Jump to content

Ragnos

V.I.P.
 • Posts

  3,969
 • Joined

 • Days Won

  12

Everything posted by Ragnos

 1. Чудесно е това. По онова време повечето бяхме деца и подскачахме за най-малкото нещо. 15 години наистина са си праистория в тези среди.
 2. Съмнявам се. Идеята да се токенизира собствеността на даден бизнес като еквивалент на традиционните акции с цел да се елиминира попечителството на инвестиционните брокери звучи добре на теория, докато не осъзнаеш, че това не премахва контрагентния риск. Още повече, когато мениджмънта на проекта може да ръг-пулне всички "акционери" с администраторските си ключове за мултисига. Или просто да се издънят с някое кредитно обезпечение със собствените им принтирани от въздуха токени (като FTX, Luna, Celsius). Или с фарменето на абсурдни лихви от стейкинг договори. Или още милион други неща. Според мен интернетът има нужда от нейтив валута, не от токенизирани дялове, която да е напълно неутрална и която да се добива, като се изразходва енергия и хардуер, а не да се създава с едно натискане на бутона. Единствената, която отговаря на всички изисквания, е Биткойн. Затова и от около 2 месеца тук се опитвам да въведа система за доброволно стимулиране на създателите на съдържание посредством Lightning мрежата върху Биткойн. Трудна задача, особено когато сме толкова рано в цикъла на приемането й. Но не съм се отказал. Определено виждам потенциала за това. Nostr е отличен пример. Тези "Саранхе" даже не съм ги чувал. Явно са някакви звезди, дето са изгрели след моето време като админ. "Малките вещици" не са точно група, освен ако не броиш двама души за група (а според някои конспиратори - една дама). С тях имахме търкания относно кредитите, ако не ме лъже паметта. Те искаха да си качват субтитрите при нас, но под шапката на един сайт за индийско кино, пък ние не искаме да мътим водата на източноазиатското кино с неща от индийското. Те пък това го приеха емоционално и всеки си тръгна по пътищата. "Глупавите мечти" (честно казано не знам какво яко намираш в това име, но ок) пък първоначално превеждаха при нас, но когато се опитахме да въведем някакви единни стандарти за преводите, решиха, че те не искат да се вкарват в рамки. Последваха отново доста драми, което не е изненадващо за преобладаващо женски форум . И така, свободният пазар реши да сме ние от една страна и те от друга. Така че не е изненадващо, че си виждал техни потребители тук. Както сам добре отбеляза, ние не си gate-keep-ваме преводите и даваме връзки и към работите на други групи, независимо дали виждаме еднакво. Идеята е да има едно място, което да служи за връзка между всички, които искат достъп до азиатско кино и преводи, а не някакви "ехо камери" където другомислието не се толерира. Естествено и тук си имаме някакви минимални правила и ограничения, защото някои хора просто нямат мярка, въпреки че преобладаващата аудитория е от хора на възраст.
 3. Поздравления за класацията и цветущите описания на сюжетите. Ако бяхме въвели zap системата, щях да ти пратя няколко сата ( @helyg @mrnkaloto вас гледам). Гледал ли си Chuno (2010), или не си падаш по историческите епоси? И там естествено има обилни количества драма, ама корейско, ще свикнеш.
 4. Малко се обърках от криптираните писания. Кои са тези три групи поименно? Едната (най-грамадната) очевидно сме ние, но мисля, че сме забити в повече корейщини отколкото китайщини. Другата група предполагам е The Stupid Dreams, които са събирателна група за всички недоволни от нас "преводачи" и шитпостъри. Третата с жестокото име ми убягва. И между другото и ние сме качени на изродите от SuperHosting. Приемаме идеи и предложения как да се отървем от тях, че само ни дерат, а пък сървиса им е скапан. Аз лично влизам и тегля без проблем през Brave Browser, макар че той пък е шиткойн браузър, но поне не е Хром. Не съм пробвал да влизам през Тор. Даваш ми идеи. Стана ми интересно с кои други суб-култури се асоциираш? Да не си сайфърпънк случайно?
