Jump to content

Empress Ki (2013-2014)


Recommended Posts

Интересно мнение, защото този сериал е с най-висок рейтинг в Корея за времевия си пояс. Корейските исторически сериали никога не са гонели историческа акуратност. Правило ми е впечатление, че героите там или са добри, та добри, или лоши, та лоши.

 

Колкото до конвейрността, мисля, че тук иде сблъсък между колективистичната и индивидуалистичната култура - свикнали сме на какви ли не завъртяни сюжети и обрати, но този модел не е преносим върху корейската култура, която си има ясни шаблони. Рядко се намира нещо в Корея, което да може да се бутне в графата оригинално. А ако се намери и то си създава свой си шаблон :). За сериал пък много се съмнявам да се отбива много от пътя, тъй като тук се гонят рейтинги и публики и идеята е да хванат повече зрители - застаряващи, тъй като и в Корея са такива обстоятелствата.

     Добре така да се изразя , тук липсва повече историческа акуратност/актуалност от други исторически сериали :D .  Самият период където се развива действието е един от най - варваските :- златната орда е изпаднал в кървави вътрешни разпри , използват всички средства за надмощие на конкурентите си ... Отделно самите монголци са били доста прагматичен народ и трационалисти ... Щом има висок рейтинг , явно е гонено това което се търси и този продукт го е предложил - Изкуствена и не логична игра ! Жалко наистина :(

 Пп : Да съгласен съм , че не могат да прескочат някои си типични корейски догми  , но пък като грабнат  , че направят по - някоя японска манга  сериалче , им се получи тук таме . А и чуждестраният пазар си е сериозен   :D

 малко инфо за империатрица Ки - май става въпрос за същата от сериала ,...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

figil, това с достоверността и историята отдавна си го изяснихме, ако не си видял/а, ние тук си гледаме и следим приказната страна на сериалчето, че сме по-детски наивни

и обичаме" Приказки без..." лош "край".

Доколко има допирни точки, си е решение на сценаристи, режисьори, все пак си е художествено произведение, а и както писа Sierra по-горе, е за масовия зрител.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто не го виждам да хванат и да се колят 60 епизода. Мисля, че на всички ще ни дотегне. Ако трябваше да са по историческому, щяха да са грозни, ниски, мръсни, да ядат като свине, да правят оргии и какво ли още не. Не виждам в корейски сериал как ще го пресъздадат това. Дори и в американските сериали не съм виждала да се отплесват чак дотам. Визирам "Игра на тронове", примерно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  :D  в  Чумонг го правеха  , имам предвид коляха се 60-на епизода  , пък и в повечето исторически сериали  , лично на мен ми хареса :).

  Трябваше да го направят съвместен  Монголо -Китайско- Корейски проект , под егидата на корейците ( който плаща той поръчва) . Голям размах на действието , водовъртежът които се е образувал в Beijing -столицата на Юан и  '' кораба '' наречен империатрица Ки . Надеждите на Когиурската аристокрация , търговски мераци на роднините , как я използват и т.н . Нейните лични цели амбиция  , подкрепата която получава  в Юан , тези които залагат на нея и ползите им   (заговори , убийства ,манипулаций)   ,  качествени диалози . Всичко това направено не в поче от 20 епизода , разказано така , че да научиш нещо интересно , извадиш поуки , анализираш интересни разговори и специфични за времето на  събитията проблеми . Амбиции , омраза , завист , романтика ...  добре фиксирани , увеличавайки колорита в продукцията .

Разбирам , че това изисква сериозна работа , финанси и време за да се постигне , реализиране . Такъв сериал бих нарекъл  добър ... не ми се гледа черно - бяло платно , като мога да се наслаждавам на цветно (Като няма обаче цветно , се налага   :(  ) .

пп  :Тези които харесвате сериала в този му вид  , завиждам ви , че ви трябва толкова малко за да сте доволни . Дори завистта ми , преминава към враждбност , че заради вас '' масови зрители ''  , не получавам продукта които желая . Все си мисля , че ако бъдеме по - критични , качеството ще се вдигне :( 

 

    

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен, ако не заживееш в Корея, не виждам как ще повлияеш качеството на корейските исторически драми. Да не говорим, че една копродукция не съм видяла или не ми е направила впечатление от корейска страна (само китайци, които си наемат тук-там някой айдъл за тяхна драма). Те, ако се налага корейци ще играят и американци, имам чувството :).

