Jump to content
maira

Кои от звездите на изтока биха могли да бъдат световни звезди?

Recommended Posts

Да надскочиш региона си ми изглежда доста трудно. Представям си български художници от световна величина, но български актьори и певци - не чак толкова. Екзотиката на изтока едновременно покорява и отблъсква: някои неща са толкова прекрасни, че на човек му се иска да ги вземе ако може със себе си завинаги, някои са ужасяващи и странни, някои изглеждат просто нелогични и неестествени. Някои от източните филмови или музикални звезди грабват именно със своята характерност, а други сякаш биха могли да се впишат и дори да доминират екрана навсякъде. Улових се, че ми се иска да видя някои от тях под друг ъгъл, не просто като репрезентации на източната култура, а като извадка от големия красив свят. 

Личната ми класация е на тотално начинаещ фен, непознаващ и 1/1000 от фактологията, но при разтръскване в нея изплува нещо подобно:

 

Могат да бъдат много харесани извън Азия:

Lee Byung Hun (И Бьонг Хон)

Takayuki Yamada (Такаюки Ямада)

Haruma Miura (Харума Миура)

Tori Matsuzaka (Тори Матсузака)

.....?

 

 

Не могат да бъдат масово оценени извън Азия:

Kimura Takuya (Кимура Такуя)

Matsuda Shota (Мацуда Шота)

Takeru Satoh (Такеру Сато)

.....?

 

Бихте ли споделили своето мнение?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз усложних въпроса в главата си и накрая стигнах до извода, че ще напиша тези, който на мен ми се иска да видя и знам че няма да ме подведат. Но преди това не мога да се съглася за Мацуда Шота и Такеру Сато и двамата имат много специфично екранно присъствие, колкото и малки да са ролите им те успяват да фокусират вниманието. Та ето ги и моите хора :

Огури Шун

Уено Джури

Соске Такаока

Каменаши Казуя

Харума Миура но той ми е малко под въпрос. В момента без Джет Ли и Джеки Чан всички са неоценени извън Азия

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хехе точно си мислех, че темата ми е била генерално сбъркана за форума :), тъй като по една от възможните логики, след като ги харесваме, те вече са  "светочни" звезди :)))))))...

 

Аз по-скоро се опитвах да си представя кой от актьорите би могъл да играе образ, който не е извадка от Япония или Китай или Корея, а нещо по-обобщено и знаково. Да речем Том Круз или Киану Рийвс се отварят да си играят със самураи, но почти никой от азиатските актьори на това поколение не виждам да играе гръцки бог, френски благородник и просто човек от общото бъдеще... И Бьонг Хон  за мен в това отношение има потенциала на Джет Ли и Джеки Чан да бъде харесан, навсякъде, но не заради бойните умения, а заради невероятната енергия, която демонстрира на екрана, която обаче е по по западно му агресивна, смазваща при нужда ... някак не толкова котешка или истерична или отдалечена както в азиатските герои. Той би могъл да играе просто мъж от някъде, от къде да е, в някакава над-културна история.. Джеки Чан от друга страна, макар и човек индустрия, в един момент се превръща в марка на азиатската култура, и сякаш не може да излезе от стереотипа, в който се е напъхал.

Огури Шун и Уено (Дж)Юри не съм гледала достатъчно, така че ти се доверявам :) Миура не бих го сложила тук и аз, ако не беше Last Cinderella, където към края беше много реален - нищо общо с по-ранни изяви (където, разбира се, пак е прекрасен де :)) ).

Соске Такаока и Каменаши Казуя и Мацуда Шота и Такеру Сато- харесвам ги точно както ти казваш :).. дори много... обаче ми се струват прекалено статични и прекалено разчитащи на някакви източни визуални кодове - стегната бойна поза, вкаменено движение, с акценти като задържат позицията, "самоубийствен" поглед, акценти при изговора, моделска поза, не знам, не съм кино-знаещ и ми е ужасно трудно да обяснявам нещата без правилните думи... Към тях бих прибавила и Ямамото Юске и Шинохара Рьоко от тези, които вече разпознавам :)))). Те пък са сякаш прекалено "комедийни" за да ги възприеме човек извън контекста им на източни звезди.

 

 

 

 че ще напиша тези, който на мен ми се иска да видя и знам че няма да ме подведат. Но преди това не мога да се съглася за Мацуда Шота и Такеру Сато и двамата имат много специфично екранно присъствие, колкото и малки да са ролите им те успяват да фокусират вниманието. 

