Jump to content

Spring Snow (2005)


ukio

Recommended Posts

spacer.png

 

Spring Snow

春の雪 

Haru no Yuki

Жанр: драма, романтика, фантазия

Година: 2005

Времетраене: 150 мин.

Режисьор: Исао Юкисада (Go, Parade, Closed note)

Кинематография: Марк Ли Пин Бин
Новела: Юкио Мишима
Участват: Сатоши Цумабуки, Юко Такеучи, Соске Такаока, Мицухиро Оикава
Субтитри: английски

Завършваща песен: Hikaru Utada - Be my last

Композитор на саундтрака: Таро Иваширо

:imdb:

 

Резюме

Впечатляваща адаптация на Юкисада по романа на забележителния Юкио Мишима!

Действието в лентата се развива преди 100г., през 1912г., когато император Тайшо започва своето кратко управление и когато висшите кръгове в Япония се стремят да подражават на европейските аристократи. В този момент се появяват героите на историята - Кьоуаки (Сатоши Цумабуки) и Сатоко (Юко Такеучи). Участта на двамата е почти решена от родителите им още като деца, но съдбата си знае работата и подрежда картите на бъдещето, както на нея й хареса. 

Човекът е същество, създадено, за да страда и в страданието да открива истините за живота. Особено, когато страданието е породено от собствените ни грешки. Освен него, борбата е другата движеща сила у нас, хората. Когато има за какво да се борим, ние откриваме неподозирана сила в себе си.

 

Брилянтен актьорски състав с още по-величествено изпълнение от всеки един от участниците. Сатоши с едно от най-прекрасните си превъплъщения! Предаде двойнствения характер на героя си по уникален начин. Особено в началото, когато успя да заблуди дори мен и ме караше да се питам, на какво се дължат разнородните му реакции в отделните ситуации. 

Без съмнение, останалите актьори също бяха великолепни, но аз отново ще отлича Соске Такаока, понеже неговият персонаж беше олицетворение на добротата и жертвеготовността. Останах най-трогната от сцена именно с негово участие.

Умението на Юкисада да прилага приказни елементи към историите ме порази! Пророческите сънища на Кьоуаки бяха предадени безупречно на екрана. Не си спомням да съм срещала подобно нещо преди. Фантастични кадри! Режисьорът непременно трябва да филмира митологични сценарии или нещо на По!

 
* Пролетен сняг е първата новела от тетралогията на Мишима The sea of Fertility (Морето на изобилието). Романът е преведен на български.

 

 

Декорът отзад издава, че тази сцена е снимана в Националния исторически музей 

11c9ca177e33d959.jpg

b94e3c5a2ff62cde.jpg

87de4b0fe4ad78b8.jpg

 

 

Български субтитри: :essubs:

 

Свали филма с български субтитри: ТУК ТУК

Онлайн с български субтитри: ТУК

Свали с български и английски субтитри:  ТУК

Свали с руско озвучаване: ТУК

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С руски субтитри

ТУК

Има доста сийд и 4000 и кусур тегления. Показателно...

 

Благодаря, Укио за чудното резюме:-))  Сатоши ми хареса още от "Жозе, тигърът и рибата",

в доста добри неща играе това момче.

Въпреки тоталната липса на време за гледане, ще го видя и ще пиша:-))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отново тъга и падащи снежинки...

Любовта и елемента на еротика в японски филм си беше голяма изненада. Не бях попадала скоро на такъв. Любов по леко европейски маниер. Мислехме си, че нещата ще стигнат само до онази нощ и после ще се подчинят на традициите, както са научени всички японци, но не стана точно това, което се очакваше. В това отношение също приличаха на западняци - на Ромео и Жулиета. А  колко сложни бяха взаимоотношенията между тях в началото...

Той искаше да я унижи, но някак загуби в собствената си игра. Трудно ми беше да му разбера мотивите. 

Момчето направи супер добра роля.

Присъстваха и принцове от любимо царство - Тайланд. Те си бяха примерни поне:)

Увлекателна история, но финалът малко ме разочарова. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Драма е, все пак. Изпепеляващите отношения дотам водят.

Аз още не мога да забравя пеперудените сънища на главния герой. Поразителни кадри!

Хаха! Принцовете много добре се вписаха в обстановката. Харесаха ми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото и злобно да прозвучи, аз тържествувах на края. Глупака си получи заслуженото. През цялото време неистово ме дразнеше и ядосваше главния герой. Мъчих се да разбера мотивите му, но така й не успях. Струва ми се, че през цялото време го ръководеше страха. Първоначално от силата на чувствата му в последствие от това да не я загуби. Сънищата му бяха подсъзнателно отражение на страха (поне на мен така ми допада да ги възприемам). Отначало и тя ме дразнеше с тази наивна предана обич. До като не си дадох сметка, че само силните личности обичат и бранят чувствата си по този нелеп начин. Нищо и никой не може да помрачи тази любов, независимо дали й отвръщат или не ! Любовта : тя не мрази, не е себична отмъстителна и горделива..............Странно, но това е една от малкото роли в които моята слабост Такаока Соске ми се губеше като присъствие. Въобще не ми хареса, въпреки че ми е трудно да определя кое : играта или образа му ?

Трябваше да започна с това, че филма ми хареса. А десетките неща, който не харесвах в него успяха да ме провокират .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О, за мен Соске тук беше светец, пример за подражание. Ако има нечии действия, които ме трогнаха във филма, това бяха неговите. 

Знам, че повечето хора виждат в него лошото момче, заради негативните роли, които е направил преди това, но в последно време съзирам някакъв обрат в персонажите му. Като че ли е стремеж да пречистване, за изиграване на нещо различно. Иска да покаже друга част от актьорския си талант и смятам, че това също е знание. Той така започна кариерата си. В Кралската битка беше истински пацифист, тук и в Бокура га ита предава още по-прекрасна душевност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Rookies беше истинска душичка, явно аз харесвам образите с малко повече гръбнак :) добротата и строгостта не са взаимноизключващи се понятия, смелостта и добротата също. А може би свикнах всеки път той да играе героя, който най-ярко ще се откроява и затова малко да се разочаровах. Факт е , че е сред любимите ми японци и причина да гледам филма

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А нима тук не се откроява? Наистина, не беше експресивна личност, но беше безграничен в добротата си и имаше смелостта да говори откровено с всички. Истината е, че Соске има съвсем малко главни роли, но дори при второстепенните, неговата сила е да изпъква с играта си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още една непрежалима актриса си отиде...винаги съм усещала меланхолията в нея, но кой да повярва, че може да вземе такова крайно решение.

С нейните превъплащения са свързани едни от най-красивите женски образи в японското кино, с нея порастнахме, с нейната лека и деликатна усмивка, с нейната женственост, излъчване, мекота и нежност, с фините и жестове и мимики.

Срамежливката от Pride, а тук страдаща, много влюбена и истинска. Нямам какво да кажа друго, незабравима, безкрайно талантлива, деликатна,  завинаги в сърцата ни...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...