Jump to content

Moebius (2013)


Alfons

Recommended Posts

moebius-dvd1.jpg

 

Мьобиус

 

  Режисьор: Kim Ki Duk
  Сценарий: Kim Ki Duk
  Времетраене: 88 мин.
  Държава: Южна Корея
 

Резюме:

Lee Eun Woo е в я ролята на психично нестабилна съпруга, която след поредната изневяра на съпруга си (Cho Jae Hyun) решава да го кастрира. Той отблъсква атаката ѝ и тя се насочва към стаята на спящия си син. Тук вече успява...

 

Филмът е без диалог!

Неподходящ за лица под 18 години!

 

 

С български субтитри: :click: 

С английски субтитри: :click: :click:

С руски субтитри: :click:

 

Лично мнение:

 

Ким Ги Док, според мен, се бе престарал в насилието дотолкова, че цялата история ми бе изключително пресилена и нереалистична. Надминал е 'Островът", "Адрес-неизвестен", че и "Пиета". Колкото и голям фен да съм му, не мога да скрия, че не ми хареса. Нямаше ги дори символиките и зривните сцени, които са характерни за него. 90 минути извратения и гениталии.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Велик, велик, ама някои неща ми идват в повече.

Психарските изпълнения нерядко са велики... но, има си граница, поне за мен.

Мисля че съм гледала 6 негови филма., обичам 3  от тях... нека и другите, и негледаните, са гениални.

Но благодаря за темата! нН

амираш уникални неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми хареса. Явно тотално ме е повредил Ким Гидок, щом продължавам да се възхищавам на перверзиите му. Дори Пиета ми дойде малко по-тежък от този.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един от най-слабите филми на Маестрото е именно този. Опитвах на няколко пъти да го гледам. Реших, че ми липсва психическата нагласа и все отлагах. Разгеле, дойде му времето. Първите 40 минути - тъпня. Следвано от пресилени сцени на саможертва и себеотрицание. Айде нема нужда. Знам на какво е способен Ги Док, гледала съм всичките му филми, но този... сигурно и той едва го е изтърпял. А факта, че нямаше диалог, не винаги е гениален. В случая, не помогна за дълбоките размисли за зрителя. То просто няма върху какво толкова да се размишлява. Както спомена Alfons, липсва символиката и многото дребни детайли, които правят филмите на Ги Док брилянтни. Както всеки творец си има спадове, този филм за мен е спада при Маестрото. Не бих го препоръчала никому. Загуба на време е. Не бих го гледала и никога повече :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо искам да споделя малко информация за филма, която може би за някого ще бъда интересна. Та местната (корейска) асоцията (или както се води) в началото е поставила ограничение на филма, да не е достъпен за лица под 19 години и плюс това да се прожектира само в определени кино салони в Южна Корея, който се специални за такъв тип филми. Парадоксалното в случая е, че всъщност такива кино салони няма в страната, което автоматично означава, че филми с такова ограничение не могат да се прожектират никъде. В резултат на това на Ки Док му се е наложи да поотреже малко от лентата си, но и при втория опит постигнал същия резултат. Едва при третия си опит лентата била ограничена за лица под 19 години, но с възможност да се прожектира в кината.

 

В крайна сметка от филма липсват около 2 мин. и 30 сек., които всъщност са могли да бъдат гледани по международните фестила, в които филма е участвал. За жалост видеото, с което разполагаме в момента е така да се нарече "корейската версия". Така, че определено е било нещо по-страшно :)

 

Не мога дори и да си представя какво Ки Док е спестил в своите филми, от страх, че ще им се поставят големи ограничения или какво му се е наложи да премахва поради същата причина. Ей на това ме е много яд! Та кой си позволява да спира Майстрото? Пу, да им се не види!