 5. Привет и от още едни потребител от 15 години, @kdramamen! На последната форумна среща преди около месец изказах същото наблюдение - че е цяло чудо, че в ерата на социалните мрежи, форум като нашия успя да просъществува и дори показва признаци на живот. Далеч не като през първите му 5-6 години, разбира се, но и това е разбираемо. Конкретно в тази платформа няма да намериш постове по-стари от 2010 г., но това е защото през 2008 г. и 2009 г. ползвахме 2 безплатни платформи (едната още същестува като архив: https://easternspirit.forumandco.com/), но трябваше да изоставим и двете след като умопомрачителния и за нас трафик тогава се оказа непосилен за тях. Местили сме ръчно хиляди теми и коментари, за да можем да съхраним най-ценното, но много култови моменти останаха завинаги там. По онова време се превеждаха само комерсиални китайски филми и японски анимета. В торентите нямаше нищо друго, което може да се класифицира като "азиатско". Никой не беше чувал за "халлю". Този форум и петициите на доста потребители са причината да виждаме все повече азиатски сериали в българския ефир. По онова време гледахме само по сателита/кабеларките и то бяха 3 канала на кръст, само в 1 имаше преводи на английски. Всичко се теглеше от чужди тракери, превеждаше се и се катереше по българските. Наскоро видяхме и първия аниме филм излъчван на кино у нас премиерно, и във в. Сега с право казаха, че интересът към този жанр до голяма степен се дължи на "пиратите от Истърн Спирит". https://www.segabg.com/category-movie-release/suzume-e-ryaduk-anime-gost-na-bulgarskiya-ekran Това, което започна като хоби, стана начин на живот за много хора. Предполагам заради това форумът е още жив.
 6. Край на творческата почивка! Ето две снимки от Седемте рилски езера, заснети през август. Окото Близнака
 7. Я, ти още ли се подвизаваш наоколо.
 8. За този сайт специално няма да ти трябва цял, 0.1 ще ти стигне вероятно.
 9. Да го купим ние тогава.
 10. И при мен така. Picbg визуализира изображенията при публикуване, останалите не.
 11. Айде и аз да се оплача. За момента не ми дава да поствам снимки. Копирам директен линк, но снимка не се визуализира. От desktop влизам през Brave Browser, през телефона съм със Safari.
 12. Това може да го пробваме за следващата среща, готвят вкусно.
 13. Тази книга има ли нещо общо с мангата? Или са две различни неща. Мангата я четох наскоро и е чудесно допълнение към филма, тъй като има доста надграждане на фабулата, която предполагам е изключена от филма поради бюджетни ограничения или режисьорски решения.
 14. Да пусна ли един спойлер? Скоро ще добавим и нов начин за набиране на дарения както за форума, така и за създателите на качествено съдържание (преводачи, автори на теми, писатели на ревюта и каталози, ъплоудъри и на практика всички останали). TBA
 15. Ще си позволя да ти отговоря отзад-напред. Превел съм цялата филмография на Шинкай без последните му два филма. Конкретно 5 сантиметра в секунда съм го гледал толкова пъти, че мога да ти вадя директни цитати по памет и да подредя структурно всяка една сцена и кадър в хронологичен ред, ако ги разхвърляш пред мен. Колкото и да го харесвам този филм (то дори не точно филм - по-скоро е нещо като минисериал), не можеш да ме убедиш, че е по-изпипан от Сузуме, дори на първо гледане. А Сузумето тепърва ще го гледам повторно и дори се замислям за превод, така че само Бог знае колко детайли съм пропуснал и предстои да открия. Що се отнася до Градината на словата, това ще да е сигурно най-слабото заглавие на Шинкай в моя тефтер. Абсолютно безличен и безвкусен опит за сериозен филм, облечен във визуален кич. Плоска история за едностранна любов между ученик със странно хоби и учителка със странно заболяване. Това беше най-досадния ми филм на Шинкай за гледане и още по-досаден за превод, който макар да е напълно завършен, така и не публикувах, защото редакторът ми дори не пожела да си причини повторно гледане. Което ми напомня да взема да го кача, че ще взема да го затрия без да искам някой ден и язък ми за мъките. Относно сериозните теми за по-възрастна аудитория, ти твърдеше, че Шинкай не е правил такъв филм от години и че напоследък прави все за тийнове. Аз твърдя, че той винаги е правил филми за тийнове и това че 2 заглавия по стечение на обстоятелствата вкарват по един възрастен персонаж във фабулата, не значи, че са предназначени за възрастна аудитория. Това заглавие за мен е преди всичко насочено към зрялата публика. Между другото, жена ми, с която гледахме филма заедно, не е изобщо фен на Шинкай, но си порева стабилно, а нейни колеги мъже също признават, че и те са се разчувствали на моменти. Филми, насочени към тийн аудиторията, рядко постигат такъв ефект върху възрастни мъже над 35 г. Твърдението, че основният мотив на филма е фентъзито, го разбирам, но това е повърхностно наблюдение. Може би трябва ти да го изгледаш пак, защото казват, че Дяволът е в детайлите, а Макото е истински виртуоз и винаги е бил, когато опрем до малкия детайл.
