Jump to content

Matrim

Потребители
 • Posts

  909
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  35

Everything posted by Matrim

 1. Bond е абсолютно прав за приликите с Dear My Friends: великолепни актьори - ярки звезди от по-старото поколение, в сюжета нещата от живота, свръхемоционални истории, разказани деликатно и с много вкус... Чувствам се абсолютно разбита, защото точно преди една година изгубих моя много близка приятелка от детството и всичките ми преживявания ме връхлетяха отново. Наясно съм обаче, че едва ли сериалът ще се хареса масово - хората не обичат да нарушават комфорта си с изкуство, атакуващоо чувствителността им (когато я има).
 2. Thirty-Nine Това заглавие резервирано ли е от някой за превод? Ако не, има ли желаещи да си го поделим?
 3. Не мога да повярвам! Без да мръдне на милимунда от образа на затворен в себе си интроверт, Нам Гилюшка (както нежно го наричат рускините ) направи грандиозно израстване с взривяваща кулминация. Майстор е и това си е. Толкова органично влиза в кожата на различни герои, че дори физиономията му се променя.
 4. И аз прочетох това-онова, включително финала. Ако са поизчистили всички фльонги и пируети в още непоказаната част, ще е много добре.
 5. Стига, бе! Аз съм на 20-а. И този Гугъл-преводач ще ме побърка.
 6. bond, за мен това е малко тъжна тема. Роденият актьор се познава по излъчването - толкова деца - прекрасни актьори израстнаха пред очите ни. Актьорската професия, освен талант е и занаят, изискващ огромен труд. Знаеш това, за процентите талант и работа. За съжаление, мързеливият талантливец има повече шансове от работохолика без особени дарби. И Бо е полифонично дарование, но не съм открила у него досега особени способности да влиза в кожата на различни персонажи. Партнира ли си с актьор със силно присъствие, нещата му се получават (в The Untamed, например). Ако се явяваше в поддържащи роли, да внася цвят и да радва окото, би било добре, но заради любовта на многобройните му фенове, на И Бо се поверяват главни роли. Това, със сигурност, не го може. Погледни колко набъбна филмографията му! Феновете гледат, радват се, подмокрят се и крещят: "Перфектен е!" Аз съм човек естет и не мога да не се съглася - перфектен е, но не и като актьор. След толкова години пред камера, не вярвам, че ще успее да се надскочи.
 7. Много хубави снимки. Ха дано преуспее в кариерите си и наистина се превърне в това, което си представят феновете му. Наистина му го желая.
 8. Понякога природата е много щедра към някои хора - намирам И Бо за съвършено направен. Бих гледала с удоволствие негови снимки, как танцува или пее, но защо трябва да се изявява като актьор? Винаги е един и същ, замръзнал в своята прелестност. Тъжното е, че навсякъде, където играе, има нужда от някой "булдозер", който да извлече действието. После феновете му казват: във филмът на И Бо... И ми става тъжно за булдозера, ама като не е толкова съвършен!
 9. Сериалът никак не е лош, от типа многосерийно кино. Приликата с The longest day in Chang'an е очевидна, макар че още много не му достига. На И Бо всичко можеш да му простиш, заради красотата, но със сигурност не е артист. Няма и да стане. За компенсация, Хуан Сюан е перфектен. С чиста съвест бих го поставила сред най-талантливите китайски актьори, нищо че си няма тема при нас Жанрово сериалът е малко объркан и тази линия с младата булка (класическа китайска малоумница) само разводнява действието. (Моля, посочете ми китайски сериал, в който младоженците консумират първата си брачна нощ.) Намирам Виктория Сонг, която предизвиква масово недоволство, за напълно приемлива в ролята на мъжко момиче.
 10. Трудно може да се схване истината, когато непрекъснато се преплитат действията и мотивите на филмовата героиня с историческата личност. Героинята очевидно не се държи като жена от Чосон, а за прототипа й много малко се знае. Да, има предположения, че кралят я е обичал повече от другите си жени, знае се, че умира млада, както и децата й. Да се обвинява за трагичната й съдба краля, е нелогично. Самата идея, че истинската Док Им, е можела да избира сама съдбата си и да отхвърли любовта на краля е абсурдна. Известно е още, че тя е забременявала два пъти още като прислужница на майката на краля, но това в драмата благопристойно го пропуснаха.
 11. Така коментира критиката Ким Нам Гил.
 12. Разбрах. КНГ изигра доста драматични герои, повечето от които загиват трагично. Той обаче много обича клоунадите и се потапя в тях с огромно удоволствие. Видимо се забавлява с подобни изпълнения. Може би ти не харесваш точно този вид комедия. При Нам Гил обикновено нещата никога не са еднопланови - съчетава разбиваща драма и фриволна, искряща като шампанско комедия. Затова го обичам. И да, впечатляваща сексуалност, която изважда на преден план рядко, но ефектно
 13. Сценарият е по документална новела. Историите са автентични.
 14. Майкъл (на галено Чона-а-а!) с бодигарда си Албион.
 15. Горещо препоръчвам един стар корейски сериал от славното време на корейското кино (1992). "Eyes of Dawn" на режисьора Ким Чен Хак, за съжаление вече покойник. Историята обхваща годините на японския колониален период до Втората световна война, Освобождението на Корея и Корейската война. Действието се развива и в Корея, Китай, и във Филипините - продукция с невероятно мащабни размери. Малко остаряло кино от времето, когато телевизионните сериали бяха многосерийни филми, а актьорите бяха истински, а не айдъли в сегашния смисъл на думата. Рейтингът по време на излъчването прави Eyes of Dawn една от най-високо оценените драми за всички времена.