 

 

Преди да коментирам самия филм искам да дам много много висока оценка на И Ън У, която изиграва наистина перфектно както майката, така и продавачката, което осъзнах след като изгледах целия филм! :D

 

Сега за филма ... мммм .... най-извратения му ..?? Да! :D За разлика от доста разочарованите или по-скоро недоволни зрители, изказали се преди мен, аз съм точно на обратния полюс.

 


 

 

И само как продавачката ръчкаше тоя нож в гърбовете и си играеше с него, сякаш бе липсващите пениси ... абсолютно в негов си стил. Показва едно нещо по съвсем друг начин, за който малцина, та дори и може би никой не би се сетил.

 

Мисля, че единственото нещо, което липсваше на филма е малко повече саундтрак.

 

 

 

И като нищо тази вечер да си пусна Pieta да "разпусна" малко :D

Редактирано от k1227
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично за мен филмът беше разочарование. Не заради някой брутални сцени (нямам проблем с подобни неща) но като сюжет и идея не ми допадна никак. Аз лично не открих скритият замисъл на Маестрото и определено го считам за най-слабият му филм,който съм гледал. Гледам обаче смело напред и се надявам следващият му филм да ми донесе онази наслада,която са ми носили други негови филми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко е метафори. Изключителен филм, 10/10, маестро.

Ето едно малко смотано ревю, първото попаднало ми ототен Томатос", което не казва дори и половината за филма. Не ми стигат думите.

 

 

 

Daniel Schindel AFI FEST

„Мьобиус“ е най-пълна квинтесенция на всичко, което е Ким Ки Дук като режисьор. Без помощта на какъвто и да е диалог, той минава през всички табута както киселина през салфетка, и с забива като мъчен трън в съзнанието ти. Той е от филмите, който ти се иска да пропуснеш, заради гротескно отблъскващите сцени, но с гледането му се доказва немислимото: Крайното не е сложено само заради чистия шок, или просто за да се провокира издръжливостта. То има смисъл.

Нищо не би могло да се получи, без хипнотичното трио актьори в центъра. Сценарият на Ким Ки Дук не им дава реплики, затова се налага да комуникират изцяло с погледи и жестове. „Мьобиус“ е пример за нещо, което знаем, но понякога забравяме – силата на киното е в това, че е визуално средство.

Джо, Ли и Со ни доставят дръзки мълчаливи спектакли. В случая с Ли -  две роли, които прави радикално различни и зрителят дори не разбира, че актрисата е само една.

„Мьобиус“ е незабравим и некатегоризуем. Не завиждам на онези, които абсолютно никога не биха го гледали.

Нито на онези, които ще излязат от залата дълбоко отвратени.

Аз го гледах. Искаше ми се да кажа,  че в него няма нищо повече. Но всъщност има толкова много повече от грозота, че не бих го мразел. Нито пропуснал.

 

 

 

 

Лист на Мьобиус

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми допадна как героите се разбират без думи. Малко като животни бяха. :) Това създава едно специфично странно усещане докато гледаш. Опитваш се да разбереш какво си казват по очите, движенията, действията. Честно да си призная, от първо гледане бях прекалено шокиран от случващото се и нямах време да мисля за символика и скрити послания. То така е и с повечето му филми. Първо трябва да ги изживееш (в случая издържиш, защото имаше тежки моменти за гледане, особено ако си мъж) и после да мислиш какво е искал да покаже. В никакъв случай не е от най-слабите му филми, дори напротив. Харесва ми как Ким Ки Док не се плаши да показва животинската страна на хората. Като някакви маймуни бяха повечето герои. Може би затова им беше взел речта. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Мьобиус, е камъка стържещ по сетивата на зрителя с ампутирана смисловост.
Защото смисъл няма, докато не разгадаем кода, било то от листа на Мьобиус, лентата на Ки Дук, стръка тревица, перото от птица и пр.
Камък причиняващ болезнено, измамно, задоволство от досега, може би със същността и смисъла на посланието.
А на финала, един безмълвен каменен Буда, ръчка Будата в нас, да ни открие...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...