 16. Не искам да ти променям мнението, то си е твое. Но да кажеш, че от години не е правил филм за по-зряла аудитория, при положение, че всичките му филми са центрирани около главни герои в училищна възраст, просто звучи малко смешно. Даже сегашния филм е много по-насочен към по-зрялата аудитория отколкото предишните му творби (може би с единственото изключение на 5 см в секунда), защото засяга съвсем човешка и сериозна тема. Или може би си проспал една от финалните сцени където детето среща по-възрастното си аз, за да му вдъхне кураж и увереност да продължи напред въпреки несигурното и страшно бъдеще. Или лелята, която си изля мъката за жертвите, които е направила, за да отгледа Судзуме като собствена дъщеря. Ами Серидзава и Сота, които кроят планове да станат учители и се явяват на тежки конкурси? Разбираш ли накъде бия? Това са все неща, за които повечето тийнейджъри не дават 5 пари. Иначе дали говорят за този филм или не, ми е все едно. За Твоето име имаше много хайп, който според мен (а и според самия Шинкай) беше незаслужен. Така че не бих се изненадал, ако този филм не получи заслуженото внимание. И Ван Гог не са го оценили приживе. За един артист (а и за аудиторията му) шушу-мушуто трябва да е последното нещо, което би следвало да им криви капата. Мен филмът ме докосна, теб - не, и това е ок. Всеки усеща изкуството по различен начин, съответно го интерпретира както намери за добре.
 17. 15 години. Леле, кога си минаха… Браво на организаторите!
 18. Абсолютно не съм съгласен с това мнение. ^ Гледах го на кино в събота и останах очарован. Това е може би най-добре режисирания и сценарийно издържан филм на Шинкай в цялата му кариера. Знаете, че следя творчеството му вече 15 години и съм изгледал всеки от филмите му минимум по 5 пъти. Няма да си кривя душата, Шинкай трудно би взел приз за сценарий и режисура. Повечето му творби са експериментални, макар и сериозно изпипани откъм дребни детайли. Това е човек, който се учи в движение, и ако гледате филмите му в хронологичен ред може ясно да видите израстването му като артист. Първите му творби ("Тя и нейната котка", "Гласове от далечна звезда") са твърде кратки, с посредствена анимация (първата е изцяло черно-бяла) и залагат основно на емоционалния си заряд. "На обещаното място, отвъд облаците" реално е първият му пълнометражен, който няма почти никаква филмографска стойност, тъй като е сценариен бълвоч от всевъзможни идеи. Следващият му филм "Пет сантиметра в секунда" се превръща в абсолютен блокбъстър, който става възможен благодарение на 8 години прекарани в експерименти на принципа "проба-грешка". Филмът е толкова иконичен и разпознаваем от аудиторията, че елементи от него присъстват в абсолютно всяко следващо заплавие (изгревът от втората част "Космонавт" е отварящата сцена в сегашния филм). Но експериментите след това не спират. Макар творбите на Шинкай да си приличат невероятно много (стилът му трудно може да се сбърка), във всеки следващ филм се старае да вкарва по нещо ново, въпреки че невинаги то работи. "Ловци на изгубени гласове" е първият опит да пребори фентъзи жанра, който до този момент не му се отдава особено. На ниво анимация, музика, атмосфера - отново висш пилотаж, на ниво сценарий и режисура - все така слаба ракия. Новото тук е, че променя стила си на анимация и незапознатия зрител може погрешно да предположи, че гледа филм на Студио Гибли. Но на този етап Макото далеч не е на нивото на Хаяо Миядзаки и той самият го признава. "Градината на словата" е пореден опит да се върне към корените си, но също търпи провал (публиката вече го свързва с други неща), а и лентата е чисто и просто анимационен кич без никакъв емоционален заряд. Оттам насетне Гибли елементите стават задължително присъствие в следващите му филми, като "Твоето име" бележи абсолютния връх в кариерата му дотогава, като успява да детронира "Отнесени от духове" като най-гледания филм в Япония (рекорд държан близо 20 години). Заглавието дори получава номинация за Оскар за най-добър чуждестранен филм, макар да не успява да се пребори за приза. И