Нашата история

Интернет общество „Eastern Spirit“

От възникването си през 2008 г. като интернет форум на почитателите на азиатското кино с около 30 потребители, за няколко години “Eastern Spirit” бързо прерасна в нещо много по-голямо. Азиатското кино пося у мнозина интерес, надхвърлящ обикновеното любопитство в сблъсъка между различни култури. То бе причината да започнем дълбоко да уважаваме културата, историята и традициите Изтока. Ние от “Eastern Spirit” бихме били щастливи да станем катализатор за едно бъдещо адаптиране в българското общество на високите морални ценности – търпение, усърдие, старание, стремеж към хармония и усъвършенстване – характерни за културите на страните от Далечния изток.

Събития

Само през 2009 г. обществото ни има реализирани четири успешни фестивални изяви. Две от тях са в Пловдив и са проведени със съдействието на Регионалния исторически музей: „Първи фен фест на азиатското кино и култура” – 25/26 април 2009г., с участие на доброволци от Република Корея, и „Вечер на Корея” по време на Нощта на музеите и галериите – Пловдив на 2 октомври 2009 г. Другите две изяви са семинар за Корея във Варна и участие във Варненските дни на фантастиката – „Аквалония 2009“, осъществени с любезното съдействие на Община Варна, Младежки дом Варна и сдружение „Землемория“.Изброените събития се радваха на изключителен посетителски и медиен интерес. Успехът на Първия фен фест на азиатското кино и култура, положителните и насърчителните отзиви на феновете ни насърчиха да го превърнем в ежегодна традиция, на която да си дават среща всички, изкушени от Магията на Изтока. През 2010 година обществото ни официално се регистрира като Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО ИСТЪРН СПИРИТ“. Дейностите ни не престанаха и през пролетта на същата година в град Пловдив бе проведен Втори фен фест, посветен на Япония, който предизвика голям интерес и спечели нови почитатели на азиатската култура в града на тепетата.Паралелно с фестивалните изяви, с подкрепата и съдействието на Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) към СУ „Св. Кл. Охридски“, в сградата на ЦИЕК „Eastern Spirit“ стартира ежемесечна кинолектория, чиято цел е да запознае студентите – бъдещи лингвисти, с достиженията на азиатската кинематография, като посредством киното провокира у тях допълнителен интерес към целия мироглед, история и културни традиции на източните страни. Есента на 2010 бе реализиран успешно първият дружествен проект, съвместно с Посолството на Република Корея по случай 20 годишнината от установяването на дипломатическите връзки с България – „Есенни дни на Корея“, който привлече стотици хора, интересуващи от културата на Корея.

Преводи

С неоценимата подкрепа на около 40 преводачи от форума, в актива на сдружението вече присъстват над 3000 часа преводи на филми и сериали, както и статии, посветени на бележити личности от Япония, Южна Корея, Китай. Надяваме се този доброволен труд да помогне на интересуващите се от азиатско кино да оценят и вникнат по-дълбоко във философията на неговите творби, като по този начин киното да бъде превърнато в своеобразен мост между народите.