Jump to content

Отличници

  1. snowmoon

    snowmoon

    Екип Субтитри


    • Points

      22

    • Мнения

      845


  2. dandelion_

    dandelion_

    Потребители


    • Points

      15

    • Мнения

      10


  3. battle4thesunn

    battle4thesunn

    Екип Субтитри


    • Points

      13

    • Мнения

      555


  4. bubble

    bubble

    Потребители


    • Points

      10

    • Мнения

      13228


Популярно съдържание

Показване съдържанието с най-голям рейтинг след 01/09/22 от всички области

  1. Здравей! Още много приятни мигове сред темите в сайта да изживееш. Не съм сигурна, дали е много уместно и аз да се вбутам в този момент, но понеже се припознах в думите ти, реших да напиша няколко думи. Моята първа среща с азиатското филмоизкуство, като изключим Джеки Чан, беше сериалът "Паста", когато го излъчиха за първи път по Канал 1 /мисля, че още не беше БНТ и е напълно възможно да е било още 2010г. наистина не помня/. Ами, много ми хареса, но понеже по принцип от край време не съм любител на телевизията, за нула време забравих емоцията. Е, да, но както добре си знаем с въртенето на сериалите по телевизията, че то пък взеха и го повториха /може би след година, пак не помня/. Отново го загледах и пак много ми хареса. Тогава се порових за актьорите, попаднах на Ийстърн спирит, пък от там и в кои други филми, сериали са играли. Леле, нямаше спирка. Сигурно много хора ще се сетят с умиление за будуването по цели нощи и "сумнамбулизма" на следващия ден. Дааа... и аз като теб само четях и не се регистрирах. Направих го чак, когато реших да опитам да превеждам субтитри. Та оттам се започна още по-голяма емоция /поне за мен/. И дори да не е това мястото, ще използвам момента да благодаря на всички, които ми помогнаха, помагат и съм сигурна ще продължават да помагат, защото никак не е лесно. @mrnkaloto, която ме пое за "чиракуване" с много нескопосания ми първи превод и ми обясни как се правят субтитрите, защото не е само да преведеш текста, а още доста занимавки, отнемащи време, за да бъде крайния резултат гледаем. Да не споменавам за колко много програми ми е казвала как да ги ползвам стъпка по стъпка. И много, много подсказки, помогнали ми в употребата на туй чудо на природата "интернет". @helyg, същата неоценима помощ по работата със субтитрите и различни програми, и много, много помощ с програмата за субтитри, която ползваме. Отдавна да съм се отказала сигурно, ако при всеки проблем с компютър или лаптоп, не се отзоваваше веднага. И @NyXe, разбира се, която само с питане и забележка ме накара да се замисля върху изказа и че не е нужно да се превежда буквално /определено имах такъв проблем/. Огромно благодаря, момичета. Помогнахте ми да "проходя" по отношение на интернет, соц. мрежи, работа с програми, преводи и т.н. Надявам се да усещате, че усилията ви не са отишли на вятъра. И не на последно място, мисля няма да е преувеличено, ако кажа, че имаме страхотен екип, който се грижи всичко в сайта да е изпипано на макс. Железни сте.
    13 points
  2. Не съм сигурна колко е уместно и аз да се меся, но покрай коментара на @snowmoon си спомних за дните, в които аз също търсех информация в Eastern Spirit, без да се регистрирам. Фен съм от по-скоро - 2014та. При мен първо дойде К-поп манията, покрай нея попаднах и на Спирита. Буквално написах в замунда "k-pop" и ми излезе сериалчето The Strongest K-pop Survival. Видях, че има Бг субтитри и реших да му дам шанс. Неочаквано, много ми хареса и реших да потърся още готини драми. Иначе и аз не разбрах кога се превърнах в зомби, което гледаше до 5 сутринта класики като BOF, The Heirs, To the Beautiful You и т.