Jump to content

Recommended Posts

ml_sgp_teaser_zw.jpg
Mulan / Hua Mu Lan / 花木兰

Държава: Китай, САЩ
Година: 26.11.2009
Жанр: драма, приключенски, исторически
Режисьор: Ма Дзинлъ, Дун Уей

В ролите:
Джао Уей - Хуа Мулан
Джейси Чан - Фей Сяоху
Кун Чън - Уънтай
Дзяо Сю - малката Хуа Мулан
Рон'гуан Ю - Хуа Ху
Витас - Удъ
Джоу Сун - Императора
Дзюджъ Ли - Ху Куй
Мин Сю - Чан Ю
Юсин Лю - принцесата на Жоужан

Времетраене: 109 мин

Сюжет: Историята във филма се развива във времето на Северната династия Уей, съществувала преди 1500 години. Мулан е единственото дете в семейството. Когато номадите нападат Китай, тя заема мястото на болния си баща в армията. Маскирана като мъж, тя се превръща в героиня, готова да рискува всичко в името на родината. Легендата за Мулан е преразказвана безброй пъти. Но режисьорът Ма Дзинлъ споделя че този път е искал да направи нещо различно и разкрива корените на традиционната китайска култура. Главният замисъл е бил не да се представи героинята като божество, а като съвсем реален представител на жените от Изтока. В тази версия на филма "Мулан", режисьорът Ма избягва величаенето на една от най-популярните китайски героини и се фокусира върху нейните уязвимост и слабости. Той споделя още, че е наблегнал на преживяванията на героинята, терзанията й покрай смъртта на приятелите и първият път, когато се налага да убие човек от вражеската армия. Ма Дзинлъ казва така: "В анимационният филм на Дисни, тя е представена весела и жизнерадостна, като малка богиня, която може да разреши всичките си проблеми. Но той не описва най-съкровените й и дълбоки чувства". 109-минутният филм на Ма бе пуснат преди седмица на голям екран в Китай, Сингапур и Малайзия, и за разлика от анимационната версия, представя жестоката и свирепа действителност на войната.

:essub:

 

Свали: :click: :click: 

Онлайн с български субтитри: :click: :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уау останах без дъх и без думи.Страхотен филм!Актьорската игра беше доста на ниво,впечетление ми направи Джейси Чан-това момче прави прави страхотни роли-очертава се като доста добър актьор-такова израстване на героя му.....Битките и те бяха направени добре и най вече не прекалиха с тях.Абе много добър филм наистина.Огромни благодарности на Мрън-както винаги превода и тайминга бяха на много добро ниво-поздравления!Малии за човек останал без думи май написах доста неща .Но нищо ще кажа още веднъж-страхотен филм.Гледайте го!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филма наистина е много хубав и си заслужава гледането. Сюжетът, бойните сцени, идеята - представени са на много добро ниво. Като цяло ми хареса...

 

 

Но няколко неща ми направиха много неприятно впечатление. Значи една жена, която от малка е обучавана (от баща си) на кунг-фу и която 12 години ръководи армия от поста на генерал, а и пребивава само сред мъже, през целия филм изглеждаше много пасивна и прекалено женствена. Сякаш в образа и нямаше никаква градация. Тя през цялото време бе изключително неуверена, а в очите и се четеше такъв страх, че се чудех, как изобщо е събрала смелост да заеме мястото на баща си. Имах чувството, че ако не бе този Унтай и по-скоро Тигър да я бутат през цялото време тя нямаше да направи нищо. За да постигне вяратаа на подчинените си един генерал, бил той и жена, трябва да покаже мнотго повече от добрите си бойни умения и това, че е готов да жертва коня си. Някак си през цялото време тя ми се виждаше прекалено жена, а пък не биваше. До края на филма очаквах поне една "открадната" целувка между нея и Унтай, но уви нямаше. В това ме разочарова най-вече той, защото през целия филм имах чувството, че той я възприема само и единствено като войн, а не и като жена, уви.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филма е най-големия провал на степен n+1. Чееестно чакам го близо 8 месеца и по-разочерован не съм бил май. От китайските исторически масовки(ако е правилно да се определи така) е най-смотания филм ever. Битките където ги имаше бяха с по 50-70 статиста, където "варварите' освен че бяха облечени в кожи, по тактика и начин на водене на боя не се различаваха от китайците, нямаше никакво надиграване и нищо въобще. Ок приемам тва явно не е акцента на филма, то тогава би трябвало да е отношенията на Мулан и предрешеният принц или душевните терзания на Мулан през тези 12 год. Толкова блудкави и банални диалози нямаше и цялостния сюжет беше няква катастрофа. Всичко ми се стори като едно препускане във времето без да се отдели внимание или акцент и както става в такива случаи се получава едно нищо.

