Jump to content

Ragnos

V.I.P.
 • Posts

  3,933
 • Joined

 • Days Won

  10

Ragnos last won the day on October 5 2017

Ragnos had the most liked content!

4 Followers

About Ragnos

 • Birthday 05/19/1988

Profile Information

 • Пол
  Male

Recent Profile Visitors

5,483 profile views

Ragnos's Achievements

Азиатски Бог

Азиатски Бог (10/10)

512

Reputation

 1. Привет от моя милост и за много години! Последният ми пост е отпреди 8 месеца, но това не значи, че съм спрял да снимам. Даже смея да се похваля, че 2021 беше може би най-продуктивната ми година от фотографска гледна точка. Броейки папките на компютъра, излиза че съм снимал на около 20 различни места в България, а някои даже ги повторих (и потретих). За съжаление след проваления миналогодишен календар, не се реших да се пробвам за 2022, но едва ли има много разочаровани. Може би ще събера достатъчно кураж за 2023. Вместо това събрах на едно място любимите ми снимки* от годината и ги качих в сайта. Който проявява интерес, може да ги разгледа тук: https://www.goldgraphy.org/Galleries/Best-of-2021/ *Дискламър: това са любимите ми снимки, които съм сколасъл да обработя. Вероятно с течение на времето ще успея да извадя и още няколко, които знам, че имат потенциал, но по една или друга причина още не им е дошлъл редът. Не знам доколко си личи, но през тази година промених значително работния процес по снимките. Вече се стремя към по-естествен вид на крайния продукт, което ще рече, че съм се опитал да обработвам по-деликатно и да не прекалявам с манипулацията на цветовете, контраста и сенките. Мисля, че тазгодишните ми снимки се допближават доста повече до реалността, която се опитвам да пресъздам. Естествено, позволявал съм си и волности понякога, но гледайки по-старите ми неща от последните години, разликата е огромна. Промяната до голяма част дължа на факта, че реших да започна да обработвам снимките с таблет и молив, вместо на компютъра. Оказа се не само по-лесно, но и времеспестяващо. Ако преди съм отделял часове на една снимка, сега ми стигат между 20 и 40 минути да постигна задоволителен резултат. Също така се отказах да правя допълнителни манипулации с Фотошоп и се концентрирах само върху Лайтруум. Излиза, че в 90% от случаите, допълни редакции не се налагат. Промених и подхода си на терен, обаче ако взема да обяснявам и това, ще изпадна в излишни технически детайли, а едва ли някой го интересуват. Надявам се снимките да ви харесат и желая на всички снимащи една изпълнена с вднъхновения и пътешествия 2022 г! Ще се радвам да видя и вие какво сте творили през изминалата година и ако мога да открадна идеи за интересни/различни места за снимки.
 2. tl;dr: екшън - 10, сюжет - 0. Срамота за красиво заснетия филм. Срамота и за пропиления актьорски потенциал. Личи си, че са хвърлени доста пари - за хореография, за костюми, за камера, за CGI. Само за сценарий явно не е останало. Прави впечатление продължаващото залитане към холивудските практики в това отношение. Едно време корейското кино имаше свой особен почерк, който го правеше уникално. От този почерк вече почти не е останало, дори в широко промотираните фестивални заглавия.
 3. Eто нещо лятно, което май не съм показвал тук. Първата от Спорадите, Гърция. Втората от яз. Голям Беглик.
 4. Всеки контакт ми е добре дошъл. Мен малко ме е срам как се получи календарът този път, защото се оказа, че печатницата прави дигитален, а не фото печат. Като ги попитах каква е разликата, ми отговориха, че дигиталният печат използва 3 основни цвята, а фотопечатът - 12. Така разбрах защо 70% от палитрата и цветния контраст са изчезнали безследно и снимките тъмнеят и бледнеят. Не знам какъв печат съм ползвал през 2019 г., но снимките бяха значително по-шарени. Ще се постарая тази издънка да не се случва тази година и да вдигна качеството при календарите за 2022 г. Вече имам 3 обещаващи снимки, с които да запълня първите 3 месеца. За останалите ще видим.
