Jump to content

Recommended Posts

ml_sgp_teaser_zw.jpg
Mulan / Hua Mu Lan / 花木兰

Държава: Китай, САЩ
Година: 26.11.2009
Жанр: драма, приключенски, исторически
Режисьор: Ма Дзинлъ, Дун Уей

В ролите:
Джао Уей - Хуа Мулан
Джейси Чан - Фей Сяоху
Кун Чън - Уънтай
Дзяо Сю - малката Хуа Мулан
Рон'гуан Ю - Хуа Ху
Витас - Удъ
Джоу Сун - Императора
Дзюджъ Ли - Ху Куй
Мин Сю - Чан Ю
Юсин Лю - принцесата на Жоужан

Времетраене: 109 мин

Сюжет: Историята във филма се развива във времето на Северната династия Уей, съществувала преди 1500 години. Мулан е единственото дете в семейството. Когато номадите нападат Китай, тя заема мястото на болния си баща в армията. Маскирана като мъж, тя се превръща в героиня, готова да рискува всичко в името на родината. Легендата за Мулан е преразказвана безброй пъти. Но режисьорът Ма Дзинлъ споделя че този път е искал да направи нещо различно и разкрива корените на традиционната китайска култура. Главният замисъл е бил не да се представи героинята като божество, а като съвсем реален представител на жените от Изтока. В тази версия на филма "Мулан", режисьорът Ма избягва величаенето на една от най-популярните китайски героини и се фокусира върху нейните уязвимост и слабости. Той споделя още, че е наблегнал на преживяванията на героинята, терзанията й покрай смъртта на приятелите и първият път, когато се налага да убие човек от вражеската армия. Ма Дзинлъ казва така: "В анимационният филм на Дисни, тя е представена весела и жизнерадостна, като малка богиня, която може да разреши всичките си проблеми. Но той не описва най-съкровените й и дълбоки чувства". 109-минутният филм на Ма бе пуснат преди седмица на голям екран в Китай, Сингапур и Малайзия, и за разлика от анимационната версия, представя жестоката и свирепа действителност на войната.

:essub: 

 

Свали:  :click:  :click: 

 

 

Онлайн с бг субтитри


Трейлър:

Link to post
Share on other sites

Уау останах без дъх и без думи.Страхотен филм!Актьорската игра беше доста на ниво,впечетление ми направи Джейси Чан-това момче прави прави страхотни роли-очертава се като доста добър актьор-такова израстване на героя му.....Битките и те бяха направени добре и най вече не прекалиха с тях.Абе много добър филм наистина.Огромни благодарности на Мрън-както винаги превода и тайминга бяха на много добро ниво-поздравления!Малии за човек останал без думи май написах доста неща .Но нищо ще кажа още веднъж-страхотен филм.Гледайте го!

Link to post
Share on other sites

Филма наистина е много хубав и си заслужава гледането. Сюжетът, бойните сцени, идеята - представени са на много добро ниво. Като цяло ми хареса...

 

 

Но няколко неща ми направиха много неприятно впечатление. Значи една жена, която от малка е обучавана (от баща си) на кунг-фу и която 12 години ръководи армия от поста на генерал, а и пребивава само сред мъже, през целия филм изглеждаше много пасивна и прекалено женствена. Сякаш в образа и нямаше никаква градация. Тя през цялото време бе изключително неуверена, а в очите и се четеше такъв страх, че се чудех, как изобщо е събрала смелост да заеме мястото на баща си. Имах чувството, че ако не бе този Унтай и по-скоро Тигър да я бутат през цялото време тя нямаше да направи нищо. За да постигне вяратаа на подчинените си един генерал, бил той и жена, трябва да покаже мнотго повече от добрите си бойни умения и това, че е готов да жертва коня си. Някак си през цялото време тя ми се виждаше прекалено жена, а пък не биваше. До края на филма очаквах поне една "открадната" целувка между нея и Унтай, но уви нямаше. В това ме разочарова най-вече той, защото през целия филм имах чувството, че той я възприема само и единствено като войн, а не и като жена, уви.

 

Link to post
Share on other sites

Филма е най-големия провал на степен n+1. Чееестно чакам го близо 8 месеца и по-разочерован не съм бил май. От китайските исторически масовки(ако е правилно да се определи така) е най-смотания филм ever. Битките където ги имаше бяха с по 50-70 статиста, където "варварите' освен че бяха облечени в кожи, по тактика и начин на водене на боя не се различаваха от китайците, нямаше никакво надиграване и нищо въобще. Ок приемам тва явно не е акцента на филма, то тогава би трябвало да е отношенията на Мулан и предрешеният принц или душевните терзания на Мулан през тези 12 год. Толкова блудкави и банални диалози нямаше и цялостния сюжет беше няква катастрофа. Всичко ми се стори като едно препускане във времето без да се отдели внимание или акцент и както става в такива случаи се получава едно нищо.