от цялото това изложение вече трябва да се забелязва някаква последователност - почти всеки втори филм на Макото е хит, защото предишният е [експериментален] провал. Затова и никой от вас вероятно не помни какво изобщо се случи в "Weathering with you". И ето ни днес, 12 години след трагичните събития от унищожителното земетресение в Тохоку и аварията в АЕЦ Фушушима. Гледаме "Судзуме" - едно заглавие, което на пръв поглед е поредната тийн история за първата любов, с щипка комедия и някакъв фентъзи елемент. За нетренираното око филмът може да си остане само това и бързо да бъде забравен. Само че за първи път тийн романсът не е основният мотив във филм на Шинкай; този път той има само поддържаща роля. Историята се върти изцяло около жертвите от земетресението и по-специално Судзуме, която е събирателен образ на всички деца, изгубили родителите си в стихията. И точно тук смятам, че Макото е напипал мекото на хляба в сценарийно отношение, защото това става ясно едва към края на филма, макар че имаме дребни подсказки от самото начало. Още преди години, когато продукцията още беше в начален етап, Макото беше споменал в интервю, че иска да направи по-сериозно заглавие, което да покаже на масовата публика на Запад с какво трябва да се справя средностатистическия японец на ежедневна база, когато става въпрос за опасността от земетресение. Почти всички японци имат роднина, който да е пострадал или загинал в земетресение и това е доста лична и болезнена тема за тях, но за средностатистическия гайджин, земетресението е нещо дето я им се случи докато са живи, я не. Определено филмът ме накара да им съчувствам по нов и различен начин. Спомних си какъв шаш и паника беше в София и региона преди години, когато ни удари земетръса с 6 по Рихтер. Някои хора имаха посттравматичен стрес месеци след това. Не мога дори да си представя какво е степен 9 с цунами и ядрена авария. Ще излъжа, ако кажа, че не се просълзих леко накрая. Нещо, което не ми се беше случвало с негов филм от 2007 година насам. Ако целта е била да отвори очите на разглезените западняци като мен, определено я постигна. Ако трябва да го гледам като филм и нищо повече - сценарийно и режисурно пипнат, анимацията е перфектна, музиката е феноменална. Имаше и няколко много добри комедийни попадения. Но като емоционално въздействие - успя да ме трогне повече от всеки друг негов филм, дори "5 сантиметра в секунда". Това че успях да гледам негов филм за първи път на кино е допълнителен бонус. Английският дублаж малко ми развали кефа, но в някакъв момент спря да ме дразни. Напуснах киносалона доста доволен, така че ви съветвам да го видите и вие на голям екран. Заслужава си, особено ако сте фенове. За мен това е най-добрата му лента към днешна дата и Макото вече директно може да претендира за титлата "наследник на Миядзаки" след 25 години неуморен труд.
 19. Имаме почетно споменаване във в. Сега
 20. Та те двамата имат повече химия помежду си отколкото с главната. Остана ни само един епизод от излезлите, но си го пазим до другата седмица.
 21. Ей, този сериал ме върна в 2007 г., когато "Четирите бога на краля" беше най-скъпата корейска ТВ продукция с най-невижданите ефекти. Днес въпросните ефекти сигурно ще ви се сторят като кът сцена от Файнъл Фентъзи XIV. За последните 15 години бая път са извървели корейците във визуално отношение, но на ниво сценарий и диалог продължават да разчитат на едни и същи тропове, дето са ми набори. Традиционалисти и тва си е. Та ако преглътнем прическите ала Лейди Гага и как нелепо ретушират лицата на всички, за да изглеждат като извънземни, сериалът не е нито най-доброто, нито най-невижданото постижение на корейската кинематография, но е достатъчно шарено и разпускащо за съботно-неделна вечер. П.П. Принцът престолонаследник е топ персонаж, FTW. Някой друг да му е фен?
 22. Честно казано, и на мен ми е една от любимите, да не кажа любимата от миналата година. Радвам се, че не само на мен.
 23. Това не е истинския трейлър, а фен концепция. Въпреки това си личи, че е правена с голяма любов към анимето. Ако можеше повечето високобюджетни филми да са така отдадени към първоизточника, щеше да е прекрасно, но като гледам как се подиграват със заглавия като Halo, LOTR, WoT, нямам особени надежди... Само си представете това, само че с добри ефекти, костюми и грим...
×
×
 • Create New...