н. Малко след К-поп находката, Спирита се превърна в мой любим сайт, в мой приятел, който всекидневно ми помага да почувствам близък този тъй далечен свят на Изтока. И въпреки че съм малко зле с имената, ми правеше впечатление, че това на @mrnkaloto беше под почти всичко, което гледах и може би затова именно към нея се обърнах, когато реших да опитам с преводите. Благодаря ти, Мрънче, че ме научи (и продължаваш да ме учиш) на толкова много неща! Благодаря и на @helyg и @bealonenomore, които също винаги съдействат със субтитрите и форумната дейност! Като snowmoon, и аз да се бях отказала, ако не бяхте толкова отзивчиви и не отговаряхте на непрестанните ми въпроси (колкото и тъпи да са те). С две ръце подкрепям написаното! Това, че се регистрирах и започнах с преводите, е едно от най-добрите ми решения през последните години. Огромен респект и хиляди благодарности на всички преводачи, редактори и модератори, които отделят от личното си време, за да съществува Спирита такъв, какъвто го виждаме! Без вас, нямаше да ни има и нас, феновете.
    11 points
  3. Здравейте, казвам се Таня на 28 години съм родом от Добрич, по настояще живея извън България. Запалих се по азиатските продукции през далечната вече 2009 година като главно интереса ми е насочен към Корея. Започнах с 'You're beautiful' по препоръка на една приятелка и за 2-3 години изгледах над 50 сериала. После направих една дълга пауза, защото станах претенциозна и рядко нещо ми задържаше вниманието до края, но тази година покрай истерията със Squid Game интереса ми отново се възроди. Наред със сериалите почнах да слушам корейска музика, да следя новините им, да уча езика и тн. Знаете как е Имах късмета на три пъти да посетя Корея и с всеки път се влюбвам все повече в нея и вече нямам търпение да отида отново след края на пандемията. Eastern spirit винаги е бил много специален за мен, помня как изчитах от първата до последната страница темите за любимите ми актьори и певци и колко пъти на ден проверявах дали субтитрите на сериала, които гледам, са качени вече и не мога да повярвам, че чак сега се регистрирам. Но по-добре късно.....
    8 points
  4. Като прочета, че семейното положение на някой е „сложно“, все се сещам за браковете и осиновяванията в Юлиево-Клавдиевата династия. Там Агрипина, която е дъщеря на Германик и на заварената сестра на Тиберий, първо става любовница на брат си Калигула, после се омъжва за втория си братовчед по бащина линия Гней Домиций Ахенобарб, от когото ражда Нерон, после отравя втория си съпруг Гай Салустий, за да се омъжи за чичо си Клавдий. Него също отравя, за да провъзгласи Нерон за император, който след няколко опита най-накрая успява да я убие. Това са сложни отношения, другото е битов алкохолизъм.
    5 points
  5. И да вдигнат рейтинга накрая, рекоха да вкарат един тупиемец за разкош, че поне неговите фенки да изгледат финалния епизод заради няколкото кадъра.
    5 points
  6. Епизод 6: и Приятно гледане!
    5 points
  7. Искрен ли е Гу Йен или и той разиграва някакъв сценарий... Е17 Е18 и бананите дотук
    5 points
  8. "Смъртоносна изневяра" - под това име сериала тръгва скоро по BTV Lady - клик. Прави впечатление, че купуват все повече и все по-нови сериали. Само остава да ги пуснат по други канали, за да могат повече хора да ги забележат. И ако може да са със субтитри... или искам твърде много
    4 points
  9. Пристъпвам на пръсти от нетърпение... Готов е и за гледащите онлайн:
    4 points
  10. На мен по принцип всички сериали ми се струват прекалено дълги и с поне 3-4 ненужни епизода, в които нищо не се случва, та се учудих сама на себе си, че не ми се искаше Move to heaven да свършва. Развитието на отношенията между тримата главни герои беше много интересно за наблюдение. Историите на клиентите бяха разнообразни и затрогващи. Кинематографията, музиката, актьорската игра - всичко беше в прекрасен синхрон. Адмирации за актьора, който играе Гъ Ру. Толкова млад и вече толкова талантлив. И Дже Хун отдавна ми прави впечатление с избора си на нестандартни проекти и герои и за мен той е гаранция за качествен филм/сериал. Последната сцена ме кара да се надявам, че ще има втори сезон...