 

Все пак благодарско на Мрън за бързия превод и възможността да го гледам с БГ субтитри.

Link to post
Share on other sites

Чудех се защо този филм така ми легна на сърцето?! И да си призная предимно заради превода на Мрънчо . Мрънчо, великолепна си! Толкова много се радвах, че съм част от този форум, докато го гледах и се наслаждавах на надписите. Сега следя коментарите с интерес и го приемам като наше общо бебе. Май съм се побъркала нещо. Същите чувства ме обливат и когато гледах Бяккотай и чета сега отзивите за него. И малко ме е яд. Според мен той е по-стойностен, а не се прие така в тракерите и не знам защо. Заради закостеняло или непросветено мислене на публиката ли?

Link to post
Share on other sites

Нещо не ме изкефи; най-вече заради бойните сцени, които не бяха изпипани на ниво. Много масовка, но детайлите кофти. Иначе като цяло филмът става за гледане, но като че ли не се запомня с нещо по-съществено; малко ми "сивее", така да се каже

Link to post
Share on other sites

Не знам... Като чуя за Мулан - все за анимацията се сещам. Дори този филм не можа да я измести.

Постарали са се, ама... нещо в стила на бойните сцени не ми хареса, не съм спец по бойните и тактически изкуства, ама на места ми изглеждаха като не на място...не мога да определя защо.

Link to post
Share on other sites

...ми честно, малко съм разочарована. Очаквах епично филмче, с много действие и напрежение,

сериозни битки и драматизъм.С две думи наситен и силен...а ми остана доста постен, може би заради сюжета... :scratch:

Първата част дори, преди Мулан да осъзнае, защо е на бойното поле все пак, ми беше накъсана и скучна....

и романтиката, която двамата "млади" се опитваха да пресъздат някак не ме грабна...едни бегли погледи,

без страст...много плахост и в очите и в играта им.

 

Мацката не ме очарова-слабо "поведение" за жена на бойното поле, а за генерал да не говорим :no:

Решителната думи с които поведе армията, след като разбра че е предадена от главнокомандващия,

и огъня в очите й тогава, бяха най-силния й момент в целия филм.

 

После обаче някак се потопих и ми стана интересно, даже приятно накрая.

 

Сигурно сълзите на Унтай и решителноста му оказаха влияние.

 

... за мен средно добър филм

Но за Мрън :kiss2: само похвали, много добре си се справила, всъщност не съм се и съмнявала.

Браво муцка....и превод и редакция!

 

Но това си беше класика...с кръвчицата :lol!:

mulan+chen+kun+zhao+wei+blood2.jpg

 

Link to post
Share on other sites

Вярно, че филмът не блести с кой знае какви бийни техники

и умения и не бяха показани много от тях, но мисля, че не това беше основното в него.

Любов и отговорност, отговорност и любов.

Отговорността която си поел, това е нелека задача. Тя понякога е смазваща и е трудно да я носиш докрай. За това не е нужна толкова физическа сила, колкото вяра и сила на духа, които черпим разбира се, от любовта.

И както във филма "Гордост"се казваше, че е "гордост да се откажеш от гордостта си", мисля, че и тук би подхождало нещо подобно: Любов е, да се откажеш от любовта си.

А тази любов, наистина беше показана, с великолепна актьорска игра.

Люси:

Link to post
Share on other sites

Не очаквах много от филмът(правих си асоциации с анимето),но той ме изненада с доста реализъм.Особено ми хареса ,че не беше претруфен и разказваше историята за жена коята успява да се докаже в свят управляван от мъже .

Някои беше казъл ,че двете войски си приличали ... не съм съгласен с това твърдение,бяха се поргрижили да се видят разликите( кожени брони,конни стелци ,рогове ,барабани и различен строй).Ня бяха визирали толкова боевете ,а се бяха задълбочили в разказването на цялата история за 1 филм( което просто е невъзможнно да се получи добре).Забележете всички подобни продукций: Александър Македонски,Атила,Монгол(които също ми хареса с реализма си) и т.н си приличат: претрупаните сцени и набързо разказана история,бегла представа за личността на главният герои и обкръжението му.Поне според мен за да стане горе долу добре една такава продукция трябва поне 3-4 части(това поне според мен е минимума )

Link to post
Share on other sites

Абстрахирайте се от очаквания за филм, който да нацаква други филми с масовки, батални сцени и стратегии, пищни костюми или пък нагласата, че една интерпретацията на легендата за Мулан го прави някакво преломно явление в киното. Съгласна съм с по-горните мнения - идеята е да има преди всичко реализъм и да, войната и стълкновенията в продължение на години са нещо сиво, безкрайно, протяжно и без съмнение изпитание за силата и духа в дългосрочен план.

