Jump to content

gorchiza

V.I.P.
 • Content Count

  134
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by gorchiza

 1. Здравейте на всички. С огромен интерес прочетох цялата тема и благодаря на всички за подробните обяснения. Отдавна ме влече Южна Корея, не поради к-поп или драми, както и не кой знае колко от киното, но общо взето откакто се захванах с филмова критика на азиатското кино, доста се запалих по тази култура. Не я боготворя или нещо подобно, но доста неща от азиатската култура много ме възхищават и си правя вече планове в скоро време да заминавам за Корея - било за магистър, било за работа.

   

  Включвам се в темата не само с ненужно изказване, но и с въпрос :) Как е корейската храна в сравнения с останалата азиатска? Аз обожавам както китайска, така и тайландска, и японска храна, корейската много ли е различна? Освен пикантността предполагам. Единственият ми проблем са морските дарове и разни странни меса, но в гореспоменатите 3 вида не съм имала проблем да ги избягвам - а и обожавам разни корени, растения, треви и разни такива - да не говорим за рамен ммм... Дали ще ми понесе корейското меню?

  Ще ти понесе и ще ти писне, после идват молитвите за хубава храна хахаха... недей идва, не си разваляй живота.

 2. На мен всичките ми корейски приятели ми викат, или поне го изписват така - 마틴 :lol:

  Но сигурно на живо ще си ми викат 마르틴. На мен ударението не ми пречи, но мога да им кажа, че на български е на "и" - Martìn (така си пиша името на италиански, вместо Martin :D ) ㅎㅎ

   

  Martin Luther King са го написали в уикипедията, като '마틴 루터 킹' ㅋㅋ

  http://ko.wikipedia.org/wiki/%EB%A7%88%ED%8B%B4_%EB%A3%A8%ED%84%B0_%ED%82%B9_2%EC%84%B8

  :)

  От английски никога не се пише Р-то ... което мен много ме дразни ... получават се най-идиотските имена някога !

 3. Мартин си е 마르틴, повечето корейци не са толкова плоски и ще си го произнесат мартин, макар и с не толкова хубаво Т като нашето ... Проблема е че ще го кажат по американски с ударението а не нашето си ... това е разликата

 4. На който му се пие бира днес да пише и да звънка.

  Да ми звънне на телефон : 0898 57 84 95 до към 6 часа ако ще пием бирички и следователно някъде по това време да се срещнем в центъра.

  Специално за Пам и нейната тениска ! :Д хахахаха

 5. Очаквайте новия клип на CNblue , скоро ще излезе (:

  Какво да очаквате в новото видео ли ? Мечки с руски проститутки, неиндифицирани розови хора, чистачи клатещи дупе и много други ! Клипа е уникално тъп и дебилен , но като за феновете става. (:

  Песента е Hey you. Режисьорите на клипа са японци.

 6. Здравейте, сега се включвам във форума. Зачетох се в темата и ми стана интересна. Има ли случайно българин в Поханг?

  Не съм чувал, макар че скоро бях там. Уфф още ме мързи да кача видеота от поханг... много е интересно там, поне според мен.

 7. :oБлагодаря ви ! Просто ме оставихте без дъх !!! :o За какво ставало въпрос . :huh: И освен едно -цък -цък друго не мога да произнеса . Кога и нашата България ще стане толкова светеща , чиста ....... май никога. И да питам Niko карат ли си тези шедьоври на красотата и дизайна мотори HOYSUNG.

  Корея е всичко друго , но не и чиста :D

  Такива гадни миризми и боклуци по улиците, няма накъде.

  Иначе да свети нощем и ти бърка в очите. Признавам им това, особено 10-те кръста в район от 100-200 метра, които пробождат тъмното но инак мръстно небе.

 8. жестоката истина си е, че гърдите са дефицитни и няма какво да се показва. Тук са табу. Крака - колкото щеш, И красиви и слабинки и тн. За това разцъфнат ли цветята , идват и голите крака и веселието.

 9. Интересна тема, която ми разкри доста нови и неподозирани страни на корейската същност, бит и култура - всички участници в тази дискусия обогатиха много моят личен светоглед за което съм благодарен.

   

  Но бих искал да обърна внимание на потребителя с ник Горчица (извинявам се за Бг транслитерацията) - според вас всички деца, които не учат по корейската система на обучение спадат в графата "дебили" - интересно твърдение, но малко незряло ми се струва, не е много удачно да се поставят всички останали учащи се под един общ знаменател, само защото не учат по "върховните" критерии и стандарти на Корея.

   

  Да, тук е форум за споделянето на обчита ни към всичко азиатско, но точно този нюанс ми се струва пресилен. Вие, като чвоек който учи по тяхната система е нормално да я защитава, но не бъдете тесногръд и не заклеймявайте останалите индивиди - всяка образователна система има своите плюсове и минуси и от прочетеното досега не видях факти, които да поставят корейското образование над другите - учат като ненормални, психиката им се огъва под напора на толкова много материал за смилане и това ще ги направи по-добри хора???

