Jump to content

helyg

Ст. модератори
 • Content Count

  2,894
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  196

Everything posted by helyg

 1. Аааа, бандюгата беше много готин. Алфред никога не е влизал у багажника на батмобила.
 2. Разбрах въпроса ти. Нека го кажем така - ако превежда, за да печели, трябва да плати на автора за правата, после си превежда, издава, разпространява, хората купуват и т.н. В некомерсиалния смисъл се нарича фен превод и мрежата е пълна с такива. За тях никой не плаща права на автора. Преводът принадлежи на лицето, което го е правило. Ако някой издател реши да го ползва, той трябва да плати правата на автора и хонорар на преводача. Ако реши да издава същото, но не харесва този превод, защото е аматьорски, просто наема нов преводач, който го превежда отначало. Моментът с безплатното разпространение е малко щекотлив, защото хем не се печели от разпространението, хем се нанасят пропуснати ползи, ако това нещо предстои или е издавано и реално би могло да има съдебен спор. Но като цяло фен преводи на книги се правят много и далеч невинаги от оригиналния език. В болшинството от случаите - от английски или руски.
 3. Ей, това е идейно, така ще се освободи апартамент и за мене.
 4. Намерила съм ти котарак, почти е обезпаразитен вече. Докато приключим с ваксините му, действай за апартамента.
 5. Аз не съм върл противник на стрийт арт-а, когато е направен където е нужно и красиво. Ето двете крайности. По инициатива на ЧЕЗ група деца освежиха ел.табла в София, като предварително бяха избрани чрез конкурс и всичко е легално направено. Второто е паметникът "Майка България" в Плевен преди няколко месеца. Щяха да наемат фирма, която да го почиства, не съм следила за резултатите. И на трето място да припомня мемориала в Хирошима, украсен от наши сънародници, за чието оправдание казаха, че никой не ги бил предупредил, че в Япония обществото е много чувствително към драскането на публични места и действат много тежки закони и разпоредби. Нищо кой знае какво не било станало, били обиждани българите, че били прости, а то просто не били предупредени хорицата.
 6. Ееее, нема да се поправя. Официално подадена информация на такъв афиш се оставя с грешките на автора.
 7. Аааа, молим, не върху хАртията, върху металния капак на кутията, в която я пъхат. Ако беше само до хартия, следващия, дето влезе вътре, ще ползва признанието й за по-полезна цел. А ся отварят работа на чистачките да търкат перманентен маркер със спирт и други препарати.
 8. Имената си ги знаят. И органите си във всички книжовни и разговорни форми. Па за рисунките и анатом би им завидил.
 9. Тебе другия път ще те прекарам из мола с асансьора зад Саса-та, да видиш там па кво чудо е. На чист български - обяснения и рисунки, немат нужда от преводач.
 10. Добре, айде, нема да давам 10-15 лв за тълковен речник, ще дам 60 стинки за тетрадка, ще я надпиша отгоре "ДНЕВНИК" и ще я дам на момата драскачка да си излива чувствата там. И аз кат Аша - баба динозавър - ама навремето така правехме, пишехме дневници, които криехме. Сега или драскаме у кенефите, или правим тъпи тренд клипове у TikTok, че да покажем, че растем и се бунтуваме.
 11. Цъ, нищо подобно, просто говорят на мен и на още една, затва е мн.ч. Мисля да им купя скоро по един тълковен речник, че нещо бъркат понятията. Това с драскането било таг, видите ли. Момичето се било тагвало оттам.
 12. Бонд, как да го знаят, като не го говорят - драскат на развален корейски, четат уж английски и не се знае какво вдяват от него и какво не, като говорят, речта им е пълна с думи, които ние тук у тоя форум не употребяваме. Същия пост съм качила и у няколко групи, в една от тях, където са повечето на тази възраст, вероятно, като тази, дето е драскала, и ми пишат "чилвайте". Друг ме обвинява, че съм била воайорка, щото съм била правела снимки в кенефа, и това било по-лошо от драскането там. Чингу, не се нервя, просто като азиатски фен ме хвана срам заради тях, а на тях не им дреме.
