Jump to content

o6ina

Ст. модератори
 • Content Count

  390
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

o6ina last won the day on December 4 2016

o6ina had the most liked content!

Community Reputation

73 манджу

About o6ina

 • Rank
  Пълководец
 • Birthday September 14

Profile Information

 • Пол
  Female
 • Местожителство
  София

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Чудесно, че сте го осветлили пациента, колко струва преводаческият труд, понеже много са свикнали на безплатно. Тарифите за преводи у нас са, на всичкото отгоре, обидно ниски. Само за сведение, скоро ми се наложи да правя превод на технически текст през японска агенция, където специализирани текстове задължително преминават и през консултанти, т.е. същото, за което господинът си мисли, че 70 кинта са щедра оферта. За текстове до 3000 символа, цената на превода е 30 йени/символ. Това, и без да съм завършила математическа гимназия, прави по 30 000 йени на 1000 символа, или около 500 лв. Ай, ся, сиктир!
 2. Най-после качиха предаването с Хаято в България
 3. Здравейте, 

  Определено не ви съветвам, да пускате пиратски, защото ако ви надушат, ще ви съдят да кокал. Особено, ако са японци. Достатъчно е някой конкурент да подаде сигнал където трябва. Телевизионните и  филмови права са сложна материя, като всички международни авторски права. Адвокатът, който ви е дал съмнителния съвет да си пиратски, аз лично не бих го питала повече за съвет. Имам позната, която се занимава именно със закупуване на такива права и има известен опит точно с първите корейски сериали, които тръгнаха у нас.  Ще я попипат дали има интерес да се включи в подобен проект, но все пак имайте предвид, че това си е консултантска дейност. 

  Съветът да се допитате до културните отдели на посолствата не е никак лош. Може би имат контакти и прецеденти. Единственият минус, който виждам е, че локална кабелна телевизия ще има по-малка аудитория, отколкото на тях им харесва.

  Иначе, успех с начинанието и пожелавам да успеете да реализирате идеята!

 4. Здравейте, съфорумци и за много години! Направих една анкета за ползването на електронни книги у нас, както и българите по света като цяло. Ако имате малко време, ще се радвам, ако се появят желаещи да я попълнят. Анкетата е анонимна и отнема около пет минутки. Предварително благодаря и до нови срещи!
 5. Ако искате да кандидатствате за Япония, там учебната година стартира през април, тоест, процедурите по кандидатстване ще започнат някъде ноември. Щом няма да кандидатствате с японски, остава опцията английски. Със сигурност, при кандидатстването ще ви искат резултати от TOEFL, TOEIC, IELTS и т.н. Не мога да кажа как става кандидатстването в Китай и дали изобщо е възможно за степен бакалавър. За Корея вижте из корейските теми. Но доколкото знам, там, в Корея, училищата наемат само учители, които са native speaker. В Япония е по-лесно за почасова работа или в разни школи, детски градини и т.н. Като цяло в Япония много рядко някой обръща внимание какво точно си учил, важното е, горе-долу да отговаряш на изискванията им и дали дипломата ти е от престижен университет. Ако те наемат, има период на обучение, където те моделират според нуждите си. Затова и предпочитат млади хора без опит. Самият процес на кандидатстване е безумен, кандидатите се подготвят по учебник за тестовете, които ще преминат. Много прилича на кандидат-студентска кампания. Мои колеги започваха да се подготвят още от предната година. Това е за големите компании. При по-малките е въпрос на късмет. Веднъж наети, можете да кандидатствате за работна виза, като фирмата ви става гарант/спонсор. В противен случай, трябва да се приберете преди изтичането на студентската виза. Относно работата в Източна Азия като цяло, старшинството и йерархията са мноооого силно застъпени. Впечатлението ми е, че първата година си роб на всички, един вид бойно кръщение, докато Земята не направи пълен кръг и не дойдат новите зайци. Гайджините често минават метър, но редовият японец няма този лукс. Между другото, много английски и германски университети имат специалности, където се изучава например мениджмънт, международни отн., туризъм + японски, като една година, студентът може да изкара на обмен в японски университет. Това също може да е вариант за вас.
 6. Всичко каквото каза Спиди N2 може да се приравни към В2+/С1 в английския, така че нивото е високо. При това ще ви го искат и за най-баналната работа, която изисква някакъв контакт с клиенти. И да, конкуренцията е силна, има много млади хора от Китай, Корея, Индия, Тайван, Сингапур и т.н. където ученето е религия, а амбициите са големи. Отделно, стандартът на живот, дългите работни часове и фактът, че семейството и средата ти са далече, акумулират много стрес. За туризъм страната е супер!
 7. Начин винаги има, стига наистина това да е целта ви. Фондация "Св. св. Кирил и Методий" не отпуска стипендии, а чрез нея се кандидатства за японските държавни стипендии, които са едни от най-желаните в Азия. Струва си да проучите как става кандидатстването и какви са изискванията. Но имайте предвид, че процесът е доста дълъг, а и трябва да сте наясно какво искате да учите там. Стига да се представи добре, всеки има шанс. Относно намирането на работа, България няма договорка за отпускане на Working Holiday Visa, с каквато идват много млади чужденци в Япония, така че това отпада (освен ако нямате двойно гражданство от държава, която има договорка). Шансът е да си намерите сами работа, от там да ви съдействат за работна виза, но това е обикновено за специалисти в даден отрасъл. Някои хора идват с туристическа виза и надеждата да си намерят работа, което е малко вероятно и не особено по правилата. Освен това, за повечето позиции ще ви е необходим JLPT N2, което с много отдаденост, пари и зубрене, може да се постигне за 3-4 години извън университета. Лично моят съвет е, преди да хукнете да се местите на края на света, посетете страната като турист и си преценете, с крака здраво стъпили на земята, дали е за вас, защото прочетеното в книжките и реалността доста се разминават. Пълно е депресирани експати, които са очаквали да попаднат в любимото си аниме с ексцентрични персонажи, а вместо това прекарват половината си ден в претъпкан влак със запотени костюмари, забили нос в телефона, на път към скучна работа. Ще поставя линк на един университет, който от две-три години набера международни студенти и отпуска стипендии: Линк Успех!
 8. Здравейте! И аз ще се присъединя на 8-ми. Ще се радвам да се видим!
 9. Хип-хопа не го кльопам много, но този пич кефи.
 10. И аз се присъединявам за събота, заедно с Рони.
 11. Без да искам, попаднах в Замунда на това малко бижу от Финландия.
 12. Мега скандал избухна днес в света на японската дорама, след като Койде публично призна запиване и неподходящи отношения с непълнолетни след разобличаваща вестникарска статия. Изцяло спира изяви, излъчването на последния сериал с негово участие и Фукуши Сота в главната роля, I Love You, But I Have a Secret, който трябваше да тръгне юли месец, е под въпрос и рекламите му са спрени. Споменава се, че телевизионната компания смята да заведе дело срещу актьора за нанесени щети в рамките на милиарди йени. Много тъпо, понеже ми беше един от любимците, но сериозно е сгазил лука и няма какво да го оправдае.
 13. Какво ще кажете да направим една форумна в китайския, а може и другаде, идния петък (24-ти)?
×
×
 • Create New...