Jump to content

ukio

V.I.P.
  • Мнения

    12440
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Days Won

    44

Всичко публикувано от ukio

  1. Утре пристига японският режисьор Дайчи Мурасе. Филмът Отвъд мъглата е в конкурса. 20.30 - прожекция в Одеон. В сряда от 16 ч. - прожекция в G8.
  2. Посрещнахме и Нова година с тези симпатяги. Направиха традициони новогодишни ястия, обаче най-много им се услади домашната пица с многото зеленчуци в нея. Истински притегателна храна. Казах ли, колко полезен е Юи в цялата история и колко хармонично се вписва в обстановката тук? Токио изобщо не е неговото място.
  3. В еп. 8 дойде Коледа и половината година свърши. Японците ядат пиле на този ден. Много приятно върви тази дорама. Все едно съм в друга вселена. Въпреки леките търкания на братята в началото на епизода, всичко се оправи с посещението и работата в един храм. Седящата медитация дзадзен върши чудеса. Научихме и откъде идва името на Малчо Он. Свързано е с индийското ом.
  4. Фестивалът на реколтата събра хората от селото в еп.7. Естена идва, а с нея и разнообразните ястия. Точно тогава Малчо се сблъска с изненадващо откритие. Ето инфо и за добавената песен към сериите.
  5. Малчо започва да възприема думата батко. Голям сладур беше, когато се чудеше, дали да му казва аники или нии-чан. Гъбите бяха на фокус в еп.5. Направиха кейк от гъби по френска рецепта. Приятелят от детството пък си спретна хубава вечеря в китайски стил с кестените, които му изпратиха.
  6. Да не забравите да гледате и дебютния игрален филм на нашата голяма форумна любимка Яна Лекарска - "Защото обичам лошото време"! В него можем да открием и корейска следа. Яна е учила режисура в Южна Корея. Помним късометражния й проект, който изцяло беше заснет с корейски артисти. Още тогава се видя нейният голям потенциал. Успех с новия филм! Този месец прожекцията в София е на 19 март, вторник в G8. От 5 април лентата тръгва по кината в цялата страна. Пускам и прожекциите за Пловдив: 21-ви март - „Лъки - Дом на киното“ и на 29-и - „Синема сити“.
  7. Еп. 4 показа миналото на баткото. Сготвиха крем супа от царевица, а за допълнение - бобчетата едамаме бяха много вкусни. Спомени... Кухнята на тенгу ги връща.
  8. Не знам, дали ви се влиза в кухнята на тенгу , но това тук ще нахрани всичките ви сетива. Този път направиха кекс с Кабоцу (разновидност на лайм) и сукияки. И научиха няколко урока. Например: как се садят семена и как се копае с мотика.
  9. Атмосферата е божествена! Небе, планински върхове, мъгла, облаци, зеленина. И едно куче внезапно проговаря: "Охайо"! В кухнята на тенгу става забавно и вкусно, когато се присъедини още един младеж (Шионо Акихиса добре се вписа в обстановката) и всички заедно сътворят чудни карааге онигири. В еп.1 готвиха пелмени и лимонада от сливи, които приличаха на зелени праскови. Ммм! Вкусно! Страхотно е човек да живее сред природата и да не му се налага да ползва създаденото от човека. Вода от природата, храна от природата. Всичко необходимо ни е дадено от нея. Получихме нещо за севействата, наследници на тенгу. В този случай става дума за специална порода дорами, които са фокусирани върху храна, природа и човешки взаимоотношения. Иначе храната задължително присъства във всичките им истории. Тя е характерен елемент от японския свят, без който не се получава магията му.
  10. Бижу! Още с първите кадри усетих, че това ще е дългоочакваното дзен бижу в стил Pension Metsa и Little Forest. Скоро не сме се радвали на темите природа, храна и релакс поднесени в топлия уют на семейните отношения. Добавям и мистичните елементи, които превръщат подобни истории в приказни изживявания. Този път става дума за обучение на 14- годишно дете, което живее на Запад и очевидно не е стъпвало в Япония. Обаче родителите му го пращат да живее 1 г. в затънтено селце, понеже е наследник на тенгу (семейството е напълно автентично свързано с дългоносия дух от легендите). Да си патомък на тенгу се оказва висша привилегия. Една година в Япония. Не в съвременната цивилизация, а в провинцията. Без училище, без мъчилище. Децата тук на тази възраст учат за матури. Голям късметлия се оказа главният герой. Дано да го оцени. Къщурката, обстановката, природата и безумно красивата зеленина, която може буквално да удави сетивата ни от удивление - всичко наоколо изглежда като излязло от старите приказки (мукаши банаши - хлапето добре предположи, в какво вселена започна да навлиза още с първата крачка). За капак - батко му има криле на раменете, а кучето в къщата се оказа говорещо същество.
  11. ukio

    A Man (2022)

    Чуй Вселената и Следите на греха. Arc не съм го гледала. Търсех разказа на Кен Лиу, но не го открих.
  12. София филм фест започна. Избрахте ли си, какво да гледате? Има 3 японски филма в програмата. Мислех да гледам преди това филма на Корееда, но вероятно на кино ще е много по-въздействащ.
  13. ukio

    Fukushi Sota (Фукуши Сота)

    Още един трейлър към предстоящия филм д участието на Сота, Асано Таданобу и др. очертава се противоречиво заглавие.
  14. Какво съвпадение! Тъкмо четох коментар (попадна ми съвсем случайно) на известен човек, който гледа дорамата и я сравнява с подобен сериал по БНТ. За жалост, нашият няма шанс пред тази копродукция. Проблемът на днешните бг сериали е в агресията, която извира от тях. Те винаги разискват абсолютно неактуални и безинтересни теми като ги поднасят по безвкусен начин. А в това време светът върви напред... Дори старо творение като "Капитан Петко войвода", който в момента върви по България он еър, сравнен с всички наши нови напъни, е с класи нагоре.
  15. ukio