    3 points
  11. И аз като колегата от преди няколко поста в момента гледам сериала за четвърти път (винаги през зимата!) и се убеждавам, че въздействието му върху мен скоро няма да отслабне. И Де Гил винаги ще бъде любимият ми антигерой. Сценаристите много добре са го изпипали като образ, а на Джанг Хьок му се възхищавам как успява да изрази толкова много емоции само с един поглед. Най-големия кусур на сериала за мен е образа на Онньон, която и да иска няма как да бъде по-скучна и безлична, но за сметка на това Солхуа компенсира от към колорит и хумор. Саундтракът също е един от най-впечатляващите на които съм попадала. Първият път, когато го гледах, бях адски разочарована от финала, но с всеки следващ път се убеждавам, че всъщност е по-положителен отколкото изглежда на пръв поглед и че финал от типа "цветя и рози" би бил просто недостоверен и невъзможен.
    3 points
  12. О, приказките...съвсем за деца си бяха. В днешно време нещата съвсем се изкривиха относно това, какво е подходящо за деца. Гледаме от гледната точка на възрастен, който иска да предпази "щастливото детство". Но приказките са подготовка на младия разум за бъдещият му живот, който не винаги е розов и щастлив. Децата винаги са възприемали главното.. поуката, а не визията, която име е представена. Мисля, че Су Хьон много добре представи героя си, просто другите двама бяха много ярки!
    3 points
  13. В очакване ли сте? Още малко остана и започва сезон 2.
    2 points
  14. 4-ма от страхотните вокалисти на NCT - Дойонг и Тейл от NCT127, Ренджун от NCT Dream и Шяоджун от WayV. И едно невероятно нежно лайф изпълнение на песента "Good Night"
    2 points
  15. Не знам колко е послъгвала, но доста пъти ни сдъвкаха и ни изплюха... да не споменавам и на финала... То не стига, че едвам го изгледах.... ами и тоя финал
    2 points
  16. Еми,,.. всеки вижда нещо, което отговаря на собственият му опит и мироглед и това е хубаво. За мен този сериал беше просто една любовна история, позиционирана назад във времето и украсена с всички атрибути на това време. Как е било дори историците не могат да кажат. И не се наемам аз да правя това. Но пък е добре направен и осъществен, явно, след като поражда полемики.
    2 points
  17. Ето още един линк за теглене: Тук
    2 points
  18. Така... Поради някои проблеми с изпълнението на субтитрите, обнових файла с българските буквички. Видеото за тях може да свалите от тук: Качеството на картината е малко по-добро, а съответно и размера на файла е по-голям.
    2 points
  19. Вчера рожденик беше любимият ми певец сред отмъстителите - Джеръми Ренър Та днес него въртя в плеъра
    2 points
  20. Заболя ме зъб. Чудя се дали да ида на зъболекар, или на математик.
    2 points
  21. На Драго си му викаме Дичката, на баща му Велин му викаме Вичката, а на брат му Пешо, си му викаме Пешо, щото налита да се бие!
    2 points
  22. Rookie Cops (너와 나의 경찰수업) Страна: Южна Корея Също така известен като: Neowa Naui Gyeongchalsooeob Период на излъчване: 2022 – Януари - 26 до 2022 – Март – 16 Време на излъчване: Сряда Жанр: Романс, Драма Канал: Disney+ Епизоди: 16 Режисьор: Kim Byung Soo (A Korean Odyssey) Сценарист: Lee Ha Na (Cunning Single Lady) Субтитри: Английски Участват: Kang Daniel като Wi Seung Hyun Chae Soo Bin като Go Eun Gang Lee Sin Young като Kim Tak Park Yoo Na като Ki Han Na Park Sung Joon като Yoo Dae Il Min Do Hee като Woo Joo Young Kim Woo Seok като Seo Beom Joo Chun In Seo като Shin A Ri Kim Sang Ho като Cha Yoo Gon Son Chang Min като Wi Gi Yong Lee Moon Sik като Go Yang Cheol Seo Yi Sook като Kim Soon Young Jung Young Joo като Lee Hee Sook Ji Su Won като Oh Sook Ja Kwak Si Yang като Kim Hyun Soo (епизод 1) Резюме: Драмата следва историята на новобранци в елитния корейски национален полицейски университет (KNPU), за който се казва, че е един от най-консервативните и изключителни кампуси в Корея. Уи Сънг Хьон (Kang Daniel) е първокурсник с отличие, който се възхищава на баща си полицейски комисар и иска да бъде като него. Всичко върви по план, докато не се сблъсква с Го Ън ганг (Chae Soo Bin)… Свали с английски субтитри Онлайн с английски субтитри Онлайн с руски субтитри
