Jump to content

Aoki Hagane no Arpeggio: Ars Nova (2013)


Razzormaw
 Share

Recommended Posts

56143l.jpg

 

 

 

 

Aoki Hagane no Arpeggio: Ars Nova

 

 

蒼き鋼のアルペジオ -アルス・ノヴァ-

 

 

 

 

 

Държава: Япония

 

 

 

Година: 08.10.2013

 

 

 

Епизоди: 12

 

 

AniDB

 

 

Студио: Senzigen

 

 

 

 

 

Плот: Флотилия от безпилотни кораби наречена "Флотата от мъглата", екипирана със супер напреднали оръжия и технологии ненадейно се появява навсякъде по света. Човечеството няма възможност да се противопостави на такава сила и така бива победено в разрушителна морска война. Резултатът е че хората губят морските си територии и вече не могат да пътуват по вода. 17 години след тази морска война Чихая Гунзоу и неговите приятели са на борда на I-401, бивша подводница на Флотата от мъглата. Така заедно с Иона, която е разумен модел от I-401 се изправят срещу непобедимата флотилия.

 

 

 

 

Бележка: Това изглежда определено доста обнаждеждаващо дори да не кажа може би най перспективното от есенните заглавия предвид това, че идеята за морските битки не е от най срещаните и ако си изиграят правилно карите със структурата на сюжета, развитието на персонажите и разбира се екшъна може да се получи нещо доста добро.

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

За кой ли път се убедих, че да чета чужди мнения на пишман специалисти из уж реномирани сайтове за аниме ревюта е пълна загуба на време с неколцина изключения. Че то в този нашият форум дето пишем 5-6 човека съм виждал далеч по обосновани и далновидни критики. :slap: Самият аз дето далеч не се слагам при големите аниме критици ама да тръгнеш да сравняваш това аниме с Code Geass и да се чудиш защо мотивите на този Чихая не били такива каквито на Лейлуш и изобщо да ги сравняваш двамата граничи с откровенно малоумие. И на мен ми се иска доста анимета да приличат на Mirai Nikki, Berserk, Steins gate и да не изброявам другите си любими заглавия, но такива анимета не се появяват просто от нищото. Да и аз съм ползвал MN като шаблон примерно, но само и единствено по отношение на жанровата реализация ама да тръгнеш да се чудиш защо единият герой не бил като тоя от другото аниме и да се тюхкаш за мотивите му при положение, че дори самият персонаж не е напълно развит след само един излъчен епизод де да знам...Айде да бяха минали 3-4 епизода ок. И какво му има на мотивите?! Извънземни са поставили в шахова ситуация човечеството и при теб идва възможността да отвърнеш на удара, да обърнеш живота си на 180 градуса и то поднесено на тепсия! Нужно ли е да дават допълнителна ретроспекция в която героят прави високопарни монолози в които обяснява за какво се бори?! Просто приемаш сделката на симпатичното извънземно и точка!!  Да не говорим, че миналото на бащата на Чихая може допълнително да побутне теленцето под вола на тея CG маняци и така всички да са щастливи ама кой да дочака да бъде хвърлена светлина по този въпрос?

Като обобщение поне така както аз го видях това ще е едно от добрите заглавия за месеца и определено си заслужава да се погледне. Най малкото заради оригиналната идея, задаващите се конфликти и купищата мистерии около нашествениците завладели моретата и въпросните подводници с бишоуджо AI-та.

Link to comment
Share on other sites

Поради липса на време бях замразил това аниме за да се понатрупат епизоди пък и се хванах да преглеждам Тсубаса Хрониките обаче сега си наваксах с пълна пара! Оказа се, че създателите на този морски екшън наистина са се постарали като с всеки епизод действието ме зарибяваше все повече и повече. За арта вече говорих затова сега ще си спестя суперлативите, но развитието на страничните персонажи тук както и интересните битки най вече в стратегически аспект също заслужават похвала. Начинът по който подводниците се сражаваха определено имаше наченки на мисъл не беше просто пуцане с торпеда и действително се усети таланта и харизмата на главният герой в комбинация със страхотните технически възможности на kawai loli AI-то или въпросната Йона. Всъщност тези AI-та от флотилията са най интересното нещо в цялото аниме. Загадките около произхода им са истински attention grabber, да не говорим, че с този похват за емулиране на човешките емоции харема от AI мацета стана доста колоритен и интересен. Хем се забавлявах с тях, хем бяха засегнати типично по японски доста интересни психологически нотки покрай "очовечването" на тези по начало почти роботизирани героини. Особено това с Харуна и Киришима дето се сближиха с малкото момиченце оръжеен гений си беше наистина добро попадение! Ах, как се смях, когато Киришима прие тази форма -->

 

0a1p.jpg

 

Просто разцепиха мрака с тая мечка!!! :896767: :896767: :896767: Не знам, но ако продължават по същият начин и се постарят при завършека, когато определено мисля ще има доста драма и екшън това аниме спокойно може да си го оставя на харда перманентно, което си е доста голямо признание предвид що нещо съм изтрил най вече поради липса на място.

Link to comment
Share on other sites

Под подобни ако имаш предвид такива с високотехнологични подводници, морски битки и извънземни накуп кажи някое от тея паралелните, че съм ги изпуснал явно. А така както вървят нещата с това сигурно след края ще ми се прииска да гледам нещо от тоя род! :D

 

Ае направо го почвай, да не те мързи! cigarl.gif:896767:

Link to comment
Share on other sites

Ми, Yamato, Valvrave, Gargantia - тези ги изгледах само през последния месец и основните мотиви са почти същите. А това са само тези, които ми идват на прима виста. Ако се напъна, мога да се сетя за поне още пет подобни заглавия от последната година.

Link to comment
Share on other sites

Гаргантия вярно било подобно ама сетъп на валврейв е далече от тоя на Арс Нова. Най вече, че AI-то, което помага на главният не се намесва активно в действието в хуманоидна форма както е тука случаят с Йона. И освен това тук елемента с морските битки с подводници си е доста рядко срещан даже да не кажа уникален. За 5 ще се озориш според мен! :D

Между другото интересен факт е че имената на героините от Флотилията са взети от реални бойни кораби и подводници от японската флота като I-401 дори за времето си (втората световна) е била най-голямата подводница в света!

Link to comment
Share on other sites

Като цяло останах доволен от това аниме. Най малкото както отбелязах преди морските битки внесоха разнообразие, а и тематиката за извънземни пришълци подплатена с що годе сносен сай фай винаги е добре дошла при мен. Е това положение в което беше оставено човечеството и тоталното игнориране на транспортна алтернатива като летателните апарати както и средствата за комуникация поставиха някой и друг парадокс, но не е болка за умиране. Примерно това толкова важно октритие като разразботването на специалното торпедо можеше да стигне по доста лесен начин до Америка, но все пак нашите герои щяха да останат без работа. :D Финалната битка с Конго ми хареса определено имаше психологически нотки и като цяло си беше ефектна. Жалко само, че в края на краищата доста неща останаха висящи, но предполагам предвид това, че мангата седи on-going сигурно може да направят и втори сезон и тогава да се разбулят повече тайни около Флотилията. Крайната ми оценка е 7/10!

Link to comment
Share on other sites

Понеже ни е някаква никаква зимата, май може да дам шанс на заглавие с вълни, чайки и клаксони като на автобус 72. :D Така че тази вечер ще се метна и аз на Нова клона.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...