Jump to content

o6ina

Покровители
  • Мнения

    403
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Days Won

    1

Всичко публикувано от o6ina

  1. Чудесно, че сте го осветлили пациента, колко струва преводаческият труд, понеже много са свикнали на безплатно. Тарифите за преводи у нас са, на всичкото отгоре, обидно ниски. Само за сведение, скоро ми се наложи да правя превод на технически текст през японска агенция, където специализирани текстове задължително преминават и през консултанти, т.е. същото, за което господинът си мисли, че 70 кинта са щедра оферта. За текстове до 3000 символа, цената на превода е 30 йени/символ. Това, и без да съм завършила математическа гимназия, прави по 30 000 йени на 1000 символа, или около 500 лв. Ай, ся, сиктир!
  2. o6ina

    За Япония

    Най-после качиха предаването с Хаято в България
  3. Здравейте, 

    Определено не ви съветвам, да пускате пиратски, защото ако ви надушат, ще ви съдят да кокал. Особено, ако са японци. Достатъчно е някой конкурент да подаде сигнал където трябва. Телевизионните и  филмови права са сложна материя, като всички международни авторски права. Адвокатът, който ви е дал съмнителния съвет да си пиратски, аз лично не бих го питала повече за съвет. Имам позната, която се занимава именно със закупуване на такива права и има известен опит точно с първите корейски сериали, които тръгнаха у нас.  Ще я попипат дали има интерес да се включи в подобен проект, но все пак имайте предвид, че това си е консултантска дейност. 

    Съветът да се допитате до културните отдели на посолствата не е никак лош. Може би имат контакти и прецеденти. Единственият минус, който виждам е, че локална кабелна телевизия ще има по-малка аудитория, отколкото на тях им харесва.

    Иначе, успех с начинанието и пожелавам да успеете да реализирате идеята!

  4. Здравейте, съфорумци и за много години! Направих една анкета за ползването на електронни книги у нас, както и българите по света като цяло. Ако имате малко време, ще се радвам, ако се появят желаещи да я попълнят. Анкетата е анонимна и отнема около пет минутки. Предварително благодаря и до нови срещи!
  5. o6ina

    до Япония

    Ако искате да кандидатствате за Япония, там учебната година стартира през април, тоест, процедурите по кандидатстване ще започнат някъде ноември. Щом няма да кандидатствате с японски, остава опцията английски. Със сигурност, при кандидатстването ще ви искат резултати от TOEFL, TOEIC, IELTS и т.н. Не мога да кажа как става кандидатстването в Китай и дали изобщо е възможно за степен бакалавър. За Корея вижте из корейските теми. Но доколкото знам, там, в Корея, училищата наемат само учители, които са native speaker. В Япония е по-лесно за почасова работа или в разни школи, детски градини и т.н. Като цяло в Япония много рядко някой обръща внимание какво точно си учил, важното е, горе-долу да отговаряш на изискванията им и дали дипломата ти е от престижен университет. Ако те наемат, има период на обучение, където те моделират според нуждите си. Затова и предпочитат млади хора без опит. Самият процес на кандидатстване е безумен, кандидатите се подготвят по учебник за тестовете, които ще преминат. Много прилича на кандидат-студентска кампания. Мои колеги започваха да се подготвят още от предната година. Това е за големите компании. При по-малките е въпрос на късмет. Веднъж наети, можете да кандидатствате за работна виза, като фирмата ви става гарант/спонсор. В противен случай, трябва да се приберете преди изтичането на студентската виза. Относно работата в Източна Азия като цяло, старшинството и йерархията са мноооого силно застъпени. Впечатлението ми е, че първата година си роб на всички, един вид бойно кръщение, докато Земята не направи пълен кръг и не дойдат новите зайци. Гайджините често минават метър, но редовият японец няма този лукс. Между другото, много английски и германски университети имат специалности, където се изучава например мениджмънт, международни отн., туризъм + японски, като една година, студентът може да изкара на обмен в японски университет. Това също може да е вариант за вас.
  6. o6ina

