Jump to content

mike

V.I.P.
  • Мнения

    1279
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от mike

  1. mike

    Douluo Dalu S1&2 (2018-2023)

    Като заговори за отсрочка, твоята изтече.
  2. Може ли да сложим плаката на български в описанието? П.П. Огромно благодаря!
  3. mike

    Suzume no Tojimari (2022)

    Язе съм на Рагнос редакторът Докато превеждахме и редактирахме 5-те санта и двамата ни текоха ред сълзи и ред сополи от взаимната мъка, дето си я причинихме (май само дето кръв не си пуснахме) Сега гледам филма онлайн и искам да попитам - какво, по дяволите, е "омаловажен мошеник" Сякаш наш'та Мрън го е превеждала. Макото е станал голям занаятчия и троши със "Сузуме" бокс офис рекорди за японски филм из азиатските пазари. Явно е решил в един момент, че не може само хляб да се яде, трябва от време на време и салам. Според мен с всеки от последните му три филма малко по малко се заличава всичко характерно за ранния Макото Шинкай. Няма го вече онова маниакално отношение към детайла, почти нищо не е останало от меланхолията и темата за самотата, дори музиката на Tenmon отсъства тук. Но пък пълни киносалоните по света по начин, по който великите Хаяо Миядзаки (Kiki's Delivery Service е сред вдъхновенията за създването на Сузуме, както и произведения на Харуки Мураками) и Сатоши Кон не са успявали. Въпреки че като разказвач не може да стъпи на малкия пръст на тия двамата. Филмът е за обезлюдяването на провинциални градчета, породено и от демографската криза в Япония и за отпечатъка, който оставят върху живота на оцелелите, природни бедствия като цунами и земетресения. И чак след това е романтична комедия с щипка фантастични елементи, за тийнове, недорасли и порастнали такива. Посланието на филма е доста по-сериозно и емоционално ангажиращо, особено спрямо предните му два филма. Което не го прави разбира се по-добър, просто по различен. Факт е, че "Сузуме" е докоснал правилните емоционални струни на хората по цял свят, като гледам оценките на критика и публика, рядко съм срещал такова единодушие (да не говорим, че за западната аудитория ще убегнат голяма част от препратките към японската митология, оттам и част от смисъла на филма). И аз си искам стария Шинкай и неговите некомерсиални арт творби, които ми връщаха носталгията по отминалото детство, но с инди периода изглежда е приключено. От друга страна се радвам на комерсиалните му успехи и фактът, че японското аниме се завърна глобално на голям екран. На първо гледане се колебая между 7 и 8/10. WTF бе, единият главен герой е стол и никой няма проблеми с това, японската смахнатост никога няма да спре да ме изумява. Сега попаднах на това, баси, как превключва на езиците докато пее Естествено, немците в коментарите са във възторг
  4. mike

    Tenki no Ko (2019)

    Наречи го мързел, още не сме се разбрали за превода на заглавието, камо ли да подкараме превода.
  5. Бихте ли проверили какъв е проблемът с архива на субтитрите за блуреят? Дава ми грешка при опит за разархивиране, дори торентът е оставен без буквички, за разлика от другите версии.
  6. mike

    Tenki no Ko (2019)

    Всъщност дете на слънцето си звучи чудесно. Слънчевото момиче/дете, нещо от тоя род.
  7. Голям! Дано децата ни доживеят да видят новия му филм
  8. mike

    Tenki no Ko (2019)

    Пффф, аз с Your name се чудехме как да преведем заглавието... Можем да почнем със "Синоптичката:" п.п. Втори опит - "Отнесени от дъжда"
  9. mike

    Tenki no Ko (2019)

    Чисто естетически, това е най-красивото аниме, което някога съм гледал. Най-дългият като времетраене филм на Шинкай и първият, в който поверява операторската работа на друг - Ryôsuke Tsuda (това обяснява и малко странното движение на камерата в 3D на моменти). И още един забавен факт от тривията: Слава богу, няма капка политика. Това е и първото аниме, официално излъчвано в Индия. Самата история е оригинална, но и доста предвидима в отделни моменти, действието се разгръща плавно и последователно (последното е нетипично за филмите на режисьора). Музиката за втори пореден филм е дело на Radwimps и имаше своите силни моменти. Все пак ми липсва меланхоличното пиано на Tenmon. Weathering with You е емоционален, топъл и човешки, на моменти доста наивен. Не го сравнявайте с Your Name. Рагносе?
  10. mike

    Mirai no Mirai (2018)

    При руснаците вече има няколко рипа, инак английски има, но външни
  11. mike

    Mary to Majo no Hana (2017)

    Ти пък как разбра с твоя калкулатор? Офф, трябва да си догледам филма и да дам моите 2 ст'инки по въпроса.
  12. mike

    Mary to Majo no Hana (2017)

    Сигурен съм, че ще изглежда прекасно, ако човек го гледа на елка или нокиа 3310. Честно, Мите, скапаният двд скрийнър, по който превеждахме You name беше с по-добро качество.
  13. mike

    Mary to Majo no Hana (2017)