Edited by bealonenomore

Share this post


Link to post
Share on other sites

То и аз съм от най -знаещите :lol2: просото вярвам, че могат да изиграят роли на общо валидни за човечеството образи. Каменаши Казуя в Юки и след това сравнен с която и да е друга негова роля и може би ще си обясниш това което имам предвид без да мога да го облека в думи. Естествено твърде субективна съм, защото изброих всичките си любимци

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ндааа, след като преаранжирах наличната в главата ми информация, нещата,  в това обзалагане със себе си, придобиха такъв отенък:

 

Могат да бъдат много харесани извън Азия:

Lee Byung Hun (И Бьонг Хон)

Takayuki Yamada (Такаюки Ямада)

 

?Haruma Miura (Харума Миура)?

 

Не могат да бъдат масово оценени извън Азия, въпреки че аз много си ги оценявам почти всичките :) :

Kimura Takuya (Кимура Такуя)

Matsuda Shota (Мацуда Шота)

Takeru Satoh (Такеру Сато)

Tori Matsuzaka (Тори Матсузака)

Kamenashi Kazuya (Каменаши Казуя)

Yusuke Yamamoto (Ямамото Юске)

Shinohara Ryoko (Шинохара Рьоко)

So Ji Sub (Со Джи Соп)

Takei Emi (Такей Еми)

Sakurai Sho (Сакурай Шо)

Takaoka Sōsuke (Такаока Соске)

Nishikido Ryo (Нишикидо Рьо)

Mariya Nishiuchi (Мария Нишиучи)

....?

 

Сега като се замислям проблема не е толкова в "източния" им начин на игра... по-скоро в "театралния" начин за японците и "оперния" за корейците. И някак си логично е театралните и оперните звезди да имат по-малко, но по-силни фенове. Асоциирайки се с героите им никой не ме кара да чувствам реализъм, присъствие топло, студено, тъмно и светло, а по-скоро пре-чувствам близка ситуация, с която някога съм се сблъсквала, но в серията е вече в изчистен вид, в която емоцията е синтезирана до комедия, гиг, трагедия, драма, абсурд или мистерия... На мен това си ми харесва де, просто се мъча да си обясня :).

Представям си как след време ще се пресетя ище проверя за кой съм познала, и добре, че не съм се хванала на бас нали :)).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Всъщност дървото ми любимо Аканиши Джин участва в ронините :28558: , току виж този бездарен мой любимец пробие без проблем на запад и определено ще остана с пръст в уста. Няма да е зле в тази тема и още някой да се престраши и да даде глас

Share this post


Link to post
Share on other sites

Определено Со Джи Соп. Като се замислих по въпроса веднага неговото лице изплува пред мен. Мисля, че той носи някаква меланхолия, някаква дистанция поставя пред себе си, каквато западния зрител дори очаква да има.

Като цяло мисля, че ще продължава да е трудно за азиатските актьори да пробият извън Азия, защото малко или много западния зрител има своите предубеждения. Западен, западен... ние не сме съвсем на запад, а болшинството хора около мен са с предразсъдъци.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Западен, западен... ние не сме съвсем на запад, а болшинството хора около мен са с предразсъдъци.

Аз какви зверски предрасъдъци имах :28558:  и какво негативно мнение имах за японците, просто не е реално

Share this post


Link to post
Share on other sites

Предразсъдъци и стреотипи, а ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Как преглътна тежко момчето, хайде де моля ви съживете я темичката. Подобни теми са ми толкова забавни :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето тука има нещо като ТОП 30 на най-горещите японски актьори за 2013.

 

Много набързо ще изпиша имената от 30 до 1.

Не ми е много ясно как е направена класацията, но да допуснем..

 

---------Бърз коментар, за който вчера не бях на кеф:------

Интересно е, че може да влезеш в класацията директно на трето място - виж Мирей Морияма. Аз предпочитам случая с Камики пикиращ директно на 8ма позиция, щото си го харесвам, но справедливостта изисква да отбележим, че явно може и по-добре. Тори се е качил нагоре - съвсем заслужено и според мен има още да се качва, макар че очаквах да е в челната десетка по принцип. Харума е паднал надолу, което също е съвсем заслужено, но си мислех, че само аз съм забелязала неговия спад, пък то не само аз... Хироки Наримия явно е ужасно противоречив, хем е от поколението на сенпаите - Шун Огури, Такаюка Ямада и т.н - и има достатъчно фенове и участия, хем се е смъкнал надолу (макар че аз определено се изненадах колко нагоре е бил...) И очевидно всички (без мен) предпочитат Рюхей пред Шота Мацуда, а пък аз и пред двамата предпочитам един куп други ...

