Jump to content

Японска палачинка (Окономияки)


Deninda
 Share

Recommended Posts

Тази рецепта ми попадна днес, споделя я актрисата Параскева Джукелова в интервю за съботната притурка на вестник "Марица"- "Менюто" /от 21.09.2013/. Казва, че й е любима, бърза и невероятно вкусна.

 

Продукти:1/4 зелка, 1бр. тиквички, 1 бр. моркови, 2 бр. стар лук или пресен кромид, 3 парчета филе бекон, 1 ч.ч. брашно тип "500", 0.75 ч.ч. вода, 1 с.л. майонеза, олио за пържене.

 

Начин на приготвяне:смесвате брашното, водата, настърганите зеле, морков и тиквичка в голяма купа и разбърквате хубаво.

 Загрявате олио в тиган, изливате сместа и отгоре поръсвате с резените бекон (или свинско филе, или скариди).

 Пържите до златистокафяво от двете страни, около 7-15 минути на страна. Премествате готовата палачинка в чиния и поръсвате с зелен лук и майонеза.

 

Забележка: майонезата не е задължителна.

 

 

И ето как би трябвало да изглежда готова- макар и с допълнителен сос и зелени подправки (снимката е взета от http://www.tofugu.com/  ):

 

okonomiyaki-710x453.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Чудесно, ще се радвам, ако имаш възможност, да споделиш резултата със снимка или поне да споделиш впечатленията си. :)

Link to comment
Share on other sites

Denida, благодаря за рецептата!

Става страхотно! Малък съвет от мен - пържете на бавен огън - става по - вкусно. И върви страхотно с бира. Наздраве! :beer:

Link to comment
Share on other sites

Изпробвах рецептата и ми хареса :) Само че ме домързя да настъргвам продуктите и ги нарязах с чопъра, но пък станаха много ситно нарязани и външния им вид не беше както трябва...Изядоха се де :28558: но следващият път ще си ги настържа и ще сложа и снимка :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

То и аз в повечето случаи не докарвам, както казват "фаца"-та, ама е по-важно да са вкусни... ;) Затова и още не съм се престрашила да кача снимка, преди се оправдавах с липсата на апарат, ама сега е друго. Сега е само липса на талант. :D Приятни почивни дни и ще чакаме снимката... :i love this:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Направих втори опит - този път зеленчуците си ги настъргах, не стана на каша и външния вид ми хареса :) Докато рових в нета за други рецепти за окономияки намерих интересна информация - Okonomiyaki - Името произлиза от думата okonomi , което означава " това, което ви харесва " или " това, което искам" , и yaki - означава " скара " или " варени " . "Това което ви харесва" е защото може да се правят различни комбинации с избрани гарнитури и съставки - зеленчуци, месо, морски дарове, сирене.

А ето и моята палачинка (прилича малко на оригиналните :D )

746548.jpg

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Поздравления, чудно се е получила, изглежда страшно апетитно и съм сигурна, че е и била такава. Харесва ми и как се вдига лека пара от нея.  spaghetti.gifЗа японските хрумки често важи изразът: "Гениално прост. Просто гениално." :)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Попаднах на една интересна статия за окономияки. В нея можем да прочетем за различните стилове при приготвянето (в зависимост от регионите), малко история, представяне на някои от най-добрите ресторанти където може да се хапне, за нещата, които ще ни трябват, ако ще си ги приготвяме вкъщи :)

Link to comment
Share on other sites

По-скоро е въпрос на вкус, никъде не съм срещала препоръка.  :) Някои даже и не добавят лук. Може като гарнитура/топинг (на ситни кубчета да речем), може да се прибавя и в сместа. Ето и клипче  например как се приготвя в заведение за бързо хранене:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Еее, това си е оригиналният начин за приготвяне на окономияки :) И със спагети (нудели) и яйчице....мммммм...... Още не съм се престрашила да ги приготвям така, щот имам чувството че ще омажа цялата кухня :D А иначе съм гледала в някои заведения си има на масата такава плоча за печене и ти носят отделно съставките - ти сам избираш какво да сложиш и си го приготвяш :) ммммм... Огладнях :D

Link to comment
Share on other sites

Да поосвежа темата - понеже в последните дни прекарвам повече време в кухнята :D - разтворила съм тефтерът с рецепти и дойде ред и на тези палачинки :) За първи път пробвах да ги направя с добавка полуготови спагети (Hiroshima style ) и се получи добре. Първата палачинка беше "като по учебник" направена - съставките поотделно си слагах, но бързо ми мина мерака и забърках всичко накуп :lol2:

Съставките (само мръвката липсва :) ) и забавлението над тигана :D

889484.jpg

889500.png

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Каква уханна тема :) @vivivan палачиката ти изглежда много апетитно. Поздравления! Определено ме зариби и след празничните дни при първа възможност ще пробвам да забъркам окономияки. Снимковият ти материал ще ми бъде в помощ. Благодаря! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Много вкусно става, слагам каквото имам (гъби обичам). Отгоре се украсява с кетчуп и майонеза. Сега трябва да опитам с нудълс.

*Готвя под капак и след няколко минути доливам около нея 3-4 суп. лъжици вода.  По същият начин се прави японска палачинка.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...