   

  Едва ли - твърдението ми се струва доста смехотворно и преувеличено, това че не другите деца не стават в 5 сутринта и не ходят на един куп допълнителни и извънкласни дейности, не означава автоматично, че са някакви дебили, без реализация в живота...

   

  Надявам се да получа един добре аргументиран отговор, понеже съм забелязал вашите енергични коментари, но ако отговорите като 15 годишен тийнейджър, просто по-добре не ми отговаряйте...

   

  И успех с учението, но не се преуморявайте много, здравето и нервната система са доста крехки сектори и понякога се увреждат beyond repair :)

   

  Поздрави от студен Бургас :)

   

  Извинявайте, явно не сте ме разбрали, под "дебилчета" имах предвид корейчетата, не някои други. Тъй акто се сблъсквам всеки ден , наблюдавам и така нататък. До 3-4-5 клас са неконтролируеми и липсва на никакво възпитание.

  Аз отдавна съм обеден че децата по Европа ( защото нямам пряк досега с Америка, други части на Азия) са много по-напредничави. Разликата е там както и други българи тук казват . "КПД-то" е много ниско тук и обратното в България. Тук и да учат 10 часа в училише в 4 от тях спят и не внимават. Същото се отнася и за работния им ден.

  Ако не ми харесваше системата, нямаше да съм тук. Но тъй акто съм тук и давам безпристрастното си мнение. Ако средностатистическите българчета учеха по-този метод , нямаше да стигнем до никъде , защщото в България иам нещо наречено права , свобода и личен избор. Тук често тези неща отсъстват, за което още не мога да проумеея.

  Живота тук е такъв, не е лесен , не е к-поп концерти и красиви мъже, както повечето съфорумци мечтаят. Тук такива хора не навиждаме пвоечето.

  За мен Корея ми предостави възможност да променя живтоа си в посока, която аз искам . И за това бих останал още много дълго време. Не зависимо от всичките ѝ лоши страни на Корея, това което ми дава е напълно достатъчно да кажа, че съм щастлив как се развиват нещата.

   

  Нека завърша с това което каза наскоро един професор в университета: "Вие сте млади , повече от 4 часа сън - не ви трябва."

   

  Малко съм разочарован, че всички в тази тема са против мен. Не виждам с какво съм го заслужил, освен че давам реална малко груба оценка на нещата в Корея , защото аз живея тук. С нико имаме различни гледни точки и двамата живеем тук. Дете ... не помна назад бяхте казали, колко сте били тук, но не мисля че сте били достатъчно да опитате истинския живот тук. Защото престой между 1-4 месеца си е екскурзия.

   

  С мир. Не идвайте в Корея , ако не сте 100 % сигурни.

   

   

  ПС Българския ми е много зле , срам ме е. Не е нужно да ми го напомняте , но с всеки изминал ден се влошава и корейксия не помага за това ! (:

 10. не спечели нанива , спечели оня дангалак кореец лиинок , не бе баш уникално (:

   

  в събота почва пролигата и аз СЪМ ТАМ !!! да гледкам бисууууу

   

  СКТ вс Новия отбор "8" екшъна ще бъде на ниво !

 11. Горките деца са дебилчета бе , какви ги говорите. Ако искаш да станеш човек , трябва малко мъка. Не ставаш ли в 5 сутринта от теб нема се извъди добър индивид. Ако е останало нещо добро в Корея , то това е че ще ти пребори мързела и ще те накара се размърдаш.

 12. Аз също имам дъщеря, виждам я по колко часа учи на ден - един път в училище, след това подготовката у дома...и ако и го прави толкова много часова, колкото корейчетата, съм сигурна, че нищо няма да е запомнила от целия преподаван материал, и не само като зомби,ами и като извънземно ще се клатушка по улиците. Като прочетох статията, истински съжалих тези деца. Това не е нормално, свръх техните сили е и извън капацитета им. За мен лично, броят часове за учене не е правопропорционален на количеството и качеството на знанията! Най-важното е родителите да го разберат това и да оставят децата да изживеят пълноценно и нормално детството си!

  корейците щом го правят , значи има успех (:

  Без учене не става (: за това Българското образование е надолу. Тук хората работат/учат доста ... дори понякога да няма голямо КПД. Изграждането на навика да си осърден според мен е най-важното. Както са казали "Кога ще ги стигнем".

 13. аз още не знам , де е отишъл тоз човек :lol:

   

  Аз чакам още пътуващите на екскурзия до Сеул , да се разпишат , впечатления , истории и тн ... искам да почета.

  Мовро мнение попринцип винаги е доста негативно за нещата тук (:

 14. Форумните срещи в Сеул приключиха... Поне за тази година и поне масовите такива ;) Догодина пак!!!