-----------------

30. Сота Фукуши /не е в класацията на 2012/

29. Масаки Суда  /не е в класацията на 2012/

28. Кенто Ямазаки  /не е в класацията на 2012/

27. Кенто Нагаяма /същата позиция и през 2012/

26. Аой Накамура  /не е в класацията на 2012/

25. Кенто Хаяши /23 позиция през 2012 ... -2/

24. Джунпей Мизобата /25 позиция през 2012 ... +1/

23. Кейсуке Койде  /не е в класацията на 2012/

22. Тори Матсузака /29 позиция през 2012... +7/

21. Масахиро Хигашиде  /не е в класацията на 2012/

20. Такахиро Миура /не е в класацията на 2012/

19. Такеру Сато /24 позиция през 2012 ... +5/

18. Хироки Наримия /8 позиция през 2012 ... -10/

17. Харума Миура /10 позиция през 2012 ...-7/

16. Осаму Мукай /16 позиция през 2012/

15. Масаки Окада /15 позиция през 2012 ... -1/

14. Шота Мацуда /13 позиция през 2012 ... -1/

13. Такуми Сайто /22 позиция през 2012 ...+9/

12. Юя Ягира /не е в класацията на 2012/

11. Кенго Кора /12 позиция през 2012 ... +1/

10. Тацуя Фудживара /3 позиция през 2012 ... -7/

9. Ейта /7 позиция през 2012 ... -2/

8. Камики Рюноске /не е в класацията на 2012/

7. Кеничи Матсуяма /2 позиция през 2012 ... -2/

6. Шун Огури /6 позиция през 2012/

5. Шота Сометани /18 позиция през 2012 ... +13/

4. Такаюки Ямада /5 позиция през 2012 ...+1/ .... Йееееей :)

3. Мирей Морияма /не е в класацията на 2012/

2. Рюхей Мацуда /4 позиция през 2012 ... +2/

1. Сатоши Цумбаки /1 позиция през 2012/

 

 

Ндааааааа. Интересно. Каква я мислехме, я тя каква стана...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тази класация, ще да е правена от 15 годишни ученички в цикъл.  № 1 Сатоши Цумбаки да кажем е готин, позитивен, старателен и чаровен, но по моите класации  трябва да е малко по-назад.  А да метнеш Рьохей Мацуда втори, а Огури Шун шести, това е все едно да сравниш кон с козел.  Кой ли пък ще ме пита мен, що ли ми трябваше да гледам тази класация само да се нервя.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нали, този Сатоши и на мен ми стои странно най-отпред, определено ми е един от възможно най-чуждите артисти.

Но тупнах класицията тук понеже какво излиза, може би, ...това което външните за една култура харесват /харесваме  е бая различно от това, което вътрешните виждат и разбират. Може би пък на японките Сатоши да им изглежда мноо секси и прекрасен пък Шун да им е по-далечен знам ли. Аз Шун го виждам като по -японски типаж на игра, а пък Такаюки Ямада ми е по-западен, но са подредени в обратен ред... т.е. японците си харесват Такаюки повече, обратно на целия форумен фен клуб на Гаргите....

Share this post


Link to post
Share on other sites

:) Че с класацията не съм съгласна то е ясно, но според мен тя се държи на това кой колко и какво снима. Моя голяма болка е , че Шун снима рядко, че и често взе да застава зад камера, Шота рядко прави филм достоен да бъде гледан, а тези по напред снимат гадовете и то много.

  Цумбаки и Рюхей съм ги гледала в толкова много филми и мисля, че първият ще му излезнат два филма тая година и пак има проект в който работи. Ако  трябва да отговоря по сериозно на въпроса ти ще си го разделя на две (по себе си съдя) :

1 Всички тук сме западни хора и може би това което допада на повечето хора от тук е продаваемо на запад. Излиза, че май само Шун и Харумката ( за който не съм и убедена) от моята осмица ще намерят място в извън азиатско

2 Хората сме си повърхностни създания и си обичаме красивото, това което да радва окото, аз по тази линия се зазяпах в първият тайландски и първият тайвански си филм, и точно по тази линия света се напълни с красиви бездарници! Та мисълта ми е, че тайванците и тайванките лесно ще се адаптират.

Всички гледали ронините, който не са гледали оригинала твърдят, че не е бил чак толкова зле ( моето мнение - зле), а пък дръвцето ми Джин е привлякъл вниманието на женската аудитория :) май ще оставам с пръст в уста.

Сони, благодаря ти, че се включи :thanks:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Не мога да разбера защо таман нещо ми направи впечатление в отношенията Изток-Запад и то вземе, че се окаже, че по-големите умове вече са го анализирали че и рефлексирали  силно. Аз не успявам да открия и топлата вода... ми все до студената стигам... Оплаквам се..

Ето отбелязвам си отношението към кожата и женската красота и въобще външността... странните комплекси които развиват изпадналите в източна мания и се сещам за "Цветът на света е сив" на Мусаниф и хилядата елфически отражения и комплекси в останалите фентъзита..... Замислям се за отношението към яденето и старшата позиция - и Куентин Тарантино почва да бърка яйца и подчертано да рита "ученичката" си. Представям си еднаквостта и се припомням клонирането в "Облакът Атлас" .... при това, ако ровна по-дълбоко си знам - ще намеря по-стари примери на хора минали по този път още преди 30 -60 години...