    Качеството на картината на двата рипа в замундите е отвратително - едното е скапан уеб рип с ужасно нисък битрейт и картина на едри пиксели. Това вече може да се каже, че е с много добро качество. Нямам идея как е новият превод, не мисля, че имаше нужда от такъв. От друга страна, мемория е доста талантлива млада преводачка.
  14. BR рип от руснаците, субките трябва да се обединят, за да станат за този рип, а вероятно и ще се нуждаят от нов тайминг
  15. В двете замунди филмът все още го има, субтитрите са включени в торента. Отделно от това ги има и в sab.bz и unacs, интересно ми е къде сте ги търсили пустите буквички (риторичен въпрос е, моля не ми отговаряйте) Само за релийза на 3 диска са: субтитри субтитри филмът със субтитри
  16. Даже без да гледам номинираните, отсега предсказвам, че "Тайната на Коко" ще спечели. Пиксар/Дисни е все пак. Инак Рагнос ме пита онзи ден, дали ще го преведа това, знаейки, че съм фен на Хосода, но за съжаление още не съм го мяркал по торентите. Упс, Коко спечели 2 оскарчета миналата година. "Островът на кучетата" е много силен филм, много мои познати (пък и критиката) се скъсват да хвалят Спайдърмена, твърдят, че е сред най-добрите филми въобще за миналата година, предполагам, че "Феноменалните 2" е добър колкото оригинала, така че определено конкуренцията е жестока. Сенилните старци от академията сигурно ще изберат Ралф.
  17. Благодаря, новата година ми започна наистина забавно.
  18. Този трейлър е с доста по-добро качество, предлагам да се подмени с онзи от първия пост: Наричат Джан Имоу „калиграфът на китайското кино“ и човекът е решил да претвори визията на филма буквално в бяло платно, където четката нежно рисува с тъмни краски под звуците на неспирния дъжд. От пищните цветове на „Великата стена“ не е останало и помен, сивото владее всеки кадър, показващ как героите живеят в зона, където няма добро и лошо, черно и бяло. Финалният щрих, допълващ за перфектното усещане, е музиката на Лао Дзан, който е използвал единствено традиционна китайска цитра и флейта. Дизайнът на всяка една сцена, стилно нарисуваните на ръка кимона/дрехи, декорите в двореца на владетеля и маниакално подбраните ъгли на камерата – всичко това на моменти спира дъха с красотата си. Единствено телата на актьорите и аленочервената кръв са цветни, всичко останало е погълнато от монохромието. Дън Чао играе едновременно генерала и неговата сянка (двойник), а със съпругата му във филма – Сун Ли са партньори и в реалния живот, което явно е спомогнало за перфектно изобразените емоционални пластове, в отношенията между тримата. Не мога да кажа, че останах особено впечатлен от актьорските умения на Джън Раян (царят на Пей), нито че някой от останалия каст блестеше с играта си. Действието се развива в периода на трите царства (220-280 г.) и братята китайци буквално бълват филми за тази част от историята си. Човекът, отговарящ за хореографията е замесен също така в направата на Kill Bill и Crouching Tiger, Hidden Dragon; Once upon a time in China 2, Iron Monkey, Last hero in China, Kung fu Hustle, House of fury и 14 Blades. В този аспект слабо няма – бойните сцени са добре направени и заснети, някои ще мрънкат, че са прекалено кратки, но за мен и така са чудесни. Щастлив съм, че един от любимите ми режисьори успя след поредицата от посредствени, до откровено слаби филми, да се завърне с такава сила. Иновативната визия и маниакалният усет за детайла, изпъкващи от всеки кадър, перфектно съчетани с музиката, правят този филм задължителен за гледане, ако сте фен на седмото изкуство. Не казвам, че е шедьовър, нито е опус магнум, но определено се откроява. Ако не друго, за разлика от "Тигър и дракон", няма нужда да ядете сутрин, обед и вечер купичка с ориз с клечки(както се беше изразил навремето Бакалов), за да го разберете, а откровената почит към творчеството на Куросава и Шекспир определено допълва приятното впечатление от "Сянка". Наистина жалко, че нашите пуснаха „Великата стена“ по кината, а първият наистина силен филм на Имоу от десетилетие надали ще мине по родните екрани, освен ако се не се прежалят да го излъчат на някой кинофестивал.
  19. На втори сезон не му беше проблемът в екшъна... та значи и този ще го пропусна.
  20. Супер новина, явно макото шинкай събинг скуад ще се събира отново...
  21. Поне следиш ли го, става ли за гледане или е като 2-ри сезон?
  22. При условие, че въпросният бутон е забит горе и долу вдясно, далеч от всякакви полета (плюс, че ти иска потвърждение, за да направи всички нови теми прочетени), направо е необяснимо как успяваш да го натиснеш случайно. И все пак, за да бъда и полезен - в левия горен ъгъл имаш меню (точно под логото на форума), където има бутонче "Activity". Така ще наваксаш с всичката безценна информация, която си пропуснала.
  23. Мите, тo вземането на решение е едно, прилагането му в действие е съвсем отделен въпрос... принципно говоря, да не вземат да се засегнат още хора. helyg, никога не съм бил фен на стерилно чистите форуми, не съм и няма да си позволя да ви критикувам относно модерирането на форума. Точка по въпроса. К'ва среща, к'ви пет лева? Пратете покана, ама в три екзепмляра - на жълта, червена и синя бланка, тогава ще си помисля. То с Митака последните 6-7 пъти като идвах до Софето не можах да се засека, макар че му звънях, камо ли така да съвпадне местоположението на планетите, че и форумна да уцеля по време на престоя си там.
×
×
  • Създай нов...