 13. То е очевадно от правописа, че не е корейка, а е някоя тийнейджърка (може и още да не е стигнала тийн годините) българка, която е ходила на един урок по корейски или е гледала азбуката в гугъл, но името е написано като "Да-н-иел--ле". Въпросът е защо? Защо бе, деца, пишете в обществени тоалетни, по стените на блоковете, по паметниците и къде ли не? В случая е на корейски, което ме възмущава в частност, освен че е вандализъм, че е направено от уж фен (какъв фен си, щом принизяваш културата им до това ниво да драскаш в кенефа?). Но реално погледнато много хора го правят на всякакви езици. И няма значение какъв е езикът, ако ще и патагонски да е, грозно и позорно е. Но когато българи надписаха паметник в някакъв парк в Япония, случката получи голям медиен отзвук. Когато Благо Джизъса надписа колизея в Рим - също. Това ли е примерът, който българите следват? Да драскат глупости където им падне, без да си раздвижат гънките в сивото вещество! Сега някакви деца пишат на корейски в тоалетните. Същите тоалетни доскоро бяха изписани в Haikyu!!. Нямаше кабина без надпис със заглавието на това аниме/манга. Не че аз ги чистя тоалетните от всевъзможни тъпи надписи, обаче като азиатски фен намирам за голям срам подобни постъпки от страна на другите фенове. Затова пиша тук. Пък и е офтопик. Да си излея яда към това.
 14. И тук да го кача това. Даниеле, който и да си ти, за да видиш признанието на авторката, трябва да влезеш в женските тоалетни в мол Парадайз - написано е на капака на кутията за тоалетна хартия. /За нечетящите корейски - с няколко правописни грешки пише: "Даниеле, обичам те"./ Хора, когато българи надписаха паметник в Япония, бяхме супер възмутени. Когато българин подписа Колизея - също. Възхищаваме се на ценностите, възпитанието и културата на азиатските държави. Как може с техния език да надписвате тоалетни в България? И това е сторено от момичета! Нека човекът, който си позволява такива драсканици на обществени места, ако е тук, да види реакциите на хората и да си направи изводите.
 15. Айде и тук във формата му от време оно. Актуално някак.
 16. @katomova , да си здрава, обичана и щастлива! И да влизаш по-често у форума. Весел празник!
 17. Щом има котки у филма, там съм и аз.
 18. Не може ли да се даде един линк към търсачката с изписано заглавието и да вади всички резултати, а не серия по серия да се обявява? Един линк е достатъчен и той се добавя в първия пост. Това в дискусионна тема се счита за спам и подлежи на триене. Прави се единствено за проекти на нашия екип и то не в дискусиите, а в раздела ни Настоящи проекти, откъдето после се местят в Завършени.
 19. А аз моля да се придържате към темата на сериала, страничните мнения ще бъдат премахвани. Всички имате право да изказвате мнение, независимо дали е позитивно, или негативно, стига да не нарушава Правилата. Напомням да не излизате извън пределите на правила номер 3 и 7.
 20. @hanabi13 преводът не е дело на нашия екип, сайтът им вече не работи, затова дава грешка. За съжаление, нищо не можем да направим по въпроса. Това е фб страницата им, където също качваха някакви преводи, може да опитате да водите диалог с тях.
 21. Тъкмо ще успея може би през времето му в армията да изгледам досегашните му сериали. Нека и той бъде здрав и се завърне безаварийно след отслужване на военния си дълг.
 22. helyg

  2PM

  По повод рождения ден на принца ни, едно преводче на кулинарно шоу със сладокусника. Wok the World - 3 епизод и Шоуто има още 3 епизода, в които негово принцово тайско величество не участва вече, така че и ние преустановяваме бг превода.
 23. Ех, ти пък, за душата възраст няма. Нито за азиатските фенове. Интересите сближават.
 24. Бонд, току-виж се окажете комшии.
×
×
 • Create New...