Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

 

Времетраене: 94 мин.
Премиера: 14/15.11.2007
Режисьор: Kim Hyeon Seok
Жанр: комедия, спортна драма
 
Участват:
Im Chang Jung
Uhm Ji Won
Park Chul Min
Baek Il Seob
Yang Hee Kyeong
Lee Gun Joo
Kim Hee Won

 

Резюме: И Чанг Хо е бивш бейзболист, работещ в университет. По стечение на обстоятелствата е изпратен в град Куангджу, където трябва да убеди местната бейзболна звезда Донг Йол да се присъедини към неговия отбор.
 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Истински корейски гювеч. Хванах се заради бейзбола, видях постера и помислих, че ще е някаква горе-долу приятна и забавна корейска продукция с един от любимите ми спортове. Да, ама не. Аз мога да мисля едно, но какво са ми подготвили корейците е нещо съвсем различно. Разказаха ми отново играта, но не бейзболната.

Започна като комедия, премина в романтика, тук там малко спорт (футбол и бейзбол), свързан и с професията на главния герой и пляс какво ми падна от небето изведнъж - сцени с бунтове, насилие и набързо финал без думи, всеки сам да си извлича поуките. Драма. Обърках се какво гледам, а в резюмето на филма и в трейлъра няма и намек за това.



Историческите събития във филма са действителни. Бунтовете, на които станах свидетел (а си мислех, че ще гледам бейзбол, колко съм наивна само...) са реални събития от месец май 1980 г. в корейския град Гуанджу, когато военната диктатура потушава студентските протести, а жертвите са над 2000 души. Печална страница от корейската история, известна с името "Клането в Гуанджу".
Бейзболистът Сон Донг Йол е също действителна личност. Звезда на корейският бейзбол, изключително талантлив питчър.

Не зная какво да напиша като цяло за филма. Исках да гледам едно, чета второ в резюмето, а то излезе трето, четвърто и пето на финал. Единствено мога да отбележа, че разбрах повече за тези студентски бунтове, както и за бейзболистът Донг Йол, в смисъл, извличам това като полезно за мен, научих нещо повече. Все пак съм доволна, но с много големи уговорки и то заради отделни сцени и диалози. За мен това бяха два напълно различни филма като жанр и история, но събрани в едно, по корейски. Добри изпълнители в главните роли, от това също съм доволна, но не мога да напиша повече.

Ще запомня филма и с изречение, което ме накара да се усмихна: "Джеки Чан има още много път да извърви, докато стане добър като Брус Лий.".

Събитията се развиват през 1980 г., когато Джеки е на 26 години, Snake in the Eagle's Shadow (1978) е излязал, а Брус Лий отдавна е покойник (20 юли 1973 г.)

 

Та, на финал.... Този филм е комедия, колкото и аз говоря мандарин на съчуански диалект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...