Мулан е показана като "бегач на дълги разстояния" въпреки неизбежните моменти на слабост и като човек и жена способна да избира и взима решения. Това за мен е достатъчно да обясни защо е почитана и станала митична фигура.

Актрисата я харесвам още от Червените скали - много характерно лице и чудесно излъчване. Много се зарадвах, като я видях в тази роля. Гласът й само е малко слабичък при обръщения към войниците.

А отговорността и любовта - финалът беше правилен. Не знам за Вас, но аз винаги съм се чудила на акъла на Гуинивир и разрушителната й постъпка - управленската позиция задължава, дългът е към хората, които зависят от теб и е с приоритет.

Link to post
Share on other sites

Допадна ми филмче. Доста се забавлявах докато го гледах, имаше не един или два силни момента. Няма да забравя сцената в която тя тръгна да си убива коня, да му пие кръвта и някакви викат "Не не, генерале,по-добре убийте мен!" Е тука вече китайците ме довършиха. Какво ли е чувството да умреш доброволно заради един кон? Друго нещо което ми се стори странно е, че мацката беше прекалено женствена и гласът й много нежен. Трудно е да я сбъркаш с мъж. Освен това в началото ми напомни на едни сцени от Red Cliff. Сещате се

Link to post
Share on other sites

Не е чудо на чудесата, но на мен ми хареса. Прощавам му всичко, основно препускането из действията - доста неща ми стояха само като загатнати елементи, без които можеше да се мине в интерес на основната история.

 

Като се почне от задължителня злобар, който да тормози героинята и трагедията му, когато изгуби влиятелния си чичо и внезапно стана никой, та до цялата интрига в шатрата на враговете.

 

Като за непретенциозното ми око бойните сцени си бяха съвсем наред. Грим някакъв по-особен не збелязах, но пак ми беше странно как не са я разкрили за толкова години по един или друг начин. Такъв велик генерал да не се опитат да му пробутат булка си е доста странно.

 

Даже си мислех, че оная принцеса ще метне око на Мулан, но не би. Трябваше да е принца. Дето и той под прикритие беше. Много се крият тез китайци.

 

Ма си е приказка, няма какво да му се чудя на този момент. :)

 

Не ме бива в коментарите за филми, та просто - доволна. :asian:

Link to post
Share on other sites

Аз този филм го забравих 5 минути след като го гледах. В момента за нищо, буквално за нищо не мога да се хвана, за да кажа добра дума. То и така се случи, че го гледах след като си преговарях Ред Клиф, та е ясно сравнението в чия полза е. А е жалко, защото го чаках с интерес.

Link to post
Share on other sites

За този филм или хубаво или нищо :) страхотен е, всяка една минута гледане си заслужава !

На мен лично най-много ми хареса сцената, когато пленените войници (от войската на Мулан) започнаха да пеят макар и да знаят че ще умрат :o

Link to post
Share on other sites

Хареса ми,какво да кажа :)

Не го сравнявах с анимацията,и не се разочаровах.За бойните сцени-ясно е,че има и по-добре заснети,но ми хареса силата на историята.Малко ми доскучаваше,особено в началото,но едновременно с това не можех да спра да го гледам.А Витас и саундтрака въобще ме разстопиха(за Витас не очаквах и друго,но този път си имаше и роля :) )

 

А историята на Унтай и Мулан беше страхотно представена-края ме съсипа,а очаквах точно това

А Джейси Чан ме изненада приятно-особено със сцената,в която войниците пеят,знаейки че ще умрат.Тигър беше страхотен приятел,Унтай беше движещата сила-вместо филм за силата на Мулан, беше история за това как другите и влияят.

 

Въпреки всичко,не беше лош филма.

Link to post
Share on other sites

Разочаровах се от филма. Не, че беше лош, но просто не беше това, което очаквах. Въпреки че актрисата е доста женствена за тази роля, не мога да кажа нищо отрицателно за нея, защото ми е любимата китайска актриса.. И все пак страхотна игра показа, както винаги. Има доста силни моменти, например когато почнаха да ги убиват на онези заложниците в кръга и събратята им стояха и гледаха.. Имаше и много хубав саундтрак... Като цяло давам оценка 7 ;)

Link to post
Share on other sites

Ако кажа, че филма просто ми е харесал, ще излъжа.

Наистина съм впечатлена, много силни чувства имаше в тази история, изиграни по един великолепен начин.

Страхотна актьорска игра. :)

Честно казано дълго време го избягвах, защото си мислех, че ще е прекалено боен, но останах изненадана. Радвам се, че не това беше основния акцент във филма.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...