Jump to content

o6ina

Покровители
 • Posts

  403
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

o6ina last won the day on December 4 2016

o6ina had the most liked content!

About o6ina

Profile Information

 • Пол
  Female
 • Местожителство
  София

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

o6ina's Achievements

Пълководец

Пълководец (5/10)

82

Reputation

 1. Чудесно, че сте го осветлили пациента, колко струва преводаческият труд, понеже много са свикнали на безплатно. Тарифите за преводи у нас са, на всичкото отгоре, обидно ниски. Само за сведение, скоро ми се наложи да правя превод на технически текст през японска агенция, където специализирани текстове задължително преминават и през консултанти, т.е. същото, за което господинът си мисли, че 70 кинта са щедра оферта. За текстове до 3000 символа, цената на превода е 30 йени/символ. Това, и без да съм завършила математическа гимназия, прави по 30 000 йени на 1000 символа, или около 500 лв. Ай, ся, сиктир!
 2. Най-после качиха предаването с Хаято в България
 3. Здравейте, 

  Определено не ви съветвам, да пускате пиратски, защото ако ви надушат, ще ви съдят да кокал. Особено, ако са японци. Достатъчно е някой конкурент да подаде сигнал където трябва. Телевизионните и  филмови права са сложна материя, като всички международни авторски права. Адвокатът, който ви е дал съмнителния съвет да си пиратски, аз лично не бих го питала повече за съвет. Имам позната, която се занимава именно със закупуване на такива права и има известен опит точно с първите корейски сериали, които тръгнаха у нас.  Ще я попипат дали има интерес да се включи в подобен проект, но все пак имайте предвид, че това си е консултантска дейност. 

  Съветът да се допитате до културните отдели на посолствата не е никак лош. Може би имат контакти и прецеденти. Единственият минус, който виждам е, че локална кабелна телевизия ще има по-малка аудитория, отколкото на тях им харесва.

  Иначе, успех с начинанието и пожелавам да успеете да реализирате идеята!

 4. Здравейте, съфорумци и за много години! Направих една анкета за ползването на електронни книги у нас, както и българите по света като цяло. Ако имате малко време, ще се радвам, ако се появят желаещи да я попълнят. Анкетата е анонимна и отнема около пет минутки. Предварително благодаря и до нови срещи!
 5. Ако искате да кандидатствате за Япония, там учебната година стартира през април, тоест, процедурите по кандидатстване ще започнат някъде ноември. Щом няма да кандидатствате с японски, остава опцията английски. Със сигурност, при кандидатстването ще ви искат резултати от TOEFL, TOEIC, IELTS и т.н. Не мога да кажа как става кандидатстването в Китай и дали изобщо е възможно за степен бакалавър. За Корея вижте из корейските теми. Но доколкото знам, там, в Корея, училищата наемат само учители, които са native speaker. В Япония е по-лесно за почасова работа или в разни школи, детски градини и т.н. Като цяло в Япония много рядко някой обръща внимание какво точно си учил, важното е, горе-долу да отговаряш на изискванията им и дали дипломата ти е от престижен университет. Ако те наемат, има период на обучение, където те моделират според нуждите си. Затова и предпочитат млади хора без опит. Самият процес на кандидатстване е безумен, кандидатите се подготвят по учебник за тестовете, които ще преминат. Много прилича на кандидат-студентска кампания. Мои колеги започваха да се подготвят още от предната година. Това е за големите компании. При по-малките е въпрос на късмет. Веднъж наети, можете да кандидатствате за работна виза, като фирмата ви става гарант/спонсор. В противен случай, трябва да се приберете преди изтичането на студентската виза. Относно работата в Източна Азия като цяло, старшинството и йерархията са мноооого силно застъпени. Впечатлението ми е, че първата година си роб на всички, един вид бойно кръщение, докато Земята не направи пълен кръг и не дойдат новите зайци. Гайджините често минават метър, но редовият японец няма този лукс. Между другото, много английски и германски университети имат специалности, където се изучава например мениджмънт, международни отн., туризъм + японски, като една година, студентът може да изкара на обмен в японски университет. Това също може да е вариант за вас.
 6. Всичко каквото каза Спиди N2 може да се приравни към В2+/С1 в английския, така че нивото е високо. При това ще ви го искат и за най-баналната работа, която изисква някакъв контакт с клиенти. И да, конкуренцията е силна, има много млади хора от Китай, Корея, Индия, Тайван, Сингапур и т.н. където ученето е религия, а амбициите са големи. Отделно, стандартът на живот, дългите работни часове и фактът, че семейството и средата ти са далече, акумулират много стрес. За туризъм страната е супер!
 7. Начин винаги има, стига наистина това да е целта ви. Фондация "Св. св. Кирил и Методий" не отпуска стипендии, а чрез нея се кандидатства за японските държавни стипендии, които са едни от най-желаните в Азия. Струва си да проучите как става кандидатстването и какви са изискванията. Но имайте предвид, че процесът е доста дълъг, а и трябва да сте наясно какво искате да учите там. Стига да се представи добре, всеки има шанс. Относно намирането на работа, България няма договорка за отпускане на Working Holiday Visa, с каквато идват много млади чужденци в Япония, така че това отпада (освен ако нямате двойно гражданство от държава, която има договорка). Шансът е да си намерите сами работа, от там да ви съдействат за работна виза, но това е обикновено за специалисти в даден отрасъл. Някои хора идват с туристическа виза и надеждата да си намерят работа, което е малко вероятно и не особено по правилата. Освен това, за повечето позиции ще ви е необходим JLPT N2, което с много отдаденост, пари и зубрене, може да се постигне за 3-4 години извън университета. Лично моят съвет е, преди да хукнете да се местите на края на света, посетете страната като турист и си преценете, с крака здраво стъпили на земята, дали е за вас, защото прочетеното в книжките и реалността доста се разминават. Пълно е депресирани експати, които са очаквали да попаднат в любимото си аниме с ексцентрични персонажи, а вместо това прекарват половината си ден в претъпкан влак със запотени костюмари, забили нос в телефона, на път към скучна работа. Ще поставя линк на един университет, който от две-три години набера международни студенти и отпуска стипендии: Линк Успех!
 8. Здравейте! И аз ще се присъединя на 8-ми. Ще се радвам да се видим!
 9. Хип-хопа не го кльопам много, но този пич кефи.
 10. И аз се присъединявам за събота, заедно с Рони.
 11. Без да искам, попаднах в Замунда на това малко бижу от Финландия.
 12. Мега скандал избухна днес в света на японската дорама, след като Койде публично призна запиване и неподходящи отношения с непълнолетни след разобличаваща вестникарска статия. Изцяло спира изяви, излъчването на последния сериал с негово участие и Фукуши Сота в главната роля, I Love You, But I Have a Secret, който трябваше да тръгне юли месец, е под въпрос и рекламите му са спрени. Споменава се, че телевизионната компания смята да заведе дело срещу актьора за нанесени щети в рамките на милиарди йени. Много тъпо, понеже ми беше един от любимците, но сериозно е сгазил лука и няма какво да го оправдае.
 13. Какво ще кажете да направим една форумна в китайския, а може и другаде, идния петък (24-ти)?
×
×
 • Create New...