    1 point
  23. Fall In Love (2021) Китай романс, военен с Еван Лин Епизоди: 36 Превод: Indira Прогрес: Е36 - 100% Редакция: Е36 - 100%
    1 point
  24. Tale of the Secret Royal Inspector and Jo Yi (어사와 조이) Страна: Южна Корея Също така известен като: Eosawa Joyi Заглавие на български език: ТАЙНИЯТ ИНСПЕКТОР И ДЖО И Начало: 8 ноември 2021 Време на излъчване: понеделник и вторник от 22:30 ч. корейско време Жанр: Исторически, мистерия, романтичен, детективски Епизоди: 16 Превод: Дружен /snowmoon, VesSun, sonka88, Mari Ya, rondine, battle4thesunn/ Прогрес: 1 -16 епизод: Превод - 100%; Редакция - 100%
    1 point
  25. Част от обвиненията в училищно насилие към И На Ън, се оказаха фалшиви. Почти година отне разследването, но се радвам, че това момиче се оказа невинно. Приела е извиненията на обвинителката и е отказала да я съди. Делото по обвиненията на другото момиче от групата не е приключило още. Източник
    1 point
  26. Също така, Чанг Хьок ще участва и даже вече заснемат "Red Single Heart" - това ще е измислена историческа драма от Чосон периода. Още е едва в началото и няма постер, няма и снимки, но ето кои са главните: Lee Joon, Kang Han-Na и разбира се Чанг Хьок Интересно, И Джун го гледах точно в последната драма, на която обърнах внимание ...The silent sea
    1 point
  27. Преди предстоящия филм “The Child Who Deserves to Die” ще гледаме филма "Tomb of the River".. даже филма вече е излязъл по торентите. Ето постер: И друг постер има, той даже е по-хубав! Това е екшън филм за амбициите, конспирацията и предателството на различни организации около променящия живота проект за изграждане на най-големия курорт в Гангнеунг. Малко снимки
    1 point
  28. Не бивало. Кака вече няма фаца.
    1 point
  29. @skofiild, на клона ли сме? Актьорски дебют на нашето момче! Няма как да не погледнем. Втората двойка също не са за изпускане - Шин Йонг и Пак Юна. Дано не е много дебилен сюжета, както предвещава @dido100.
    1 point
  30. Чангмин и новите тийзър снимки за DEVIL.
    1 point
  31. "Облака на Кун Част #3 (Океанска версия) /Риболов в морето". Това е последният епизод на поредицата. Тейонг пък днес посети изложба на артиста Novo , откъдето и качи снимки в Инстаграм. Между другото, много ми хареса заглавието на изложбата "No reason Not to be excited" (Няма причина да не се вълнуваш) Самият творец сподели в своя акаунт снимка с TY, който му отговори: "Хахаха Облякох се готино, за да победя хьонг, но изглежда, че още не успявам."
    1 point
  32. Честит рожден ден на сладурчето,да е здрав и щастлив.
    1 point
  33. Честит рожден ден,да е здрава и щастлива.
    1 point
  34. Паинг Такхон е един от многото известни личности в Мианмар, които взеха участие в протестите в началото на 2021г. Моделът беше на "първа линия" и коментираше в социалните мрежи. Поради тази причина април месец направиха показно мащабен арест със спец частите и от тогава е в ареста и изтриха всичките му профили в социалните мрежи. Декември месец излезе присъдата му - 3 години затвор. За съжаление четох, че поради лошите условия в затворите им, здравето му се е влошило, та дано всичко да е наред с него.
    1 point
  35. Първи епизод онлайн:
    1 point
  36. Виждам физиономията си в това коте
    1 point
  37. Зад кадър - танцовата практика на "Step Back". Малко след излизане на видеото БоА публикува стори в Инстаграм. "И аз за пръв път гледам това видео.Не можах да участвам в последната практика заради семейно събитие, затова нямам много кадри, Не си правете странни предположения, просто се забавлявайте гледайки го. Така или иначе за мен беше преживяване. Моля, очаквайте следващите GOT!"