    до Япония

    Всичко каквото каза Спиди N2 може да се приравни към В2+/С1 в английския, така че нивото е високо. При това ще ви го искат и за най-баналната работа, която изисква някакъв контакт с клиенти. И да, конкуренцията е силна, има много млади хора от Китай, Корея, Индия, Тайван, Сингапур и т.н. където ученето е религия, а амбициите са големи. Отделно, стандартът на живот, дългите работни часове и фактът, че семейството и средата ти са далече, акумулират много стрес. За туризъм страната е супер!
  7. o6ina

    до Япония

    Начин винаги има, стига наистина това да е целта ви. Фондация "Св. св. Кирил и Методий" не отпуска стипендии, а чрез нея се кандидатства за японските държавни стипендии, които са едни от най-желаните в Азия. Струва си да проучите как става кандидатстването и какви са изискванията. Но имайте предвид, че процесът е доста дълъг, а и трябва да сте наясно какво искате да учите там. Стига да се представи добре, всеки има шанс. Относно намирането на работа, България няма договорка за отпускане на Working Holiday Visa, с каквато идват много млади чужденци в Япония, така че това отпада (освен ако нямате двойно гражданство от държава, която има договорка). Шансът е да си намерите сами работа, от там да ви съдействат за работна виза, но това е обикновено за специалисти в даден отрасъл. Някои хора идват с туристическа виза и надеждата да си намерят работа, което е малко вероятно и не особено по правилата. Освен това, за повечето позиции ще ви е необходим JLPT N2, което с много отдаденост, пари и зубрене, може да се постигне за 3-4 години извън университета. Лично моят съвет е, преди да хукнете да се местите на края на света, посетете страната като турист и си преценете, с крака здраво стъпили на земята, дали е за вас, защото прочетеното в книжките и реалността доста се разминават. Пълно е депресирани експати, които са очаквали да попаднат в любимото си аниме с ексцентрични персонажи, а вместо това прекарват половината си ден в претъпкан влак със запотени костюмари, забили нос в телефона, на път към скучна работа. Ще поставя линк на един университет, който от две-три години набера международни студенти и отпуска стипендии: Линк Успех!
  8. Здравейте! И аз ще се присъединя на 8-ми. Ще се радвам да се видим!
  9. Хип-хопа не го кльопам много, но този пич кефи.
  10. И аз се присъединявам за събота, заедно с Рони.
  11. Без да искам, попаднах в Замунда на това малко бижу от Финландия.
  12. Мега скандал избухна днес в света на японската дорама, след като Койде публично призна запиване и неподходящи отношения с непълнолетни след разобличаваща вестникарска статия. Изцяло спира изяви, излъчването на последния сериал с негово участие и Фукуши Сота в главната роля, I Love You, But I Have a Secret, който трябваше да тръгне юли месец, е под въпрос и рекламите му са спрени. Споменава се, че телевизионната компания смята да заведе дело срещу актьора за нанесени щети в рамките на милиарди йени. Много тъпо, понеже ми беше един от любимците, но сериозно е сгазил лука и няма какво да го оправдае.
  13. Какво ще кажете да направим една форумна в китайския, а може и другаде, идния петък (24-ти)?
  14. Да кажем, че това беше поредният форумен изплясък, по повод всенародната мъка по края на уикенда и да затворим дискусията за Робинзон. Erutan, наистина се надявам да не спреш да пишеш, защото постовете ти се четат от много хора, мен включително. Винаги ще има съгласни и несъгласни, а такива семейни кавги само ни раздвижват балканската кръвчица. Пийс!