 

Честно казано пък мен разни битки ме изпълват със скука, аз съм фен на задкулисните интриги. Сигурно затова и Чумонг не можах да го изгледам - дотътрих го до 13-14 епизод и се отказах. На мен действието също ми е малко мудно и убердраматично. Добре, че Данаш(и)ри малко да подгрява огъня. Това, което ми харесва е самият дворец - много красиви са снимките в чайния павилион на императора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А мен в историческите сериали и многото битки и особено безкрайните политически интриги ме изпълват с досада и скука. Харесва ми когато има повече приключения, романтика и забавни моменти и разбира се красивата визия- костюми, природни картини и т.н. Засега сериала отговаря на тези мои пристрастия. Изобщо не мога да разбера кои са китайци и кои монголци, но пък и хич не ме интересува.  :28558: С императорчето истински се забавлявам, страшен образ и сладур, а като гледам от 7-ма серия и главната ще придобие женски вид, беше ми голям дразнител като мъж. Значи засега продължавам напред с гледането, въпреки многото серии.  :i love this:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те и не претендират хората за  историческа достоверност,написали са го ясно в началото.Ако нямаше битки ,щеше да повтори историята на една друга наложница-"ЧАНГ ОКЧОНГ, ЖИВЕЙ ЗА ЛЮБОВТА", който си изгледах с кеф ,при все,че си беше доста охулван.Битките, ако продължават да заемат половината време, за мен ще стане досадно, защото няма какво да видя.Колкото до масовата аудитория-"за всеки влак,си има пътници", а влакове -бол.Няма как да очакваме сериали за шепа ценители на голямото изкуство, освен ако не си ги поръчат и платят,за да си ги гледат сами.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе малко ако госпожица Ки спре да гледа като натровена, ще живне действието :28558: Какво се замота токова това момиче? Краля пък нещо ми стана антипатичен, много плоскичък му направиха образа. Добре, че са лошите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък не се причислявам към т.нар. "масови зрители", макар че сериала ми харесва и си го гледам с голяма доза удоволствие. Битките не са кой знае какво, но пък е хубаво, че ги има и са по-различни от тези между Шила и Пекче от другите исторически сериали. Интригите също си ги бива. А и добре, че няма главни актьори и актриси, дето гледат само в една точка и са намъкнати само и само, защото били велики корейски модели или к-поп звезди. Четох скоро някакво интервю с Чи Чанг Ук. Младежът си е точно на място, завършил си е специалност "Кино и театър". Този образ, дето играеше бащата на Илджиме и той ми е любим. Изобщо актьорите са на ниво и съм доволна, така че отивам да видя дали има преведен вече нов епизод..

П.П. По едно време си помислих, че двореца е този от "Кралица Сон Док", т. е. от "Шила Милениум Парк", но може и да не е. Просто мостчето ми заприлича. Пак ще се загледам да видя. Наистина е красиво!! Където и да са снимките. Те и MBC си имат специално място за снимки на исторически сериали. Може и да е там. 

И на мен ми харесват точно тези моменти. Приказно е. Костюмите също.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E, угодия за всички няма, няма и да има. За тези пари толкова. Хубаво е да има равновесие между битки и интриги, обаче и тук дори интригите почват да отстъпват за сметка на "драмата". Ако понамалят малко сълзите и кършенето на ръце ще е добре. Личи си вече  ненужното разтягане на някои малкозначими сцени. Лично аз не знам кой е установил, че стандарт за историческите сериали са поне 50-60 серии (е, има и по 30-на, но рядко). За това екранно време или трябва да обхванат много дълъг период или да влизат в много големи подробности. Но повечето от действията са плод на фантазията на сценаристите, примесени с неизбежната драма. Лично за мен японците правят по-добри исторически сериали и са се научили в по-малко епизоди да вкарват повече смисъл и съдържание (в една корейска серия поне 10 минути са песни и спомени). Засега гледаме каквото има. с надеждата за по-добро в бъдеще. Като стана въпрос за двореца-с тези 1000 ватови свещи, с които осветяват него и цялата околност малко надхвърлят тогавашните възможности на китайската промишеност. Продължавам да съм на страната на императрицата и срещу Ки Нянг и дъртата вещица и много се ядосах как последните две успяха по "чудесен" начин да оправят проблема с бремеността на наложницата. Там всичко беше съшито с бели конци и много се смях как едва ли не една обикновена прислужница с енциклопедични познания разкрива заговори, командва евнусите и императорската кухня и никой нищо не разбра-даже не заподозряха. Усетиха се когато стана късно. Лошите са ги изкарали прекалено тъпи и неорганизирани, да се чуди човек как са управлявали империята. Нали уж напълно контролираха двореца и императора, а всичко ги изненадва, реагират със закъснение. Не могат да убият една наложница? Едва ли в действителност нещо би ги спряло, ако властта им е заплашена.