 5. Изтупвам прахта от темата с една новина покрай моето творчество и тя е, че след като се назлъндисвах почти 2 години, най-накрая седнах и си направих собствен сайт. Това е нещо, за което само си мечтаех като започнах да снимам през 2017 г., и не мислех, че реално ще успея да го осъществя някой ден. Виждаше ми се много сложно, скъпо и нерентабилно. Отделно възможностите за изграждане на сайт в днешно време са безкрайни. Има десетки платформи, всяка от които твърди, че е най-добрата, най-лесната и най-удобната за ползване. След като изгледах сума ти видеа в тубата за предимства и недостатъци, изчетох една дузина сайтове и прегледах плановете и предложенията на най-популярните за целта платформи Wordpress, Wix и Square Space, в крайна сметка не избрах нито една от тях. Оказа се, че имало платформа, която е профилирана изцяло за създаване на уебсайтове за фотографи и нищо друго - SmugMug се казва. След около месец спорадични проучвания се уверих, че май ще ми свърши най-добра работа. Ако някой от колегите тук също мечтае за свой сайт, където да си построи своето портфолио, препоръчвам го и на вас. Аз лично платих около 100 долара за удоволствието (към 165 лв) за 1 година, като това включва неограничено пространство за снимки с максимална резолюция, собствен домейн и възможност да си продаваш снимките от сайта. Има и по-евтин план, ако държите само на първото от трите. Честно казано, малко се озорих на първо време. Оказа се, че уменията ми за правене на сайт са поръждясали от далечната 2008 г., когато направих първия сайт на Спирита, но с достатъчно разцъкване и видеа в тубата, започнах да си припомням каква неблагодарна работа е. И така, може да разгледате супер бета версията му тук: https://www.goldgraphy.org/ Като казвам супер бета, имам предвид супер-супер бета. Реално сайтът е на 3 дни. Нито съм качил кой знае какво като снимки, нито съм започнал блога или съм направил галерия като хората. С моето темпо вероятно ще заприлича на нещо най-рано след няколко месеца, но знае ли се. Разчитам на вас за коментари, мнения и предложения какво бихте искали да видите в сайта, за да ми помогнете да го направя по-интересен и атрактивен. В главата ми се въртят куп идеи, но колко ще успея да реализирам, хал хабер си нямам. Всякакви промени ще обявявам тук, в темата. Междувременно качвам и две нови снимки, от последните два месеца. Този път направо от сайта. Надявам се да ви харесат.
 6. Весела Коледа на всички! Ето едно скромно и символично подаръче от мен, което може да си свалите и да ползвате като тапет за телефоните си: Снимката е от най-скорошната ми разходка в близост до Юндола/Белмекен и ще бъде корица на декемврийския лист от календара ми за 2021 г. Той вече е факт, макар и малко в последния момент. Календарът включва 13 авторски снимки от България, отпечатани на висококачествена фотографска хартия. Бройките са лимитирани и повече от половината вече са разпродадени. Останаха ми няколко, които може да си закупите на цена от 30 лв. Ако проявявате интерес, можете да поръчате на ЛС. Изпращам ги по куриер, като при закупени 2 или повече броя, доставката е за моя сметка. Надявам се всички да посрещнете една незабравима Нова година!
 7. Това специално е едно поле близо до Пазарджик. Мисля и догодина да го посетя, да сме живи и здрави.
 8. Работата по календара продължава, но пусти мързел много пречи. Пускам още една снимка от лятото, белким ви стопли малко в този студ. Може да влезе, а може и да не влезе в календарчето. https://drive.google.com/file/d/1r_hEm4KSjrpP3uOsJrPKWB6Nvu1k4U7E/view?usp=drivesdk
 9. Есента дойде с пълна сила (тази година с близо месец по-късно от обикновено) и по този повод качвам нещо есенно, заснето миналата събота в Родопите.
 10. Хехе, радвам се, най-вече, че ти служат като вдъхновение.
 11. Ще взема да направя един вариант 3, като се пробвам да обединя в едно първите два. На мен пък точно това ми харесва.
 12. Ето поредната от Белмекен, този път от срещуположна гледна точка на върха. И с леко по-различна обработка.
 13. Много благодаря на всички за мненията! Определено ми бяха от полза. Далеч съм от мисълта за изложба. Повечето ми кадри не са на ниво за пред публика, но ми харесват достатъчно, че да си поиграя за собствено удоволствие и практика. Защо ми е нужно чуждо мнение... най-вече защото когато си обработвал един кадър в продължение на няколко часа, започваш да пропускаш очевидни неща. Например загубата на детайл или преобработката. В такива случаи е хубаво страничен наблюдател да си каже мнението. Та затова. Впрочем, ето втори обработен кадър от "някъде под вр. Белмекен". Въпросната рекичка в подножието на горния връх. Заглавието е "Змията" и вероятно всички ще се досетите защо.
 14. И аз клонях към вариант 2. Даже не го бях мислил в такава дълбочина, а чисто и просто визуално ми изглеждаше по-изчистено. Но твоите наблюдения звучат доста по-смислено. Благодаря.
 15. Ще ме прощавате, ама има доста стар материал за довършване и не съм стигнал до тях. Така и така не мога да дам друга снимка оттам засега, ето една по-стара от Родопите. Малко се колебая по отношение на обработката, затова се надявам вие да помогнете в избора. Слагам вариант 1 и вариант 2. Нека гласуването започне сега. Вариант 1: Вариант 2:
×
×
 • Create New...