  15. Erutan, май нестандартните филми с много метафори не са ти по вкуса, все търсиш реализъм, където го няма. Нещо и "Стик №3" не ти беше допаднал по подобни причини. Сещам се още един от този тип, I'm A Cyborg, But That's OK", и направо почва да ми става любопитно какво ще ти бъде мнението за него. Няма нищо лошо в това, че хората във форума имат различни вкусове и боклукът за едни е съкровище за други. "Изгнаника" доста умело използва историята на Робизон, но не му прави съвременен корейски римейк, а за да покаже, как дори насред град като Сеул, човек може се почувства истински отшелник. Определено охикикоморената мома не беше особено добре изграден образ, но поне актрисата успя да я направи достатъчно симпатична. Отдавна го гледах и не помня много детайли, но ми хареса - един такъв малко странен и необикновен филм, насред морето еднотипни корейски трагедии. И btw...
  16. С тройно по-голямо от обикновено нетърпение чакам този филм. Първо, защото харесвам старата версия и съм любопитна какво е направил Скорсезе. Изключително много харесвам ранните му филми, но като започнем с "Бъндите" и нататък, нищо не ме грабна. За "Мълчание" се знае, че е проект, който отдавна му е на сърце и години наред работи, за да убеди студията да го стартират. Второ, разбира се, участието на Асано. Щом чух, че ще участва, веднага реших, че ще му дадат ролята на Кичиджиро, един доста сложен образ, но тя изненадващо е отишла при Йоске Кузобука. И трето, самата книга е изключително въздействаща и ще е литературно събитие. Още повече, познавам преводача и знам какъв огромен труд беше положен, за да се сбъдне това заглавие.
  17. Аз пък като фен на оригинала реших да се пробвам с корейската версия и като цяло мисля, че е гледаем, но леко скучен. Ясно е, че не могат да си позволят да е по-пиперлив, не могат да псуват, да ги показват как дърпат тревица и накрая се получава нещо meh... Откъм актьорска игра главният горе-долу го докарва, даже ми се струва, че доста копира израженията на Ейдриан Грение. Жирафът също се справя и добавя корейски чичакски хумор към образа. Не мога да кажа, че е по-добър от култовия Джони Драма, но поне е интересен с изцепките си. Най-мискастнати засега ми се струват Търтъл и Ерик (приятелчето меринджей). Много са зле милите - ни талант, ни харизма. Само една поправка - Амбър не е любима на главния, а влиза в ролята на асистент на агента му. В оригинала беше мъж гей, тук са решили да го заменят с томбой. А големата любов на ГГ е направо мани! Като я видиш после си лееш куршум. Но екранното й време няма да е много, надявам се. В оригинала се извъртяха доста старлетки на тая позиция. Ще хвърлям по едно око, но ми се струва, че корейците е най-добре да си правят корейските сериали и да не се пробват в отвъдокеански сюжети. Много са им далечни.
  18. Бих добавила "и слава Богу"! Винаги съм си мислила, че това е от филмите, които се гледат при едно по-особено състояние на духа и не, определено не са за всеки. Да се търси тук филмова логика, реализъм или рационалност е излишно, когато е ясно, че става дума за метафизика, за нещо трудно уловимо. Ако възприемаш буквално филма, нищо чудно, че ти се е видял абсурден. Но повечето зрители интуитивно се досещат, че точно като при някои книги, тук смисълът е скрит между редовете. Затова и има толкова много тълкувания в тази тема - всеки възприема видяното различно, през собствения си светоглед. За мен централна бе героинята и нейното освобождение, физическо и емоционално, от затвора, в който се беше превърнал живота й. Момчето дори не съм сигурна доколко беше реално. Струва ми се, че няколко пъти попадам на коментари, според които режисьорът е арогантен и заявява, че който не му е разбрал филма е тъпанар. Аз пък не мога да схвана откъде ви идват тези идеи. И все се сещам за един велик нереализиран писател, който нахейти Итало Калвино и го определи като некадърник и самовлюбен графоман, понеже в началото на "Ако пътник в зимна нощ" разказва, как главният герой с нетърпение чака да си купи новата книга на Итало Калвино - един момент от романа, изпълнен с брилянтна самоирония, но карай да върви.