    1 point
  38. Надпис в тоалетната: - Моля ползвайте четката! Някой от долу написал: - Може ли с хартия, защото с четката боли?!
    1 point
  39. В Корея е вече 01.01.2022 така,е честит рожден ден на любимецът ми от групата.Много здраве и професионални успехи му желая.
    1 point
  40. Много съм благодарна сама на себе си, че не се вслушах в мненията на местните, форумни критици, които оплюха драмата даже и без да са я гледали, предполагам ;-) Чудесен сериал, лично аз си направих и доста аналогии с положението на България в момента. За страхотната игра даже и няма да пиша. "Чудовищата не се създават, чудовищата отвътре се събуждат, винаги, когато имат добро извинение"....
    1 point
  41. Утрото на един организъм (или как се насвинихме вчера) МОЗЪКЪТ: - Ох, положението е зле! Очи, отворете се! ОЧИТЕ: - Отворихме се. И стана ли ти по - леко? ЧЕРНИЯ ДРОБ: - Мамичко, къде съм? МОЗЪКЪТ: - Къде, къде! На мястото си още. Но не се вълнувай, скоро ще те изрежат. Черен хумор. Ха - ха! Памет, как беше вчера? Колко изпихме? ПАМЕТТА: - От къде да знам? Вие ме отрязахте след третата чаша. ПИКОЧНИЯ МЕХУР: - Момчета, трябва да ида до тоалетната! КРАКАТА: - Оправяй се! Кой ще те влачи толкова далече?! МОЗЪКЪТ: - Такааа, крака! Давам команда: сега ставаме и тръгваме. Осем сутринта е! Трябва да се ходи на работа! СЪВЕСТТА: - А да се измием? СТОМАХЪТ: - А един по муцуната!? Къде беше вчера? В мен изсипаха два литра заради теб! СЪВЕСТТА: - А кой наливаше? КРАКАТА: - Ръцете, естествено. Виж ги как треперят... РЪЦЕТЕ: - Всички сте гадове! Ние трябва да работим сега, а вие се е*авате! МОЗЪКЪТ: - Крака, не разбрахте ли? Ставаме и тръгваме на работа! ПИКОЧНИЯ МЕХУР: - Крака, и през тоалетната минете! Не съм от гума! ПАМЕТТА: - Спомних си! Вчера имаше рожден ден. Там пък езикът какви ги наприказва! ЕЗИКЪТ: - Стига глупости! Много добре си приказвах. БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ: - Момчета, искаме цигарка! ЕЗИКЪТ: - Да бе! Тук все едно полк е спал по чорапи. ЧЕРНИЯ ДРОБ: - Ех, да имаше айрянче! РЪЦЕТЕ: - Глупак, какъв айрян? Сто грама ни трябват. Иначе отказваме да работим! МОЗЪКЪТ: - Писна ми от всички! Крака, подкарвайте организма към бара. Там трябва да има половин бутилка ракия. Очи, погледнете дали съм прав!?
    1 point
  42. Компютърът - това е истинското зло! Но ако не го включите веднага, ще се активират две нови злини - хладилник и телевизор. ======================================================= Какво е общото между Уиндоус и подводницата? Тъкмо отвориш един прозорец и почват проблемите. ======================================================= Въпрос към радио „Ереван”: - Какво е хардуер? Радиото отговаря: - Хардуер е частта от компютъра, която понася ударите, когато не върви софтуерът... ======================================================= Компютрите са като климатици - не работят добре като отвориш Windows. ======================================================= Какво можем да научим за компютрите от филмите? 1. Когато пишете дълги изречения нямате нужда от клавиша интервал. 2. Всички монитори използват букви, високи 5 сантиметра, и приятни за окото цветове. 3. Всички високотехнологични компютри като тези, използвани от NASA, ФБР и др., имат дружелюбен графичен интерфейс. Началният екран показва знакът на организацията и поле за въвеждане на паролата за достъп до секретната мрежа. 4. Тези, които нямат такъв интерфейс, имат невероятен команден шел, който разбира правилно и изпълнява команди, написани на човешки (независимо точно какъв) език. 5. Докато тършувате из PCто не можете да срешнете отговор от вида: "Bad command or file name". 6. Можете да достигнете до всички тайни данни в мрежата като просто напишете от клавиатурата: "Искам достъп до всички секретни файлове". Ако използвате по-мощен модел PC можете просто да го кажете на компютъра - той ще ви разбере. 