  Как така ще приключат ! Няма такова нещо ! Аз пък ще си се срещам сам ! или с Ваня двамата ще си правим ЕС срещи ! В китайски ресторант ако трябва :P

   

  айде почвайте да пишете , че ми стана интересно !

 15. Горчица, така ли ми се струва или ти се заяждаш непрестанно? Казах повече от ясно, че ако сте близки, ще си говорите на панмал, но по принцип не е така и почти никога не се започва направо на него. Сега вече всеки човек си говори по собствен начин. Иначе имам един приятел, който е роден 89, а аз съм 88, реално разликата ни е 7 месеца, но той отказва да ми говори на панмал, понеже съм била нуна. И по никакъв начин няма как да говориш на професора, който е с 30 години по-голям от теб, на панмал, ще излезеш супер невъзпитан. Ако професорът специално ти разреши, може.

  А между другото в първите две нива на изпита по корейски няма никакъв панмал, чак от трето ниво го включват ;)

  А за да стане още по-сложно, има и учтиви форми на глаголите, някои съществителни също имат учтиви форми, някои местоимения пък има скромни форми, даже и някои глаголи имат скромна форма. Та даже да говориш на някой, с когото си говорите неучтиво, ако говориш за това какво прави професорът, трябва да употребиш учтивата форма на глагола правя, защото е с по-висок ранг от теб :) На това му се вика нопхиммал, много объркана работа.

   

  тез неща ги знаем, лесни са предимно , аз питах друго , как би говорила в ситуация на непознат човек, не много близък?

  и не не се заяждам, просто ми е такъв стила на писане във форума , с малко интрига... иначе ще се утрепем от скука

 16. Йо също е разговорна форма, само че учтива ;) Иначе зависи с кого говориш. С непознати хора освен ако не са деца е задължително да говориш на йо. Вече като станете по-близки, оже да си говорите на панмал, но е добре да се разберете предварително. Също така на по-възрастни е немислимо да се говори на панмал освен ако не сте си много, много близки и по-възрастният няма нищо против. Ако сте в служебни отношения, много рядко се минава на неучтив стил. Интересно е, че дори хора с 1-2-3 годнии разлика си говорят учтиво - т.е. по малкият говори учтиво, а по големият неучтиво, но никога не говори неучтиво на първа среща освен ако не се карат нещо. На учители, професори, лекари, всякакви хора с висок статус е немислимо да им говориш на панмал особено ако ти си им ученик, пациент и т.н. Също така в университета (за училище не знам) на сонбетата (тези, които са по-горен курс от теб) се говори учтиво задължително, а на хубетата (тези в по-долен курс) - неучтиво. С тези от същия курс вече според зависи.

  Накратко - на непознати, по-възрастни и хора с по-висок статус се говори само учтиво. Ако искаш да ги обидиш или да се караш с тях, можеш и да цепиш на панмал :D Всъщност можеш да обидиш или унижиш някой, на когото трябва да говориш на панмал по принцип, като му говориш учтиво и с уважителните форми - един вид подиграваш му се. Абе с тези стилове можеш доста неща да изразиш, които са много трудни за превод и са си част от богатството на корейския език.

  , искам да вида как ти би говорила на кой учтив стил с непознати хора ? Гледам че ги чаткаш (:

   

  по правило с нопинмала е така , но редовно хората си праскат панмал помежду си дори да са учител - ученик , сонбе - хубе ... зависи от отношенията им.

 17. в чинчча , няма никакво ц...... чинчча си се произнася , като за двойно "ч" не издишаш въздух , просто и лесно. Китайците имат проблема с "Ц" , навсякъде го плякат

 18. Работник във фирма , каквото и да значи това.

  за студенти , почасова работа , предимно сервитьори в кафета, жените често предпочитат учителки , особено на детски градини и ясли , тъй като работното време е малко , а парите много.

  От спортовете обичт да стават футболни играчи като българите.

  Но всеки се цели общо взето да работи в някаква фирма.

   

  По-горе ставаше въпрос за олимпиадата , как охкате че са избрани за олимпиада , нали се сещате че вече е имало олимпиада тук ? При това лятна , която някак си е по-важна от зимата.

 19. Искам да кажа, че съм възмУтен и огорчен ! Днес хора са празнували рождения ден на Рейн , подобаващо, но никой не знае, че днес в Корея е що-годе специален ден.

  Даже по телевизията не бях чул днес да съобщават че Рейн има рожден ден , сигурно не е новина.

  Малко корейска история, защо този ден е важен? Днес се навършват 61 години от атаката на северна Корея над южна Корея , в 4:30 сутринта. (какви детайли само). Интересно ми беше че дори младите знаеха за това . Всички знаеха и мислеха за това, държи се будна народната мисъл ако мога така да се изразя. Бях впечатлен.

  И все пак това мисля че е по-важно то рождения ден на Рейн ....

×
×
 • Create New...