  19. Не следя много-много скандала, но историята е заляла и японските телевизии, та няма как да се пропусне. Особено наблягат на пикантерията с разпита на предполагаемия любовник на бабата шаманка, някакъв бивш състезател по фехтовка - Ко Йонг-Те. Щом нещата са станали публични, маса народ се е юрнал да им вади кирливите ризи. Как работел като хост в бар и прикотквал богати дами на средна възраст. Така се запознал с шаманката и вече десет години е все до полата й. Тя му помогнала да основе компанията си за дамски чанти, които госпожа президентът все носела публично (следват кадри на различните й чанти) и ги направила много популярни. Когато питали манипулаторката защо има речите на президента в таблета си, тя казала, че таблета е на въпросния Ко и тя дори не знае как се работи с него. Ко пък върнал топката и заявил, че любимото хоби на приятелката му било да редактира президентски речи. Тръмп и Хилари са пълна скука на фона на корейския Шамангейт!
  20. Забавно сериалче. Точно от такова имах нужда! Изгледах и двата сезона за ден и определено съм доволна. На Марчето много й тичат такива роли и си ги изпълнява чудесно. Помня я от "Ямада и седемте вещици", където беше достойна конкуренция на Юске Ямамото по идиотизъм. С Рен обаче ми допаднаха много повече като екранна двойка. Сега, че той трябва да играе по-скоро сенсей, отколкото гимназист, го оставям настрана. Момичето, което играеше БФФ на Ника също ме спечели, особено във втори сезон, където показа, че е адски корава мацка.
  21. Трудно се оказа тазгодишното издание на Skate Canada за Юзуру, а и самото състезание при мъжете не бе особено силно. Не игра никак добре на кратката - изгуби линията на оста си и падна на четворния ритбергер, за комбинацията не направи нужните обороти на четворния салахов, закачи кънка и не можа да направи втория скок, от което дойде и ниската техническа оценка. Класирането го остави четвърти след Патрик Чен, Такахито Мура и Дейвид Рейнолдс. На волната отново допусна грешки, отново падане при четворния ритбергер и недовъртян четворен салахов в комбинацията, както и едно залитане в самия край на програмата, но всичко останало беше прекрасно. Останалите елементи му бяха достатъчни да спечели първо място при волната със солиден аванс. На Патрик Чен му трябваше само чисто изпълнение, за да е първи и там, обаче не би. След силното си начало, успя да сътвори пълно мазало. Почти всичките му тройни скокове се получиха двойни, но нали у дома и стените помагат, с подкрепата на солидно количество съдийски патерици при оценката за изпълнение, успя да стане първи в крайния резултат. Съгласна съм, че Юзуру не се пързаля като за злато, но ако имаше канадец, който да заслужава едно рамо в резултата, това беше останалият на трето място Кевин Рейнолдс, който, освен че трябва официално да се прекръсти на Малкият помагач на Дядо коледа, показа и единствената чисто изпълнена кратка програма. От останалите, Мура успя да се спъне почти на всеки скок при волната си и изтрополи надолу до осмо място. Ян Хан не показа нищо особено. Обаче Миша Ге направи чудесна волна, с доста скокове и се класира пети. При жените Сатоко Мияхара игра отлично, но бе порязана от съдиите за скоковете и остана трета, след Медведева и канадката Кейтлин Озмънд. От двойките не видях нищо, но като гледам резултатите, няма изненади - яко канадска хегемония.
  22. Голяма драма настана, верно. Пак се разхвърча перушина във форумния ни кокошарник. Направо си представям как шефът в оставка и една гад мръсна се подхилкват над чаша бира и си смигат "дай им малко власт на жените и гледай сеир" . Това в кръга на шегата, разбира се. Да не вземе някой да се засегне! Така или иначе системата е въведена и нека видим дали ще има някакъв ефект. Аз лично съм от скептиците, но изразих мнението си под формата на глас в анкетата. Ако някой много възразява, ама не е гласувал, проблемът си е негов. Обаче, пусто, много ми харесва статусът "черна аджума"! Как чудесно ще си върви с модераторството! Бижу!!!
×
×
  • Създай нов...