7. Мощните PCта бибиткат на всяко натискане на клавиш или промяна в състоянието. Някои показват резултата от операциите на екрана със скоростта, с която чете човек. Най-новите имитират звука от матричен принтер при показването на всеки символ 8. Хакерите могат да познаят всяка парола от втория опит. Най-добрите - от първия. 9. Проникването в сървъри на организации като ФБР и NASA отнема не повече от 2 минути. Сложните изчисления и зареждането на огромно количесто информация отнема 3 секунди. 10. Модемите предават данни със скорост 2 GB/sec. 11. Едно CD може да побере отоло 10 GB информация, предимна секретни данни. Записът на такова CD отнема не повече от минута, тъй като всяко PC (дори тези, покрити с прах) имат 1000х записвачка. 12. PC с високоскоростна връзка към Интернет (поне 1 Gbits/sec) моиже да бъде намерено дори в мазето на съседа ви. 13. Най-добрите PCта (дори и най-малките) имат real time възможности за 3D фотореалистична анимация. 14. Лаптопите винаги имат страхотни видео телефони, с които можеш да се свършеш с всяка точка от Земята в реално време. 15. Връзката с Интернет се осъществява в момента, в който се отвори лаптопа. 16. Лаптопите имат батерии, с които могат да работят 48 или дори 72 часа. 17. При поставяне на подходящата дискета във флопито всичко се обвива в пушек и пламъци. От монитора започват да хвърчат искри. Електричеството на половин град като Ню Йорк спира поне за 24 часа.
    1 point
  43. Благодаря за приветстването И разбира се, че ще коментирам всичко гледано от мен. Обичам да си изказвам мнението, дори и понякога хората да не са съгласни много с него. Все пак различни хора, различни мнения
    1 point
  44. The Witch's Diner (마녀식당으로 오세요) Страна: Южна Корея Също така известен като: Manyeosikdangeuro Oseyo По новелата на Goo Sang Hee "Manyeosikdangeuro Oseyo" Период на излъчване: 2021 – Юли – 17 до 2021 – ? – ? Време на излъчване: Петък Жанр: Драма, Фентъзи, Храна Канал: tvN Епизоди: 8 Режисьор: So Jae Hyun (Memorist, Dear My Room) Сценарист: Lee Young Sook Субтитри: Английски Участват: Song Ji Hyo като Zo Hee Ra Nam Ji Hyun като Jung Jin Chae Jong Hyeop като Lee Gil Yong Yoon Da Young като Lee Yoon Mi Lee Kyu Hyung като CEO Park (епизод 1) Резюме: „The Witch's Diner“ е тъмна фантастична драма за вещица, собственичка на ресторант, която изпълнява желания в замяна на душите на клиентите… Свали с български субтитри Свали с английски субтитри Онлайн с английски субтитри Онлайн с руски субтитри
    1 point
  45. Хмм... след "Mawang" и "A Story of a Man" си мислех, че няма да харесам толкова искрено друг корейски сериал на тема "Отмъщение". Е, радвам се, че останах приятно изненадана Страхотен саундтрак, допадна ми и използването на класическа музика в точния момент (особено ме нарадва Ерик Сати в 4ти епизод). Добра режисура, интересна история... ах, бромансът! Тук-таме и малко фантасмагории и наивности имаше, но то и няма как другояче с такава обстановка. Абе, с две думи - гледам докрай! (ако, разбира се ,не сгафят тотално яко и непреостимо)
    1 point
  46. Много добър сериал, радвам се, че не се повлиях от по-горните мнения и започнах да го гледам. В първи епизод нещата сякаш се развиват по-бавно, но се усеща растящото напрежение и мистерията около главния съдия. Отлична режисура, великолепна актьорска игра. Джи Сонг е страхотен, което не е изненада. Но за първи път го гледам в толкова зловеща и мистериозна роля и всъщност много му отива. Човекът си има харизма и талант и явно може да изиграе всичко. Персонажът му е изключително странен, с много съмнителни мотиви за действията му. Не се разбира още от добрите ли е, от лошите ли е или от лошите с добри намерения. Действието с всеки епизод става все по-шантаво и заплетено и държи в напрежение. А краят на четвърти епизод направо ме разби.
    1 point
  47. За Мартенското издание на star1 magazine.
    1 point
This leaderboard is set to Sofia/GMT+02:00
×
×
  • Създай нов...