 

-----------------------------------

Чувството за справедливост, обърнато в човешко качество, го видях за първи път именно в японски сериал - Бакалейките. Някак си за мен винаги е било очевидно, че всички  имат яснота кое е справедливо, при това съвсем не емоционална. Не винаги обаче са склонни да се съобразят със справедливостта понеже има и други мотивации. Т.е описанието Еди-си-коя има силно чувство за справедливост, леко ме стресна, понеже не го приемах за черта от характера, камо ли пък чак толкоз положителна. В Сайто - сан и светът на мамите, желанието да потърсиш справедливост, да режеш "правду-матку" право куме в очи също беше изведено в супер похвално поведение. Сега в Токубо поглеждат към тази идея по леко перверзен начин. Интересното е, че идеята да наказваш по своя преценка и да бъдеш палач без доказателства в западната култура се измива някъде при граф Монте Кристо и сега е почти неприемлива... понеже никой човек не бива да се превръща в палач... Като се изключи Тери Пратчет, който все още упорито вярва в хората като личности повече отколкото в обществото като цяло. Кой варди вардияните се пита Капитан Ваймс,и си отговаря: Аз. Аз ги вардя, и в себе си също.

 

А не мога да се отърся от усещането, че ако си представим културата като един абстрактен квадрат изпъстрен с всевъзможни идеи и цветове, източната култура ще има ясни граници в единия ъгъл и сякаш няма да ги напуска. Никога. Ако и другите да се смесват и подменят, пличкат и развиват.. Нейната резервирана традиция и категоричност  няма да се смеси с нищо друго... Чувстват и идеите няма да се изменят ...и към тях няма да има рефлексия.

 

-----------------------------------

И сякаш нито една азиатска звезда няма да бъде повече или по-малко от изразител на източната култура... или блед подражател на западната. Химическата реакция е невъзможна.

 

---------------------------------------------

Юли е, и усещам, че се сбогувам с поредната си мания. Тя приема статута на спомени, интерес и може би допълнителни въпроси. Всеки край е и ново начало. А и спиралата се завърта, може би след време ще погледна към същото място с нови очи...

Share this post


Link to post
Share on other sites

И все още  нямам отговор на кой и защо  -_- . Явно си ни трябва помощ или поне нова гледна точка !

А може би жена би могла да пробие

78733205.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Я да видим ...

Могат да бъдат много харесани извън Азия:

Lee Byung Hun (И Бьонг Хон)

Takayuki Yamada (Такаюки Ямада)

Shun Oguri (Шун Огури)

Ikuta Toma (Икута Тома)

Kamiki Ryūnosuke (Камики Рюноске)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имам чувството, че си задала въпрос с повишена трудност , а аз чак сега разбирам  :slap:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lee Byun Hun вече проби, така или иначе. Тъпото е, че пътят за азиатските актьори минава задължително през йекшъна и обикновенно ги наблъскват в стереотипа "азиатски злодей", "готин азиатски пич с второстепенна роля" или нещо подобно. Докато се дивях защо аджаба, Асано Таданобу приема роля в такива смешни като "Тор" и "Бойни кораби", попаднах на интервю, в което споделя, че изглежда това е пътеката, която трябва да се извърви към доброто световно кино и той е готов да опита. 

 

Обаче, каквото и да си говорим, най-важното условие, което много малко от изброените покриват, е добрият английски. Друг фактор според мен е и дали актьорът е участвал в голям филм, който е направил впечатление по фестивалите. Мацуда Шота например е с перфектен английски и запомняща се визия, може и да играе, ама кой в Холивуд му ги гледа драмите? Всъщност, баща му прави един от големите пробиви с култовия "Черен дъжд", но за нещастие умира май още преди премиерата на филма. 

 

Кен Ватанабе, Чоу Юн Фат са добре познати имена и получават добри роли, но вече отиват към третата възраст, което е пречка и ограничение за всеки актьор.

 

Асано се очаква да блесне в нория проект на Скорсезе. Надявам се да се справи добре.

 

От жените, Ронко Кикучи направи добра кариера, както и корейката, която игра съпруга на Даниел Ким в "Изгубени".

 

Да не забравяме и Мияви, койно получи доста ласкави оценки за играта си, въпреки дружното плюене по "Несломен".

 

В общи линии, това ми е мнението - да залягат над езиците, ако искат да пробиват на запад. Дали обаче всички се стремят да се развиват в тази посока? Ами, надали. По-скоро амбициите им ще са за азиатския пазар. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Кен Ватанабе и Чоу Юн Фат ( чудех е къде е подходящо да си го споделя) много ги харесвам, но се оказа, че ги възприемам с лекота в западните филми, а в домашното им кино са ми някак недостоверни   :dunno: 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×