    NEWS

    След Шиге, ето че и Кояма се е задомил. Оженил се е за Мисако Уно от ААА. Честито! Дано групата не се разпадне! Остана само Масу.
  16. Монголия и Китай участват в туристическото изложение от 13 до 15 март в Интер експо център!!! Но монголския щанд гледат на кокалчета и гадаят по тях. Изписват и имено на човек киалиграфски.
  17. Честита на филма! Спечелил е 6 награди на Японската филмова академия! И още! Оскар за визуални ефекти! Уоу! При целият предвидим цинизъм и крещящата пошлост на тазгодишните Оскари, да връчиш приза да късометражна анимация на лента, посветена на песен на Джон Ленън, е направо смешно. Не знам, как е победителя в чуждестранната категория, но добре че не избраха японския претендент там. Филмът на Вендерс е хубав и спокоен (направо дзен), но не дооксва големите общочовешки въпроси, които засягат пряко съвременното общество. Остават честни отличията в категориите за анимация на Момчето и чаплата (напълно заслужен, въпреки че Миязаки, като отявлен пацифист, отново имаше причина да не приеме тази награда) и Годзила минус едно. Ще взема да издиря последното творение на Такаши Ямазаки (може да му казват вече японският Кристофър Нолън, понеже обра и наградите на Японската филмови академия преди дни). Бях скептична по отношение на новата продукция за Годзила, но продължавам да чета позитивни отзиви за нея. Чакам да я видя. Все пак, да биеш Холивуд в категорията за визуални ефекти, не е никак малко.
  18. ukio

    Knuckle Girl (2023)

    Доста добър екшън трилър се е получил от тази екранизация по корейска манхва (някакъв нов вид дигитален комикс се води оригиналът). Страхона Аяка Мийоши! Преминала е през 6-месечен ММА тренинг, за да се подготви за ролята. Личи си, че се е постарала. Не знам, защо корейският екип е решил да направи филма изцяло с японски състав, но определено не е сбъркал. Отличен подбор! Видях в нова светлина млад актьор като Каната Хосода. Хидеаки Ито и Йосуке Кубозука винаги радват с присъствието си на екрана. Не съм гледала този жанр от много време и съм доволна. Историята е актуална. Разискваха въпросите за нелегалните кървави мачове и аз корумпираната полиция. Оказва си, че и там хората са оставени сами да си защитават. Компроматът за униформените служители щеше да е пълен, ако на финала някой не си спомни мисията на тази служба.
  19. Ааа! Ето кой бог е трябвало да надминат. След като подробно разкриха миналото на Кай и връзката му с мистериозния Шибуя-сан, нещата си дойдоха на мястото. Кай и Гаку търсеха някаква въображаема нирвана. Отваряха вътрешно една врата, без да знаят, че сред нея има други. Мислеха, че притежават необикновени способности, но истината е била много по-проста. Те създадоха име заради хората, които им помагаха. На този свят не съществуват граници, нито верни и грешни отговори. Няма и еднозначна истина. Връзките между хората са важни. Ааа! Разплакаха ме. Това беше абсолютно семейна дорама. Трябваше ли да се правят на велики, за да си кажат истински нещата? Всичко е толкова просто. Ние сами си го усложняваме.
  20. Гаку тотално си промени. Изпадна в някаква странна нирвана, която се отрази пагубно на околните. Това са рисковете на хората, които са решени на всяка цена да достигнат върха. Не знам, как ще върне останалите, въпреки успеха с Кай.
  21. Ето че, когато човек изкачи даден връх, той се успокоява за момента. Важното е да разбере, че трябва да се забавлява в работата си. Така сам ще е щастлив, защото ще прави другите щастливи с храната, която създава. Гаку достигна и това съвършенство, но се оказа, че нещо отново му липсва. Поне разкриха миналото на Кай и връзката с мистериозните му приятели. Музиката е много приятна. Оупънингът може да се определи като магически валс.
  22. Еп. 7 разкри феноменалната връзка между храната и математиката. Ето че и съученикът-гений беше впечатлен от възможностите на Гаку. Осъзна, защо в миналото той е направил този избор и престана да се държи като дете. Вече почти разбрахме и защо Кай страни от останалите. През цялото време ги е лъгал. Най-сетне видяхме облечен и голия човек. Той се оказа лекар. Притеснявах се от странните им вечери на онази маса. Само се надявам да не драматизират излишно останалите серии! Дорамата върви силно за момента. Много съм впечатлена от изпълнението на Джун. Стабилна роля прави. Сериозна. Порасна и той.
  23. Не като част от СФФ, но номинираният за Оскар "Минали животи" на Селин Сонг тръгва по кината у нас от утре! Филмът е дело ня американци от корейски произход.
  24. Кимура в нова роля от месец април. Ще го гледаме като архитект в дорамата Believe - The Bridge to You. Режисьор е Джота Цунехиро (Hayabusa Shobodan, dele, Kinkyu Torishirabe Shitsu), а сценарист - Иное Юмико (Fixer, Good Luck!!, Engine).
  25. Това с контролът беше най-нелепото. Те самите бяха взели решение в началото, че се отказват да действат и никой не им пречеше, но изведнъж изборът на Хару се оказа проблем. Добре, че не задълбаха в романса. Имаше си недомислици, но се сещам да похваля изявата на Тае Кимура. Беше приказна във всички дегизировки!
×
×
  • Създай нов...