 

Все пак благодарско на Мрън за бързия превод и възможността да го гледам с БГ субтитри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудех се защо този филм така ми легна на сърцето?! И да си призная предимно заради превода на Мрънчо . Мрънчо, великолепна си! Толкова много се радвах, че съм част от този форум, докато го гледах и се наслаждавах на надписите. Сега следя коментарите с интерес и го приемам като наше общо бебе. Май съм се побъркала нещо. Същите чувства ме обливат и когато гледах Бяккотай и чета сега отзивите за него. И малко ме е яд. Според мен той е по-стойностен, а не се прие така в тракерите и не знам защо. Заради закостеняло или непросветено мислене на публиката ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо не ме изкефи; най-вече заради бойните сцени, които не бяха изпипани на ниво. Много масовка, но детайлите кофти. Иначе като цяло филмът става за гледане, но като че ли не се запомня с нещо по-съществено; малко ми "сивее", така да се каже

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам... Като чуя за Мулан - все за анимацията се сещам. Дори този филм не можа да я измести.

Постарали са се, ама... нещо в стила на бойните сцени не ми хареса, не съм спец по бойните и тактически изкуства, ама на места ми изглеждаха като не на място...не мога да определя защо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...ми честно, малко съм разочарована. Очаквах епично филмче, с много действие и напрежение,

сериозни битки и драматизъм.С две думи наситен и силен...а ми остана доста постен, може би заради сюжета... :scratch:

Първата част дори, преди Мулан да осъзнае, защо е на бойното поле все пак, ми беше накъсана и скучна....

и романтиката, която двамата "млади" се опитваха да пресъздат някак не ме грабна...едни бегли погледи,

без страст...много плахост и в очите и в играта им.

 

Мацката не ме очарова-слабо "поведение" за жена на бойното поле, а за генерал да не говорим :no:

Решителната думи с които поведе армията, след като разбра че е предадена от главнокомандващия,

и огъня в очите й тогава, бяха най-силния й момент в целия филм.

 

После обаче някак се потопих и ми стана интересно, даже приятно накрая.

 

Сигурно сълзите на Унтай и решителноста му оказаха влияние.

 

... за мен средно добър филм

Но за Мрън :kiss2: само похвали, много добре си се справила, всъщност не съм се и съмнявала.

Браво муцка....и превод и редакция!

 

Но това си беше класика...с кръвчицата :lol!:

mulan+chen+kun+zhao+wei+blood2.jpg

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вярно, че филмът не блести с кой знае какви бийни техники

и умения и не бяха показани много от тях, но мисля, че не това беше основното в него.

Любов и отговорност, отговорност и любов.

Отговорността която си поел, това е нелека задача. Тя понякога е смазваща и е трудно да я носиш докрай. За това не е нужна толкова физическа сила, колкото вяра и сила на духа, които черпим разбира се, от любовта.

И както във филма "Гордост"се казваше, че е "гордост да се откажеш от гордостта си", мисля, че и тук би подхождало нещо подобно: Любов е, да се откажеш от любовта си.

А тази любов, наистина беше показана, с великолепна актьорска игра.

Люси:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не очаквах много от филмът(правих си асоциации с анимето),но той ме изненада с доста реализъм.Особено ми хареса ,че не беше претруфен и разказваше историята за жена коята успява да се докаже в свят управляван от мъже .

Някои беше казъл ,че двете войски си приличали ... не съм съгласен с това твърдение,бяха се поргрижили да се видят разликите( кожени брони,конни стелци ,рогове ,барабани и различен строй).Ня бяха визирали толкова боевете ,а се бяха задълбочили в разказването на цялата история за 1 филм( което просто е невъзможнно да се получи добре).Забележете всички подобни продукций: Александър Македонски,Атила,Монгол(които също ми хареса с реализма си) и т.н си приличат: претрупаните сцени и набързо разказана история,бегла представа за личността на главният герои и обкръжението му.Поне според мен за да стане горе долу добре една такава продукция трябва поне 3-4 части(това поне според мен е минимума )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абстрахирайте се от очаквания за филм, който да нацаква други филми с масовки, батални сцени и стратегии, пищни костюми или пък нагласата, че една интерпретацията на легендата за Мулан го прави някакво преломно явление в киното. Съгласна съм с по-горните мнения - идеята е да има преди всичко реализъм и да, войната и стълкновенията в продължение на години са нещо сиво, безкрайно, протяжно и без съмнение изпитание за силата и духа в дългосрочен план.