Редактирано от dido100
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно да си кажа, в корейските филми и сериали има толкова кусури, че ако ги търсиш, ма няма кво и да ги търсиш, щи избодат очите,

едва ли би останал някой, има тъпотии и недомислици колко щеш, ма на, гледам ги и това е факт. Може би заради това, че корейците са майстори/според мен/ в пресъздаване на разнообразието от човешки емоции, те това ми стига, в даден момент да докоснат сърчицето ми.

Ако в живота търсим единствено смисъла, изведнъж ще се окаже безсмислен сред толкоз много смисъл.

Вярвам, че човек сред безмислието ще оцени смилените неща. Тая тъпотия ми дойде някак отвътре, не го разбирам, но така го чувствам... :slap::28558:

След 11-та не съм гледала, но докато четох, това почувствах и излях душата си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно снимките... голяма част от снимките на открито в двореца са направени в "Забраненият град" (императорския дворец) в Пекин. За  кадрите на закрито не съм 100 % сигурна. Някъде в медиите беше споменато за честите пътувания на Ха Джи Уон между Корея и Китай заради снимките на "Императрица Ки".

Иначе с голямо удоволствие гледам сериала. Отчитам все пак, че в последните серии забавиха значително действието. Чи Чанг Ук  определено ми е фаворит сред главните. Много от второстепенните персонажи са  също много добре представени от все познати и колоритни лица. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страшно харесвам историческите драми, може да се каже, че изгледах почти всички корейски такива. Започнах сериала с много очаквания, но съм леко разочарована от липсата на реалност, абсурдите в много от ситуациите и най-вече БОЙНИТЕ СЦЕНИ - потресена съм ! Забавлявам се поне как подскачат, като ги доближиш само и мечовете, как минават из под мишниците им :)  :28558: Офффф мъча се, ама каквото има преведено ще го изгледам, че до 50 серия няма да издържа.

П.С Имам спомен, че в коментарите към друг исторически сериал (където главен е отново Чи Чанг Ук) "Warrior Baek Dong Soo"  критиките бяха именно към сцените с битките, само че там бяха на светлинни години от тези тук. Ако трябва, да сравняваме двата сериала, гледайте втория има далеч повече вложен смисъл и е изпипан откъм сюжет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не че чакаме някаква иторическа достоверност, но тук фантасмагориите надхвърлят всякакви приемливи граници. Не се учудвам, че е на първо място в рейтинга - все пак избива комплексите за историческа малоценност на корейците. Петима корееца правят на маймуни китайската империя!? Е, няма такъв филм!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не че чакаме някаква иторическа достоверност, но тук фантасмагориите надхвърлят всякакви приемливи граници. Не се учудвам, че е на първо място в рейтинга - все пак избива комплексите за историческа малоценност на корейците. Петима корееца правят на маймуни китайската империя!? Е, няма такъв филм!

Вярно, че бая глупости взеха да вкарват. В края на краищата китайското императорче ще победи и ще вземе Ха Джи Уон ;)) Но още 30 серии поне и аз не знам какво ще мъдруват сценаристите??!

 

П.П. Благодарности за интервюто!! Макар че още веднъж повтарям, че MBC попрекалиха с наградите за сериал неизлъчен и до половината..

За мен лично Императорчето е звездата в серила!! И след него засега младата императрица. Колкото и да ги харесвам всичките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

19-20 епизод: дълбоко в морето на бозата. Само императорът  :up:  и императричката  :up:  ме крепят още, е - и вдовицата-императрица :28558: .

То бива избиване на комплекси, но на моменти корейците са повече от "китайците" в действието насред Юан, да не говорим, че май горките юанци нищо не могат да свършат, ако някой кореец не го бутне в правилната посока.
За умен човек министърът постъпи изумително глупаво с тая престорена смърт, сценаристите са се оляли. И излиза, че целият имперски двор е населен с глупаци, а умни са само родените в Корьо...
Романсът тотално е зациклил за мен- Ха Джи Уон не изглежда влюбена в никого, най-малко пък в краля. Няма заряд, нито драма, странно за толкова добра актриса, не е убедителна. Има чудесни роли, но тук лично мен започна да ме разочарова.
Нещо оплетоха конците с националните си комплекси, дано пооживят действието :nunchako: , че тази гъска никога няма да стане императрица....

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...