удобства/климатик, плазма, голяма баня/.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  Здравейте и от мен:)

Тъй като ще пътувам сама на 22 октомври за Корея (за втори път) бих искала да попитам дали има някой, който иска да се присъедини:) Най близките ми приятелки са корейки, но тъй като започнаха работа (което автоматично означава повече от 12 часа работа на ден ) не мисля, че ще можем да прекараме много време заедно. За това много ще се радвам, ако има някой, който иска да сподели това пътуване с мен:) Ако си интересувате моля пишете ми! Хубав ден

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има линия на метрото директно от летището, само трябва да попиташ от къде да минеш. Пак от там можеш да си купиш карта T-money, която да заредиш и да ползваш многократно вместо билети както в метрото, така и в останалия транспорт и някои магазини. Там ще ти обяснят, но е хубаво първоначално да имаш поне 10000 вона заредени.

Другият вариант са едни автобуси, които тръгват от спирката срещу изхода, но са по-скъпи - към 10 000 май беше курсът. С метрото е по-удобно и евтино.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо от летището си вземете карти на Сеул. Вижте къде ви се намира хостела или там където ще останете и вижте на коя спирка може да направите трансфер.Внимавайте с посоките и изходити свикнете ли после е лесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!
Искам да попитам дали някой е ходил в Южна Корея с организирана екскурзия от туристическа агенция? Прочетох всички мнения и май всички сте ходили като сте се организирали сами.  :blush: 
Аз разглеждах доста оферти от туристически агенции. Горе-долу са на достъпни цени. Ако има някой, който е ходил с предварително закупен пакет, може ли да сподели? :D Искаше ми се да посетя страната тази година, но няма да имам възможността. Дано догодина да мога да отида през пролетта. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Искам да попитам дали някой е ходил в Южна Корея с организирана екскурзия от туристическа агенция? Прочетох всички мнения и май всички сте ходили като сте се организирали сами.  :blush: 

Аз разглеждах доста оферти от туристически агенции. Горе-долу са на достъпни цени. Ако има някой, който е ходил с предварително закупен пакет, може ли да сподели? :D Искаше ми се да посетя страната тази година, но няма да имам възможността. Дано догодина да мога да отида през пролетта. :)

Привет, аз също разглеждам екскурзии до Южна Корея за догодина. Сама съм и ми се иска  да имам другарче, с което да споделим мечтаното пътуване. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пускам една и съща информация в няколко теми, да не се окаже, че някой видял късно и затова не е успял да си осъществи мечтата:

 

До 17 януари катарските авиолинии дават много добри цени за далекоизточните дестинации, включително Сеул ТУК

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших да споделя и аз за планирането на нашето пътуване до Южна Корея, което ще бъде от 29,08,2016 до 11,09,2016г.

Ще пътуваме 4 жени. До сега сме купили всички самолетни билети и сме резервирали нощувките. Плануваме да бъдем 6 дни в Сеул, 3 дни на Джеджу и 2 дни в Пусан. Самолетните билети с Катарците ни излязоха по 829 лв. на човек за двете посоки. Резервирахме нощувките в Сеул в хостела който parab е препоръчала - namsam guesthouse3 - 286 лв. на човек, като реално в Сеул пристигаме на 30.08. На 05.09 летим за Джеджу с Корейските авиолинии, като билета Сеул - Джеджу - Пусан излиза по 186 лв. на човек. На острова ще останем 3 нощувки в гр. Джеджу, резервирали сме тук  през agoda, излиза 110 лв. на човек. На 08.09 летим от Джеджу за Пусан, резервирахме в хостела препоръчан от parab - indyhouse - 76 лв. на човек. На 10.09. плануваме да хванем експресния влак от пусан директно за летището, за който още нямаме билети, но сме предвидили 45 евро=88лв., полетът ни за България е в 1,20 сутринта на 11.09. Така равносметката за самолетни билети, нощувки и влак е 1575 лв. на човек.

Това е за сега. Ще се радвам и други, които са планували пътуване до там тази година да споделят как вървят нещата. :up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

petta, забрави да споменеш за гениалното ни решение да се възползваме от възможността за разглеждане на Доха при престоя ни за трансфер в Катар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ви ли трябва виза за разглеждане на Доха?

Поне преди 2 години трябваше и нямаше как да напускаме летището без такава.

 

Иначе хубави хостели сте избрали. И ние спахме там. Между другото, ние бяхме през същия период в Корея, само че останахме по-дълго - 17 дни. Вземете си тънки дрехи, защото по това време е адската жега /а на слизане в Доха може да ви прилошее/. Въздухът е като в затворена фурна.

 

В Пусан ви съветвам задължително някоя вечер след стъмване да се разходите покрай реката и на плажа. Хората пускат фойерверки, а светлините от сградите хвърлят страхотни отражения във водата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да Ragnos, прав си за визите, понеже престоя ни е над 7 часа, ще се пробваме да се възползваме от безплатния тур на катарците, който се предлага при престой над 7 часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...