 16. Заинтригува ме. Къде си го гледал още?
 17. Да, жалко че няма да виждаме често усмивката му - всякаква: тъжна, весела, хитра, добродушна, иронична, нежна, предизвикателна, хулиганска... Един коментар в руски сайт ме изуми: "Не изглежда лош сериалът, само главният няма никаква харизма."
 18. Тъпи-нетъпи, ще гледам. Нам Гил ми е най-най-любим.
 19. Темата е дълга. Не искам да спорим. За мен фактът, че азиатката може да заповядва на мъже с по-нисък ранг, в никакъв случой не е основание за равнопоставеност. Конфуций е велик мъдрец и философ, но е истинско мъчение да го четеш днес. Проблемът е, че страните, приели конфуцианството като държавна доктрина, са спазвали стриктно предписанията му хилядолетия. Когато се роди момиченце, то се подчинява безприкословно на баща си, като се омъжи - на мъжа си, а като овдовее - на най-големия си син. Ако попадне в двореца като "дворцова жена", то това е за цял живот, движейки се нагоре-надолу из безчислените рангове. По същество работата им е слугинска: перачки, готвачки, гладачки, шивачки, бродирачки или онези, които стоят като бастуни и изчакват величеството, за да го следват на всяка крачка. Ето какво пише в линка, който си посочила: "След като постъпели на служба, гунгниео трябвало да живеят вътре в двореца през целия си живот, с изключение на специални случаи. Освен краля и непосредственото му домакинство, никой, дори наложниците му, не можели да умрат в кралския двор, така че когато гунгниео остарее или се разболее, те трябвало да напуснат двореца. Имало и други причини да пуснат гунгниео от двореца, като например, когато господарят им е болен или когато се случи суша - тогава определен брой гунгниео били освобождавани за успокояване на природното бедствие. На освободените gungnyeo било забранено да се женят и биха били строго наказани, ако нарушат това правило. Гунгниео живеели напълно изолирано от външния живот и не им било позволено да контактуват с мъже или дори с други жени, освен след освобождаване от служба. "
 20. Една любовна история, позиционирана в миналото, но отразяваща съвременния мироглед на автора. Бих я приела за нормална, ако имахме толкова популярното пътуване на душите във времето.
 21. Знам ли? Фамилията си е луда. Кралят Йонгджо си миел ушите всеки път като чуел нещо лошо и си плакнел устата след разговор с неприятни хора. Не пристъпвал в покоите си преди да смени дрехите, с които е бил в заседателната зала. При неприятни поводи излизал от града през определена врата, а си имал друга врата за щастливите случаи. Отношението му към родните му деца е направо садистично, но корейците си го броят за един от най-добрите крале, нищо, че е убил сина си, а по всяка вероятност - и брат си. За Чонгджо, обаче, не съм чула за нито една странност. Да се чудиш как е издържал при непрестанните покушения над живота му.
 22. Да, историята с шапката остана недоразвита. Може би е има сниман материал, който е отпаднал при монтажа.
 23. Имам нездравия навик да се ровя в живота на хора, живели някога си и които, всъщност, изобщо не би трябвало да ме касаят. Например Садо, защо са се случили така кофти нещата с него и близките му , ето това мир не ми дава от години. Сериалите и филмите само повече ме объркват. Опасно луд ли е бил, убил и изнасилил безброй хора или е станал жертва на корумпирани политици, притеснени за властта си? Най-вероятно по малко и от двете. Не че не правя разлика между творческо въображение, комерсиален интерес на филмосъздателите, придворна историография и историческа истина, но умирам от яд, че никога няма да разбера какво точно се е случило. Поредният сериал за сина му Чонгджо и най-голямата му любов, хвърли нова доза мъгла върху историята. Красиво и напудрено. Виждаме майката на Чонгджо, принцеса Хегьонг, която излъчва от екрана благородство и почтеност, обича искрено сина си и поощрява любовта му към Док Им. Историческата дама е оставила мемоари, които се считат за най-достоверен източник за изследователите. Мемоарите излязоха на руски миналата година и имах възможност да ги прочета. Готова съм да се подпиша под твърдението си, че целта на тези мемоари не е да разкрият истината, а да оправдаят участието на нейното семейство в убийството на мъжа й. Тя обвинява сестрата на Садо като причина за всички нещастия, преживени от нея и семейството й. Принцеса Хуауей в сериала наистина беше отвратителна, но има свидетелства, че тя е била близка с брат си, правила му е много услуги и го е спасявала в критични ситуации, а след смъртта му, отглежда невръстния му син И Сан/Чонгджо. По-късно отношенията им наистина се влошават и тя е изгонена от двореца, отново по настояване на консервативната партия, към която принадлежат майката и дядото на Чонгджо. Милата, очарователна и тъжна вдовстваща кралица е останала в историята като един от най-големите душмани на Чонгджо. Тя е сред водачите на консервативната партия, която само за една година прави седем опита за убийството на краля. За дядото Йонгджо нямам сили и пространство да пиша. Колкото и да го ненавиждам, той все пак беше изигран от най-страхотните корейски артисти от по-старото поколение, както и от сладкишите Джин Гу и Ил У. Имам един въпрос към наблюдателните зрители: в действието се появи една шапка (носеше я старата придворна, когато беше отвлечена от главната придворна дама). Изясни ли се каква е ролята на шапката?
×
×
 • Create New...