Мулан е показана като "бегач на дълги разстояния" въпреки неизбежните моменти на слабост и като човек и жена способна да избира и взима решения. Това за мен е достатъчно да обясни защо е почитана и станала митична фигура.

Актрисата я харесвам още от Червените скали - много характерно лице и чудесно излъчване. Много се зарадвах, като я видях в тази роля. Гласът й само е малко слабичък при обръщения към войниците.

А отговорността и любовта - финалът беше правилен. Не знам за Вас, но аз винаги съм се чудила на акъла на Гуинивир и разрушителната й постъпка - управленската позиция задължава, дългът е към хората, които зависят от теб и е с приоритет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Допадна ми филмче. Доста се забавлявах докато го гледах, имаше не един или два силни момента. Няма да забравя сцената в която тя тръгна да си убива коня, да му пие кръвта и някакви викат "Не не, генерале,по-добре убийте мен!" Е тука вече китайците ме довършиха. Какво ли е чувството да умреш доброволно заради един кон? Друго нещо което ми се стори странно е, че мацката беше прекалено женствена и гласът й много нежен. Трудно е да я сбъркаш с мъж. Освен това в началото ми напомни на едни сцени от Red Cliff. Сещате се

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е чудо на чудесата, но на мен ми хареса. Прощавам му всичко, основно препускането из действията - доста неща ми стояха само като загатнати елементи, без които можеше да се мине в интерес на основната история.

 

Като се почне от задължителня злобар, който да тормози героинята и трагедията му, когато изгуби влиятелния си чичо и внезапно стана никой, та до цялата интрига в шатрата на враговете.

 

Като за непретенциозното ми око бойните сцени си бяха съвсем наред. Грим някакъв по-особен не збелязах, но пак ми беше странно как не са я разкрили за толкова години по един или друг начин. Такъв велик генерал да не се опитат да му пробутат булка си е доста странно.

 

Даже си мислех, че оная принцеса ще метне око на Мулан, но не би. Трябваше да е принца. Дето и той под прикритие беше. Много се крият тез китайци.

 

Ма си е приказка, няма какво да му се чудя на този момент. :)

 

Не ме бива в коментарите за филми, та просто - доволна. :asian:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз този филм го забравих 5 минути след като го гледах. В момента за нищо, буквално за нищо не мога да се хвана, за да кажа добра дума. То и така се случи, че го гледах след като си преговарях Ред Клиф, та е ясно сравнението в чия полза е. А е жалко, защото го чаках с интерес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За този филм или хубаво или нищо :) страхотен е, всяка една минута гледане си заслужава !

На мен лично най-много ми хареса сцената, когато пленените войници (от войската на Мулан) започнаха да пеят макар и да знаят че ще умрат :o

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хареса ми,какво да кажа :)

Не го сравнявах с анимацията,и не се разочаровах.За бойните сцени-ясно е,че има и по-добре заснети,но ми хареса силата на историята.Малко ми доскучаваше,особено в началото,но едновременно с това не можех да спра да го гледам.А Витас и саундтрака въобще ме разстопиха(за Витас не очаквах и друго,но този път си имаше и роля :) )

 

А историята на Унтай и Мулан беше страхотно представена-края ме съсипа,а очаквах точно това

А Джейси Чан ме изненада приятно-особено със сцената,в която войниците пеят,знаейки че ще умрат.Тигър беше страхотен приятел,Унтай беше движещата сила-вместо филм за силата на Мулан, беше история за това как другите и влияят.

 

Въпреки всичко,не беше лош филма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разочаровах се от филма. Не, че беше лош, но просто не беше това, което очаквах. Въпреки че актрисата е доста женствена за тази роля, не мога да кажа нищо отрицателно за нея, защото ми е любимата китайска актриса.. И все пак страхотна игра показа, както винаги. Има доста силни моменти, например когато почнаха да ги убиват на онези заложниците в кръга и събратята им стояха и гледаха.. Имаше и много хубав саундтрак... Като цяло давам оценка 7 ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако кажа, че филма просто ми е харесал, ще излъжа.

Наистина съм впечатлена, много силни чувства имаше в тази история, изиграни по един великолепен начин.

Страхотна актьорска игра. :)

Честно казано дълго време го избягвах, защото си мислех, че ще е прекалено боен, но останах изненадана. Радвам се, че не това беше основния акцент във филма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...